מן הגולה באיראן לחיים חדשים בישראל

תמונה של סבי וסבתי בעבר
תמונה עדכנית של סבי וסבתי
סיפור העלייה של סבי לארץ ישראל וההסתגלות שלו בארץ

סבי. הרצל עמרני, נולד בביגאר שבאירן בשנת 1950. תחילה חיו שם בשלום יחסי, עם השכנים, אך לאט לאט האנשים במדינה התחילו בהטרדות מתמשכות כלפיהם באיראן. בעקבות היחס הבלתי נאות, ההורים של סבי קיבלו החלטה לעלות יחד לארץ ישראל. סבי והוריו הגיעו לשדה התעופה באיראן ועלו על מטוס.

סבא שלי הגיע לישראל בשנת 1958, בהיותו ילד בו 8. לאחר מעבר בתחנות רבות בארץ וקשיים בפרנסה ובעבודות כאלו ואחרות, הגיע סבי למושב פעמי תש"ז בשנת 1960, לאחר שגר בזיכרון יעקב, אביו של סבא שלי היה ממקימי ומפתחי המושב.

סבי, הרצל, הכיר את סבתא שלי באופקים, בקולן מרחבים. הם נפגשו שם דרך חברים ואחרי שנה סבא שלי החליט שהוא רוצה להקים משפחה עם סבתא שלי והיא עברה לגור יחד אתו  במושב שלנו פעמי תש"ז.

סבא וסבתא שלי גרים כמעט 60 שנה במושב, וכיום יש לסבי לאבי ולכל האחים עסק משותף של גידול ירקות. גידול הירקות, מהווה סגירת מעגל, מכיוון שאבא של סבי ואחיו עבדו בשטיפת גידולי ירקות בזמנו. כל המשפחה שלי גרה בימים אלו באותו המושב בו סבא שלי גדל.

הזוית האישית

נהננו להכין עבודה זו מכיוון שהרגשנו שאנחנו מבינות יותר את הסיפור של אחד ממקימי המושב וסבא של אחת מאיתנו.

ביג'אר
העיר ביג'אר במחוז כורדיסטן באיראן, ממוקמת כ-150 ק"מ מהמדאן. עד מלחמת העולם הראשונה, מנתה כ-20,000 תושבים, במלחמה נפגעה מקרבות קשים בין הרוסים לטורקים, ונותרו בה 4,000 תושבים בלבד. כיום נמצאת ביג'אר בתהליך התפתחות מהיר ומונה כ-15,000 תושבים. שטיחי ביג'אר מוערכים במערב בעיקר בשל עוביים ומשקלם הרב.

פעמי תש"ז
מושב בנגב הצפוני סמוך לנתיבות והוא חלק ממועצה אזורית מרחבים. המושב הוקם ביום כ"א סיון תשי"ג, 4 ביוני שנת 1953, על ידי עולי יהדות כורדיסטן מאיראן. שם המושב נקרא על שם יישובי 11 הנקודות שהוקמו במוצאי יום הכיפורים בשנת התש"ז (1946). תושבי המושב חלקם מסורתיים, חלקם דתיים, חלקם חילוניים, וחלקם חרדים. (ויקיפדיה)

”כל המשפחה שלי גרה בימים אלו באותו המושב בו סבא שלי גדל“