מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

פלמית
וריאציה של השפה ההולנדית המדוברת בחלקה הצפוני של בלגיה שם מתגוררים רוב הפלמים. ולנדית (Nederlands) היא שפה אירופית המשתייכת לענף השפות הגרמאניות המערביות במשפחת השפות ההודו-אירופיות. ההולנדית מדוברת כשפת אם בפי למעלה מ-23 מיליון אנשים ברחבי העולם, מרביתם תושבי הולנד (15 מיליון) ובלגיה (6 מיליון).
מתוך: מסע בין יהדות לנצרות בבריחה מפולין לבלגיה
פלמני
פלמני (מרוסית: Пельмени) הם כיסונים מן המטבח הרוסי אשר עשויים מציפוי דק של בצק וממגוון מילויים שונים, בעיקר בשר טחון. בצק הפלמני מורכב מקמח ומים, ולעיתים גם ביצה. כמילוי מקובל להשתמש בבשר טחון מחזיר, בקר, טלה, דגים או פטריות. (ויקיפדיה)
מתוך: מאוקראינה היישר אל מלחמת יום הכיפורים
פלמ״ח
הפלמ"ח (ראשי תיבות: פלוגות המחץ), היה הכוח הצבאי המגויס של ארגון "ההגנה", ששימש כצבא של המדינה היהודית שבדרך, בארץ ישראל בשנים 1941–1948. הוקם ב 1941 תחת פיקודו של יצחק שדה. הוחלט כי כוח זה יפעל בשיטות של לוחמה זעירה, יסייר, יפעל לחבלה, גישוש ותקיפה, ו"יכין את השטח" לקראת המתקפה הנאצית, אם וכאשר זו תבוא. (ויקיפדיה)
מתוך: סבתא עדה מספרת על דור החלוצים
פלנדריה
פלנדריה (בהולנדית: Vlaanderen, בצרפתית: Flandre ובגרמנית: Flandern) היא אחת משלוש היחידות הפדרליות המרכיבות את בלגיה. פלנדריה משתרעת על פני המחצית הצפונית של בלגיה, ומתגוררים בה בעיקר הפלמים, תושבי המדינה דוברי ההולנדית. העיר בריסל, שהיא בירת בלגיה ויחידה פדרלית נפרדת, היא מובלעת בתוך שטח פלנדריה, ומשמשת גם כבירת החבל ומושב מוסדות השלטון שלו.
מתוך: נתנו לי שם נוצרי מפחד ההלשנות
פלסטין
בערבית, השם פַלַסטין (מבוטא בפ' רפה כיוון שבערבית אין P) הוא שמה הגאוגרפי של ארץ ישראל. מקור השם הוא קיצור של סוריה-פלשתינה, שם שניתן לפרובינקיה יודיאה על ידי האימפריה הרומית לאחר דיכוי מרד בר-כוכבא, במטרה לנתק את הקשר בין היהודים לארצם. בתקופת המנדט הבריטי היה זה שמה של הטריטוריה של המנדט בערבית, אנגלית ועברית.
מתוך: סיפור עברו של יעקב גירש
פלסטין
ארץ ישראל – מכונה גם "פלשתינה" בשפות לועזיות, אזור גאוגרפי במזרח התיכון הכולל בין היתר את מדינת ישראל, יהודה ושומרון ורצועת עזה ואזורים בירדן ובסוריה. (ויקיפדיה)
מתוך: מקזבלנקה לקיבוץ החותרים