מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

רבי דוד ומשה
הרב דוד וּמשה מתואר במסורת יהדות מרוקו כצדיק ומחולל נסים. לפי המסופר היה רב שמוצאו מירושלים, אשר סבב כשד"ר בין הקהילות היהודיות בהרי האטלס ושם נפטר בשנת 1171. מסופר בין היתר שביטל גזרה קשה שהפילה חללים רבים, יהודים ומוסלמים. קברו בהרי האטלס, על יד הכפרים תמזירת ותמסתינת.
מתוך: חייה של ממה….
רבי משה איסרליש
רבי משה איסרלישׂ, הידוע בכינויו הרמ"א[(ה'ר"ץ, 1530 – י"ח באייר ה'של"ב, 1572), היה פוסק, ראש ישיבה, מקובל ופילוסוף. גדול פוסקי אשכנז במאה ה-16.
מתוך: ספר בן יותר ממאה שנים
רבי אבנר לבייב זצ"ל - אזכרה במוסקבה
באווירה ייחודית ובהשתתפותו של נשיא קונגרס יהודי בוכרה מר לב לבייב, רעייתו הגב' אולגה, בני המשפחה וידידים נערכה הערב (רביעי) ההילולא והאזכרה במלאת 24 שנים לפטירתו של רבי אבנר לבייב זצ"ל.
מתוך: איש מסירות הנפש – רבי אבנר לבייב
רבי אברהם בן עזרא
רבי אברהם בן מאיר אֶבּן עזרא (ראב"ע) נולד בשנת ד'תתנ"ב בתור הזהב של יהדות ספרד, בטולדה שבספרד. הוא היה משורר, בלשן, פרשן המקרא, רופא ופילוסוף, מהבולטים בהוגים היהודים בימי הביניים. עסק גם באסטרולוגיה, שהביאה אותו גם לעיסוק במתמטיקה ובאסטרונומיה רבים מספריו נכתבו בעברית.
מתוך: המפגש המרגש בארץ ישראל
רבי אהרון רוקח
רבי אהרן רוֹקֵחַ, אלול ה'תר"ם - כ"א באב ה'תשי"ז; 1880 - 18 באוגוסט 1957 היה האדמו"ר הרביעי של חסידות בעלז. תחת הנהגתו השתקמה חסידות בעלז בארץ ישראל לאחר השואה.
מתוך: הנס הרפואי של ציפורה פייגי פרטוש
רבי אהרן מבעלזא
רבי אהרן רוקח|אהרן מבעלזא (מכונה המהר"א מבעלז או הבעלזער רב; אלול תר"מ, 1880 – כ"א באב תשי"ז, 1957) היה האדמו"ר הרביעי של חסידות בעלז ומקים חסידות בעלז בארץ ישראל לאחר השואה.
מתוך: מחיר הדמים של מלחמת תש"ח
רבי אלימלך וייסבלום מלִיזֶ'נְסְק
רבי אלימלך וייסבלום מלִיזֶ'נְסְק (ה'תע"ז – כ"א באדר ה'תקמ"ז; 1717 – 1787) היה אדמו"ר בדור השלישי לחסידות. מתלמידיו הבולטים של המגיד ממעזריטש, הראשון בין מבססי התנועה בפולין רבתי ומחשובי הוגיה בכלל. מחבר הספר "נועם אלימלך", אחד משלושת החיבורים המרכזיים של החסידות המוקדמת, בו העלה תרומה חשובה לניסוח אידאל הצדיק. ויקיפדיה
מתוך: אני ילדת מלחמה
רבי דוד בן ברוך
רבי דוד בן ברוך הכהן אזוג (נפטר בג' בטבת, ה'תקמ"ה, 16 בדצמבר 1784) היה רב ומקובל במרוקו. מקום קבורתו מהווה אתר תפילה ועלייה לרגל מרכזי, ונוהרים אליו מתפללים רבים, בעיקר בימי השנה לפטירתו. (ויקיפדיה)
מתוך: סיפורים משם ומכאן, ממרוקו אל ארץ ישראל
רבי דוד בן יוסף אבודרהם
הרב דוד (בר' יוסף) אַ‏בּ‏וּ‏דִרְהַ‏ם היה פרשן תפילות נודע שחי סביב שנת ה'ק, 1340 בספרד. מכונה גם בקצרה האבודרהם. נולד לרבי יוסף אבודרהם ונקרא על שם אבי אביו
מתוך: דור תשעי בארץ ישראל
רבי חיים בן עטר
רבי חיים בן עֲטַר היה מגדולי פרשני המקרא בתקופת האחרונים, פרשן התלמוד, מקובל ופוסק הלכה. חיבורו הידוע ביותר הוא הספר "אור החיים" – פירושו על התורה. את מרבית שנותיו, כארבעים שנה, חי רבי חיים בן עטר במרוקו. בתקופה זו היה מוכר בעיקר בקרב יהדות מרוקו.
