מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

ביַאלִיסְטוֹק
ביַאלִיסְטוֹק היא עיר בצפון-מזרח פולין, מרכז תעשייה וצומת מסילות ברזל. הייתה בשלטון פרוסיה ורוסיה לפני שהושבה ב-1919 לפולין. העיר משמשת כבירת פרובינציית פודלסיה. אוכלוסייתה מונה כ-295,000 תושבים (נכון לשנת 2008). (ויקיפדיה)
מתוך: הסיפור של סבתא יונה
ביאליניצ'י
ביאליניצ'י היא עיירה במחוז מוהילב שבמזרח בלארוס, בה התקיימה קהילה יהודית עד השואה. "טרם פרוץ מלחמת העולם השנייה נמנו בעיירה כ-800 יהודים, כרבע מתושביה, ובעיירה פעל בית ספר יידי. ב-6 ביולי 1941 נכנסו לעיירה הגרמנים, והטילו על יהודיה גזירות שונות, ובהן חובת ענידת סימן מזהה וחובת ביצוע עבודות כפייה. בספטמבר 1941 רצחו הגרמנים כ-150 גברים יהודים מהעיירה. כ-600 היהודים שנותרו בעיירה רוכזו בגטו שהוקם בה, אשר נשמר בידי המשטרה הבלארוסית. ב-12 בדצמבר 1941 רצחו הגרמנים את כל יושבי הגטו בתעלת מכי (Mkhi)." (ויקיפדיה)
מתוך: סבתא שרה גרינברג עלתה מבלרוס
ביאליסטוק
היא עיר בצפון-מזרח פולין, מרכז תעשייה וצומת מסילות ברזל. הייתה בשלטון פרוסיה ורוסיה לפני שהושבה ב-1919 לפולין. העיר משמשת כבירת פרובינציית פודלסיה. אוכלוסייתה מונה כ-295,000 תושבים.
מתוך: זיכרונות מקריית ביאליסטוק
ביאליסטוק
עיר בצפון-מזרח פולין, מרכז תעשייה וצומת מסילות ברזל. הייתה בשלטון פרוסיה ורוסיה לפני שהושבה ב-1919 לפולין. (ויקיפדיה)
מתוך: צברים של דור השואה
ביאליסטוק
עיר בצפון-מזרח פולין, מרכז תעשייה וצומת מסילות ברזל. הייתה בשלטון פרוסיה ורוסיה לפני שהושבה ב-1919 לפולין. (ויקיפדיה)
מתוך: המעבר בן פולין הקרה לישראל החמה
ביאליסטוק
היא עיר בצפון-מזרח פולין, מרכז תעשייה וצומת מסילות ברזל. הייתה בשלטון פרוסיה ורוסיה לפני שהושבה ב-1919 לפולין.בספטמבר 1939, בראשית מלחמת העולם השנייה, נכנסו לעיר חיילים גרמנים, אך מיד עזבוה, בהתאם להסכם מולוטוב ריבנטרופ, ובמקומם נכנסו חיילים סובייטיים כחלק של פלישת ברית המועצות לפולין. ב-22 ביוני עם התחלת המתקפה של גרמניה הנאצית שררה בהלה רבה בביאליסטוק שהייתה באותה עת חלק מהרפובליקה הסובייטית הבלארוסית. הצבא האדום החל להימלט וחנויות נבזזו, ואסירים, כולל יהודים נמלטו מבתי הכלא.במהלך המלחמה השמידו הנאצים את הקהילה היהודית בעיר רובה ככולה. בעיר גם פעלו גדודים של פרטיזנים, שיהודים רבים נטלו בהם חלק. ב-27 ביולי 1944 שוחררה העיר בידי הצבא האדום ונמסרה לניהול הרפובליקה הסובייטית הסוציאליסטית הבלארוסית. ב-29 בספטמבר 1944 הוחזרה העיר לפולין. השתייכותה לפולין נתקבעה סופית בהסכם בין פולין וברית המועצות שנחתם באוגוסט 1945.
מתוך: סבא אנטולי האהוב שלא הכרתי
ביאר עדס
ביאר עדס היה כפר ערבי קטן בשרון. הכפר הוקם כנראה באמצע המאה ה-19 על ידי אריסים מוסלמים שעיבדו אדמות של תושבי קלקיליה. הכפר נחרב במהלך מלחמת העצמאות לאחר שתושביו נטשו אותו. על חורבות הכפר הוקמה שכונת "שיכון עולים" של הוד השרון והמושבים עדנים ואלישמע.
מתוך: סיפור חיי יעקב חולי
ביאת המשיח
ביהדות, ימות המשיח הוא שם כללי לתקופת בואו של מושיע באחרית הימים, שהוא לפי האמונה מלך מבית דוד (מזרע דוד המלך), אשר יגאל את עם ישראל וימלוך עליהם בדרך התורה. המושיע נקרא מלך המשיח, על שם המנהג למשוח בשמן (המשחה) מלכים על מנת לציין את המלכתם.
מתוך: סיפורם של תושבי כפר אל גדס שעלו לישראל
ביג'אר
העיר ביג'אר במחוז כורדיסטן באיראן, ממוקמת כ-150 ק"מ מהמדאן. עד מלחמת העולם הראשונה, מנתה כ-20,000 תושבים, במלחמה נפגעה מקרבות קשים בין הרוסים לטורקים, ונותרו בה 4,000 תושבים בלבד. כיום נמצאת ביג'אר בתהליך התפתחות מהיר ומונה כ-15,000 תושבים. שטיחי ביג'אר מוערכים במערב בעיקר בשל עוביים ומשקלם הרב.
מתוך: מן הגולה באיראן לחיים חדשים בישראל
ביה"ס הטכני של חיל האוויר
בית הספר למקצועות הטכניים של חיל האוויר הישראלי (בראשי תיבות: ביסל"ט) היא יחידת הדרכה הממוקמת בבח"א 21 בחיפה, או בקיצור - "הטכני".לביסל"ט מגיעים חיילים וחיילות לאחר טירונות, או לפני הטירונות (במסגרת קד"צ), כדי לקבל הכשרה במקצועות טכניים. מקצועות אלה מתחלקים בעיקרון לשניים: מקצועות האחזקה ומקצועות האלקטרוניקה (בעבר היו קיימות שתי יחידות - ביה"ס לאחזקה וביה"ס לאלקטרוניקה, אך אלה אוחדו לביסל"ט).
מתוך: סבא מהנדס פרויקטים בבסיסי חייל האוויר