מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

התפרקות ברה"מ
התפרקותה של ברית המועצות (ברוסית: Распад СССР) היא תהליך ששורשיו במשבר כלכלי שפקד את ברית המועצות באמצע שנות ה-80 עד שנת 1991, כשאז התפרקה ברית המועצות למדינות המרכיבות אותה וחדלה להתקיים. ההתפרקות סימנה את סיום המלחמה הקרה. (ויקיפדיה)
מתוך: תחילת דרכו של סבא רפאל לנצמן בישראל
התפרקות ברית המועצות
התפרקותה של ברית המועצות (רוסית ?????? ????) היא תהליך ששורשיו במשבר כלכלי שפקד את ברית המועצות באמצע שנות ה-80 וסופו בשנת 1991, שבה התפרקה ברית המועצות למדינות המרכיבות אותה וחדלה להתקיים. בסוף שנות ה-70 נכנסה ברית המועצות למיתון כלכלי שהלך והחריף. בשנת 1985 הפך מיכאיל גורבצ'וב למזכיר הכללי של המפלגה הקומוניסטית של ברית המועצות‏‏. בשלב זה הייתה הכלכלה הסובייטית במיתון עמוק ועמדה בפני התמוטטות יתרות מטבע החוץ שלה. מצב זה הניע את גורבצ'וב לבדוק צעדים להחיות את הכלכלה החולה.
מתוך: השעון הישן שעל הקיר
התפרקות ברית המועצות
התפרקותה של ברית המועצות היא תהליך ששורשיו במשבר כלכלי שפקד את ברית המועצות באמצע שנות ה-80 ועד לסופו בשנת 1991 שבה התפרקה ברית המועצות למדינות המרכיבות אותה וחדלה להתקיים. (ויקיפדיה)
מתוך: חתונה באולפן
התפרקות ברית המועצות
התפרקותה של ברית המועצות (ברוסית: Распад СССР) הייתה תהליך ששורשיו במשבר כלכלי שפקד את ברית המועצות באמצע שנות ה-80 עד שנת 1991, כשאז התפרקה ברית המועצות למדינות המרכיבות אותה וחדלה להתקיים. ההתפרקות סימנה את סיום המלחמה הקרה. (ויקיפדיה)
מתוך: ילדותה ובגרותה של אירינה באוקראינה
התפתחות הכדור סל
הכדורסל הומצא בסוף שנת 1891 בארצות הברית על ידי ד"ר ג'יימס נייסמית' הקנדי, מאמן ספורט בקולג' ימק"א, בעיירה ספרינגפילד שבמדינת מסצ'וסטס. ד"ר נייסמית' חיפש משחק אימון המיועד למקום סגור, לתקופה שבין סיום עונת הפוטבול לפתיחת עונת הבייסבול, על מנת לשמור על כושרם של שחקני הקבוצות היצוגיות של הקולג'. הוא הרכיב שני חישוקים על הקירות בשני צידי המגרש (הרשת שהורכבה לחישוק הייתה "סל" של אפרסקים), והמטרה הייתה לקלוע לתוכם. ויקיפדיה
מתוך: כדור הכדורסל הגדול
התקווה - אניית המעפילים
התקוה הייתה אוניית מעפילים שיצאה מאיטליה והגיעה לחופי ארץ ישראל במאי 1947 כשעל סיפונה 1,414 מעפילים.
מתוך: הילדות בשואה והעלייה לארץ
התקופה העות'מאנית בארץ ישראל
התקופה העות'מאנית היא תקופה בת כ-400 שנה בתולדות ארץ ישראל בה נשלטה על ידי האימפריה העות'מאנית. התקופה התחילה עם כיבוש הארץ בידי הסולטאן סלים הראשון בשנת 1516, והסתיימה בשנת 1917, עם כיבוש הארץ בידי הגנרל הבריטי אדמונד אלנבי במלחמת העולם הראשונה. (ויקיפדיה)
מתוך: סיפור חיי ילדותי בירושלים – גלילה סיקסיק
התקופה העות'מאנית בארץ ישראל
התקופה העות'מאנית בארץ ישראל ארכה כארבע מאות שנה, משנת 1517 עד 1917, ומונחים רבים בשפה הטורקית החדשה והערבית, שחלקם שנוצרו או השתמעו בעקבות השלטון העות'מאני, השתרשו מאז בשפה ובתרבות העברית, כמו בתרבות הארצישראלית בכללה. חלקם נוצרו לפני התקופה העות'מאנית, ומקורם משפות הכובשים והפולשים הקודמים: פרסית, מונגולית, וערבית ללהגיה, השתמרו מתקופות קדומות: הערבית, הצלבנית והממלוכית.
