מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

האנדרטה למייסדי העיר תל אביב
אנדרטה הנמצאת במרכזה של שדרות רוטשילד בלב העיר תל אביב, מול בית דיזנגוף. היא הוקמה בשנת 1949, במלאת 40 שנה לייסוד העיר. האנדרטה הוקמה בנקודה הסמלית שבה נערכה הגרלת המגרשים על ידי עקיבא אריה וייס ביום ייסודה של אחוזת בית. בקִדמת האנדרטה בריכת נוי אשר נועדה לסמל, בין השאר, את מגדל המים שהיה בעיר ואת טבורה של העיר העברית. (ויקיפדיה)
מתוך: הסיפור על סבא רבא שקראו לרחוב על שמו
האנוסים
האנוסים היו יהודים, שאולצו להמיר את דתם ולקבל על עצמם את דת המדינה השולטת אך המשיכו לשמור בסתר על זיקתם לדת ולעם היהודי.[1]
מתוך: מגורשי ספרד מטורקיה לאשקלון
האנטישמיות
אַנְטִישֵׁמִיּוּת היא המונח המודרני לתיאור תופעה חברתית שלפני המאה ה-19 נודעה בשם שנאת יהודים או שנאת ישראל. הפירוש המילולי של המונח הוא "נגד השֵמִיִים", דהיינו שנאת כל בני הגזע השֵּׁמִי, אשר עמם נמנים בין היתר היהודים והערבים (על שמו של שם בן נח, על פי ההיסטוריוגרפיה המקראית). בפועל, המושג אנטישמיות משמש לציון שנאת יהודים בלבד, והוא מעולם לא שימש לציון שנאה כלפי עמים שמיים אחרים.
מתוך: ילדותי עברה עליי במשחקים בין חורבות העיר בפולין
האניה נגבה
האניה הראשונה שנרכשה על ידי צים - חברת הספנות הישראלית. האניה הביאה לארץ אלפי עולים מאירופה וארצות צפון אפריקה.
מתוך: הסיפור של קלרה
האניה טרנסילבניה
טרנסילבניה (ברומנית: Transilvania) הייתה אוניית נוסעים רומנית, שהפליגה עם תיירים בים השחור, בים התיכון, בים סוף ובאוקיינוס ההודי. טרנסילבניה הובילה עולים חדשים שעלו לארץ ישראל לפני ואחרי מלחמת העולם השנייה ובהמשך למדינת ישראל.
מתוך: סיפור העלייה של חנה דיין לבית מכלוביץ
האניה נגבה
נגבה הייתה אוניית הנוסעים השנייה שנרכשה על ידי חברת הספנות הישראלית צים, ומשימתה העיקרית הייתה הבאתם ארצה של מאות עולים ופליטים, בשנותיה הראשונות של המדינה.
מתוך: עליתי לארץ באנייה "נגבה"
האנייה "ירושלים"
אנייה בשם "ירושלים" שהביאה עולים לארץ ישראל לאחר שהגיעו לנמל מרסיי שבצרפת.
מתוך: גיטרת החלומות
האנייה "נגבה"
"נגבה" הייתה אניית הנוסעים השנייה שנרכשה על ידי חברת הספנות הישראלית צים, ומשימתה העיקרית הייתה הבאתם ארצה של מאות עולים ופליטים, בשנותיה הראשונות של המדינה.
מתוך: הצלחתי, כנגד כל הסיכויים !
האנייה ארינפורה
הייתה אניית נוסעים ומטען בריטית אשר הוטבעה על ידי מטוסי חיל האוויר הגרמני ב-1 במאי 1943, בזמן מלחמת העולם השנייה. רוב אנשי הצוות והחיילים שהיו על סיפונה טבעו, בהם 139‏ חיילים ארצישראלים ששירתו בחיל התובלה המלכותי בפלוגת ההובלה 462 שנטלה חלק במערכה בצפון אפריקה
מתוך: מזל של חיים
האנייה ירושלים
אנייה שהעלתה ארצה עולים ממרוקו בשנות החמישים
מתוך: חלומי כלוחם
האנייה ירושלים
ירושלים הנצורה הייתה אוניית מעפילים. זו הייתה אוניית משא דו-תרנית עשויה עץ, בעלת מבנה רחב המגיעה לעומק של עד 4 מטרים. במקור, נקראה האונייה Ambrosiana אך שמה שונה בעקבות המצור על ירושלים במלחמת העצמאות. האונייה נרכשה על ידי עדה סרני והמוסד לעלייה ב' באיטליה, באמצעות איש קשר מקומי במילאנו. היא הוכנה על ידי מפקד המשימה, יהודה צפתי[1], אנשי המוסד לעלייה ב' אנשי פלי"ם וגדעונים והצוות המקומי שכלל מכונאי אוסטרי, רב מלחים ושלושה מלחים. כחלק מארגונה לשייט סודרו מקומות לעולים, נבנה מטבח בצריף עץ, נבנו סליקים בחרטום. בספינה היו שתי סירות הצלה ל-20 איש כל אחת. כן הובאו מזון שאמורה היה להספיק ל5–10 ימים ו-5 טון מים. (ויקיפדיה)
מתוך: חווית העלייה של פנינה זלוסקי
האנייה פנצ'ו
הייתה אניית מעפילים שהפליגה ב-1940 לעבר ארץ ישראל במסגרת עליית אף על פי של ארגון האצ"ל. כאשר היא שטה בים האגאי, אירעה תקלה במנוע, והאנייה נסחפה אל האי כמילי שבדרום הים האגאי. לאחר עשרה ימים חולצו כ-500 נוסעיה על ידי כוחות איטלקים. הנוסעים הועברו למחנה ולקסרקטין סגור ברודוס ואחר כך למחנה מעצר בדרום איטליה, עד שבשנת 1944 הוסדרה עלייתם לארץ ישראל.
מתוך: תלאות המסע שלי לארץ
האנשה
דימוי משהו שהוא לא אנושי לאנושי, להתייחס אליו כאילו הוא אנושי.
מתוך: הטיסה ואני