מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

טבח צפת - מאורעות תרפ"ט
טבח צפת בוצע על ידי ערבים מוסלמים תושבי העיר צפת והסביבה ביהודי העיר ביום חמישי, כ"ג באב תרפ"ט, 29 באוגוסט 1929, כחלק ממאורעות תרפ"ט. הטבח בצפת היה המשכו של התקוממות ערבית, שהחלה בירושלים ב-16 באוגוסט. הפורעים הוסתו על ידי המופתי אמין אל חוסייני, שטען כי היהודים מאיימים על הר הבית. בשעה 17:30 פרצו פורעים ערבים לרובע היהודי בצפת שלא היה מוגן. מזוינים במקלות ובסכינים הם פרצו לבתים דקרו והרגו את תושבי הרובע והעלו את בתיהם באש. ההשתוללות נמשכה 20 דקות והופסקה על ידי כוחות המשטרה הבריטים שחשו למקום והרגו שניים מהפורעים. 18 תושבים יהודים, בהם נשים וילדים, נרצחו ולפחות 80 נפצעו. הרחוב היהודי המרכזי נבזז ונשרף.
מתוך: רבי ישמעאל הכהן, הרב הספרדי הראשי וראש הרבנים בצפת
טבחה
סבתא שלי הייתה אוהבת להאכיל אותי במאכלים הנהדרים שהכינה. היא לא נתנה לי לזוז מהשולחן אם לא הייתי על בטן מלאה. אהבתי מאוד את ''הטבחה'' שהכינה סבתא שלי. טבחה הוא מאכל טריפוליטאי שסבתא שלי הביאה מהעיר טריפולי, לוב. לא אשכח את הטעם הנהדר של הטבחה. ללא ספק המאכל האהוב עליי. (זיו ארביב)
מתוך: לזכרה של סבתא יהודית ארביב ז"ל
טבילה בנצרות
טבילה בנצרות,טבילה היא הטקס המכניס את המאמינים אל הכנסייה, בכנסיות האורתודוקסיות, בכנסיות קתוליות־מזרחיות ובכנסיות פרוטסטנטיות פונדמנטליסטיות מטבילים את כל הגוף. אצל האורתודוקסים נוהגים להוסיף מעט שמן למי הטבילה. בכנסיות הקתוליות והפרוטסטנטיות מזליף הכומר המקיים את הטקס שלוש פעמים מים שקודשו בברכת כוהן דת על קדמת ראשו של הנטבל, ומכניס אותו לכנסייה "בשם האב, הבן ורוח הקודש".
מתוך: הישרדות בשואה בזכות הטבילה לנצרות
טביליסי
(თბილისი בגיאורגית) העיר הגדולה ביותר ברפובליקה של גאורגיה ובירתה. היא שוכנת בלב חבל כארתלי שבמזרח גאורגיה על שתי גדותיו של נהר מטקווארי (נהר הקורה). טביליסי היא המרכז התעשייתי, החברתי, הפיננסי והתרבותי החשוב ביותר בגאורגיה. (ויקיפדיה)
מתוך: סיפור חייו של סבא רבא משה
טביליסי
טְבִּילִיסִי (בגאורגית: თბილისი) היא בירת גאורגיה והגדולה שבעריה. טביליסי היא המרכז התעשייתי, החברתי, הפיננסי והתרבותי החשוב ביותר בגאורגיה. העיר צומחת גם כדרך מעבר לצינור הנפט באקו-טביליסי-ג'ייהאן. היא נמצאת על צומת דרכים בין אירופה לאסיה ושוכנת על אחד מנתיבי דרך המשי ההיסטורית. ביטוי להיסטוריה של העיר ניתן לראות באדריכלות שלה, משדרות רוסתוולי האוסמניות, דרך מרכז העיר, המאופיין בערב רב של סימטאות צרות, ועד לרובע נריקלה הימי-ביניימי. (ויקיפדיה)
מתוך: ההיכרות בין סבי לסבתי – ציאלה דזנשבילי
טביליסי
טְבִּילִיסִי (בגאורגית: თბილისი) היא בירת גאורגיה והגדולה שבעריה. טביליסי היא המרכז התעשייתי, החברתי, הפיננסי והתרבותי החשוב ביותר בגאורגיה. העיר צומחת גם כדרך מעבר לצינור הנפט באקו-טביליסי-ג'ייהאן. היא נמצאת על צומת דרכים בין אירופה לאסיה ושוכנת על אחד מנתיבי דרך המשי ההיסטורית. פעמים רבות הייתה טביליסי מקום המפגש של כוחות ואימפריות מתחרות שונות. (ויקיפדיה)
מתוך: סבא שלי – משה חחיאשוילי
טביעת האוניה פאטריה
אירוע קשה וטראומטי, שחווה הישוב היהודי, היה סיפור אניית המעפילים פאטריה, שטבעה (1940) בחיפה לאחר שהוצמד לה מטען חבלה. עם האניה טבעו למעלה מ-200 מעפילים. קברי החללים נמצאים בבית הקברות "כפר סמיר" בחיפה.
מתוך: חיפה בתחילת הדרך
טביעת הצוללת דקר
אח"י דַּקָּר הייתה צוללת בשירות חיל הים הישראלי, שטבעה ביום 25 בינואר 1968 בדרכה מבריטניה לישראל וכל 69 אנשי צוותה נספו. שרידי הצוללת ומקום טביעתה נתגלו רק בשנת 1999. (ויקיפדיה)
מתוך: המסע של סבתא פאני דקר
טביעת הצוללת דקר
אח"י דַּקָּר הייתה צוללת בשירות חיל הים הישראלי, שטבעה ב- 25 בינואר 1968, בדרכה מבריטניה לישראל וכל 69 אנשי צוותה נספו. שרידי הצוללת ומקום טביעתה נתגלו רק בשנת 1999. הצוללת שירתה במקור כאוניית הוד מלכותה טוטם (HMS Totem), בצי הבריטי. ב-1965 רכשה ישראל את הצוללת, והיא קיבלה את מספר חיל הים צ-77, שופצה במספנות פורטסמות', אוישה בצוות ישראלי שאומן בידי הצי הבריטי, ויצאה לדרכה לישראל ב-9 בינואר 1968. (ויקיפדיה)
מתוך: סבתא אביבה לב ומשפחתה