מתוך: מילדות לבגרות
רבי חיים מצ'רנוביץ (הנצר הראשון מצד משפחת אמו של סבא שעלה לארץ ב - 1815)
רבי חיים טירר, שכונה "רבי חיים מצ'רנוביץ" או "הצ'רנוביצר" (טשערנאוויצער), וידוע גם בשם ספרו באר מים חיים, היה מגדולי תנועת החסידות ותלמידו של רבי יחיאל מיכל מזלוטשוב. הוא נולד בכפר באזור בוצ'אץ' שבגליציה. אביו רבי שלמה (בנו של רבי רפאל מהארחוב) היה חסיד של רבי נחמן מהורדנקא. שם משפחתו המקורי היה טירור (Thiror), אך התפרסם בשם טירר. כיהן כאב"ד בערים רבות, בהן: מוהילוב, בוטושן, קישינב וחבל בוקובינה. בבוקובינה פעל בין השאר בסוצ'אבה שבה ייסד את בית הכנסת גמילות חסדים. בשנת תק"מ נתמנה כרבה של קריפץ, ומשנת תקמ"ב כיהן כרבה של צ'רנוביץ. הוא נאבק למען הסכמת השלטונות האוסטריים להשבת היהודים שגורשו מווינה. בשנת תקס"ה, עם סיפוח חבל בוקובינה על ידי האימפריה האוסטרית ולאחר שנכנס לקונפליקט עם השלטונות האוסטריים, עזב רבי חיים את תפקידו כרבה של צ'רנוביץ, כדי לעלות לארץ ישראל, אך לאחר שעבר את הגבול אל נסיכות מולדובה שימש כרב בבוטושאן ומאוחר יותר בקישינב. לארץ ישראל הגיע רק בתקע"ג וקבע את מושבו בעיר צפת. הרב חיים טירר נאבק נגד חוקים שפגעו ביהודים ונגד המנהג להתפלל מחוץ לבית הכנסת. הוא קבור בבית הקברות העתיק של צפת, במערה הנקראת מערת הבאר מים חיים.
מתוך: שלישיית צבע טרי – חברות מופלאה
רבי חיים מצאנז
רבי חיים הלברשטאם מצאנז (תקנ"ז 1797 - כ"ה בניסן ה'תרל"ו, 19 באפריל 1876) (מכונה: "הדברי חיים" על שם ספרו), היה רבה של העיר צאנז ומייסדה של חסידות צאנז, ומגדולי ומנהיגי יהדות מזרח אירופה בדורו. (ויקיפדיה)
מתוך: הצלה והישרדות – משפחתו של סבא בשואה
רבי חסדאי אלמושנינו ז״ל
רבי חסדאי אלמושנינו ז״ל. גדול בתורה, ומפורסם בחסידות והיה נחשב לגדול הדור. חי במאה הד׳ והה׳ ונתבש״מ בחר טבת של שגת התפ״ח ליצירה זקן ושבע ימים בעיר מולדתו טיטואן יע״א. אתר מורשת יהדות מרוקו
מתוך: סבא ניסים וסבתא מרסל בדרכם ממרוקו לישראל