"סליחות.. סליחות…" – ילדות בירושלים

ידידיה קן מראיין את סבא משה
ידידיה קן וסבא משה פינטו
סבא משה פינטו מספר על ילדותו בירושלים ועל מלחמות ישראל

במסגרת תכנית הקשר הרב דורי, פרויקט  "ערכים בעריכה" של תלמידי כיתה ה' בנים בבי"ס קול יעקב, במהלך מפגשי התכנית, ראיינו התלמידים את האזרחים הוותיקים, חלקם סבים וסבתות. מסיפוריהם למדו התלמידים סיפורי מורשת ועל ההיסטוריה של מדינתנו. התלמיד ידידיה קן מראיין את סבא משה פינטו:

תוכלו לקרוא בקישור את הראיון המלא:
ילדות בירושלים – סליחות….סליחות

ידידיה: סבא, ספר לי על ילדותך בירושלים
סבא משה: נולדתי בירושלים, בשוק מחנה יהודה, בשכונה שנקראת  "אוהל משה" . נולדתי בשנת תש"ז, שנה אחת לפני מלחמת השחרור. מלחמת השחרור הייתה בשנת תש"ח, ואני נולדתי בשנת תש"ז.

הייתה לי ילדות יפה מאוד. בשכונה שבה גדלתי, שכונת אוהל משה, היו הרבה תלמידי חכמים, בחורי ישיבות. היו הרבה בתי כנסת, היו שם את כל התפילות וגם תפילות מיוחדות.

אני זוכר שהיינו קמים בבוקר ל"סליחות", היינו קמים בשעה ארבע בבוקר. אני זוכר את השמש, שקראו לו חכם בן ציון. הוא היה עובר ברחוב וצועק: סליחות… סליחות…

גם  הילדים הקטנים שמחו ללכת לסליחות. מה היינו עושים כדי לקום מוקדם בבוקר? היינו קושרים חוט. בזמנו לא היה שעון מעורר. כל אחד היה צריך לקום לבדו. כדי שבן אדם יתעורר לסליחות, היינו קושרים את החוט ליד של הבן אדם ומשלשלים את החוט מבעד לחלון. אז מי שקם ראשון היה מסתובב בשכונה ומושך בחוטים כדי שכולם יתעוררו. זה היה בסליחות, כולנו היינו שמחים לקחת חלק בסליחות.

מלחמות ישראל בהן סבא השתתף
יש לי כמה וכמה זיכרונות וחוויות ממלחמות ישראל. השתתפתי במלחמת ששת הימים ובמלחמת יום הכיפורים. בתקופת מלחמת ששת הימים גרנו בשדרות. היו שם הרבה מסתננים ערבים, קראו להם פדאיון. בשדרות הרגישו את ההכנות להגנת היישובים משדרות דרומה לכיוון אילת. כל הכוחות התרכזו. ב – 5 ליוני שמענו את האזעקות. לא ידענו מה זה. התברר שחיל האוויר שלנו תקף את המטוסים המצריים והרס את כולם. אנחנו נכנסנו בכוחות רגליים לתוך עזה.
תכנית הקשר הרב דורי – בלוג "רשמים וחוויות", אהוד עדני כותב על התכנית: "הרעיון היה לנסות להתחבר לעולם המדיה הסובב את התלמידים אך לכוון אותו לערכים. לגרום לתלמידים שמבלים שעות מול מסכים (מחשב, טלוויזיה, פלאפון, אייפוד וכו') להשתמש בכלים הללו, לא רק להעביר זמן, בטלה, שיחות, חוויה, משחקים ריקים מתוכן, אלא להשתמש בכלים הללו גם לעשיית סרטונים מסוגים שונים הבנויים מערכים שלמדנו בכיתה – בין אדם לחברו.

תוכלו לקרוא בקישור את הראיון המלאהראיון המלא עם סבא משה פינטו על ילדותו בירושלים ועל מלחמות ישראל בהם השתתף

תכנית הקשר הרב דורי, פרוייקט "ערכים בעריכה"תלמידי כיתה ה' בנים, שנה"ל תש"עבבי"ס קול יעקב, ירוחםמורה מוביל תכנית אהוד עדני

התש"ז
ה'תש"ז (5707) או בקיצור תש"ז היא שנה עברית אשר החלה ביום א' בתשרי, אור ל-26 בספטמבר 1946, והסתיימה ביום כ"ט באלול, 14 בספטמבר 1947. שנה מסוג הכז, איננה מעוברת, ואורכה 354 ימים. זו שנה שנייה לשמיטה.

סליחות
סליחות הוא שם כולל למגוון קטעי פסוקים, תפילה ופיוטים, שיש בהם מוטיבים של הבעת חרטה, קינה על החורבן ותפילה לגאולה, הנאמרים בחודש אלול, בעשרת ימי תשובה וגם, לפי כמה מנהגים, בימי תענית ציבור.

מלחמת ששת הימים
מלחמת ששת הימים הייתה מלחמה שנערכה מבוקר 5 ביוני עד ליל 10 ביוני 1967 (כ"ו באייר - ב' בסיוון ה'תשכ"ז), בין ישראל לבין מצרים, ירדן וסוריה, שנעזרו במדינות ערביות נוספות: עיראק, ערב הסעודית, לוב, סודאן, תוניסיה, מרוקו ואלג'יריה. המלחמה החלה במכה מקדימה ישראלית על חיל האוויר המצרי, לאחר תקופת המתנה מתוחה, שבה נעשו ניסיונות להימנע ממלחמה. במהלך המלחמה כבשה מדינת ישראל שטחים נרחבים בסיני, רצועת עזה, רמת הגולן, יהודה ושומרון ומזרח ירושלים. השטח הכולל שנכבש גדול פי שלושה משטחה של מדינת ישראל לפני המלחמה.

”כולנו שמחנו לקחת חלק בסליחות“