מתוך: תעודת זהות של סבתא רבתא בארנק של סבתא
התקף אפילפטי
התקף אפילפטי הוא מצב המוגדר כ"סימני מחלה חולפים, הנובעים מפעילות חשמלית מוגברת בתאי העצב במוח". כשאנשים שומעים את המילה אפילפטי הם מיד חושבים על מחלת האפילפסיה אך יש אנשים שחווים התקפים כאלו ללא קשר למחלת האפילפסיה .
מתוך: התמודדות עם ילד מיוחד – סיפורה של רות לזר
התקף חרדה
התקף חרדה או התקף פאניקה הוא התקף קצר של פחד עז ופתאומי המופיע יחד עם מגוון תסמינים פיזיים (דופק מהיר ומורגש, זיעה, נשימות מהירות, תחושת חום וסחרחורות), מבלי סיבה חיצונית סבירה. כשאדם סובל מהתקפי חרדה חוזרים ונשנים או מפחד מטריד מהתקף נוסף, הוא עשוי להיות מאובחן כסובל מהפרעת פאניקה. (ויקיפדיה)
מתוך: העלייה של סבתא קרול עמר
התקף פאניקה
הופעה פתאומית וזמנית של תחושה עזה של חרדה או חשש, מעורבת בתחושת אימה, חשש מפני סכנה מאיימת, עליה בקצב פעימות הלב הזעה, קוצר נשימה, צמרמורות ותופעות נוספות.
מתוך: דקה של פחד…
התקפת האצ"ל על יפו
ב-25 באפריל 1948 פתח אצ"ל בהתקפה על יפו. לאחר שלושה ימי לחימה הצליחו כוחותיו לנתק את שכונת מנשייה ולכובשה. בלחץ הבריטים נסוג האצ"ל מעמדותיו ומסרם ללוחמי ההגנה. בעקבות התקפת האצ"ל החלה מנוסה המונית מיפו ולא נותר בה כוח לוחם משמעותי. בהתקפה נהרגו 41 לוחמי אצ"ל, רובם מאש הצבא הבריטי.
מתוך: חוויותיי בתל אביב בזמן מלחמת השחרור
התקפת האצ"ל על יפו
מערכת הקרבות ביפו החלה מיד לאחר החלטת החלוקה ב-29 בנובמבר 1947. תושבי ת"א סבלו מיריות וצליפות בלתי פוסקות מיפו. בייחוד התפרסם מסגד חסן בק אשר מצריחו הגבוה צלפו כוחות ערבים על העוברים ושבים בתל אביב . ההפגזות והצליפות גרמו לפינוי חלק מתושבי השכונות הדרומיות של תל אביב, ויצרו בעיית פליטים מעיקה בעיר. ב-25 באפריל 1948 פתח אצ"ל בהתקפה על יפו. לאחר שלושה ימי לחימה הצליחו כוחותיו לנתק את שכונת מנשייה ולכובשה. . בעקבות התקפת האצ"ל החלה מנוסה המונית מיפו ולא נותר בה כוח לוחם משמעותי.
מתוך: פצצה בתחנה המרכזית הישנה בת"א
התש"ז
ה'תש"ז (5707) או בקיצור תש"ז היא שנה עברית אשר החלה ביום א' בתשרי, אור ל-26 בספטמבר 1946, והסתיימה ביום כ"ט באלול, 14 בספטמבר 1947. שנה מסוג הכז, איננה מעוברת, ואורכה 354 ימים. זו שנה שנייה לשמיטה.
מתוך: "סליחות.. סליחות…" – ילדות בירושלים