מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

עיראק
רפובליקת עיראק היא מדינה במזרח התיכון בדרום מערב אסיה. בצפון היא גובלת עם טורקיה, במערב בסוריה ובירדן, בדרום בערב הסעודית ובכווית, ובמזרח היא גובלת עם איראן. חיים בה מעל 41 מיליון בני אדם, רובם המכריע ערבים. 97% מתושבי המדינה מוסלמים, מהם כ-65% שיעים ו-35% סונים. בצפון-מזרח המדינה מתקיימת אוטונומיה כורדית, המכונה כורדיסטן העיראקית. השפות הרשמיות בעיראק הן ערבית וכורדית. (ויקיפדיה)
מתוך: מילדות מאתגרת למציאות אחרת
עירוב שבת
עירוב הוא הכינוי המקובל בהלכה להקפת שטח מיושב במחיצות על מנת להתיר בתוכו פעולות האסורות בשבת בשל מלאכת הוצאה מרשות לרשות.
מתוך: בכוח השמחה ננצח
עירק
מדינה במזרח התיכון בדרום מערב אסיה. בצפון היא גובלת עם טורקיה, במערב בסוריה ובירדן, בדרום עם ערב הסעודית וכווית, ובמזרח עם איראן.
מתוך: מעירק למגדל העמק
עירק
הרפובליקה העיראקית היא מדינה במזרח התיכון בדרום מערב אסיה. בצפון היא גובלת עם טורקיה, במערב בסוריה ובירדן, בדרום בערב הסעודית ובכווית, ובמזרח היא גובלת עם איראן. חיים בה מעל 31 מיליון בני אדם, רובם המכריע ערבים. 97% מתושבי המדינה מוסלמים, מהם כ-65% שיעים ו-35% סונים. בצפון-מזרח המדינה מתקיימת אוטונומיה כורדית, המכונה כורדיסטן העיראקית, ואילו בצפון-מערב המדינה ובמערבה שולטים למעשה מאמצע 2014 מורדים סונים קיצוניים מארגון המדינה האסלאמית, החותרים אף להשתלטות על הבירה בגדאד.
מתוך: עלייה וקליטת יהדות עירק בארץ
עירק אל מנשייה/חטיבת אלכסנדרוני
כפר ערבי גדול, שמיקומו היה סמוך לאזור התעשייה של קריית גת. ב-28 בדצמבר 1948 הותקף הכפר עיראק אל-מנשייה על ידי חטיבת "אלכסנדרוני" במסגרת "מבצע חיסול". ההתקפה נהדפה באבדות כבדות ונהרגו בהתקפה זו 87 הרוגים מחיילי החטיבה. חורבות עיראק אל-מנשייה נמצא היום חלק מהעיר קריית גת.
מתוך: תקומה בצל השואה במושב סגולה
עירק סואידן
שטרת עיראק סווידאן הינה מצודת טגארט, החולשת על צומת דרכים מרכזי בדרום הארץ, על כביש 35, סמוך לקיבוץ שדה יואב. המצודה ידועה בלחימה הקשה שנדרשה לשם כיבושהּ במהלך מלחמת העצמאות. לאחר כיבושהּ שונה שמה למצודת יואב על שמו של סא"ל יצחק דובנו, מפקד הכוח בנגבה שנהרג בקרב על הקיבוץ, אשר כינויו המחתרתי בארגון הגנה היה "יואב". עד לשנת 1983 שימשה המצודה כבסיס פעיל של צה"ל וכיום משמשת כמוזיאון למורשת הקרב של חטיבת גבעתי מתקופת מלחמת העצמאות, חטיבה 5, וחטיבת גבעתי המחודשת‏[.
מתוך: החיים שלי
עירת פיתוח
עיירת פיתוח היא יישוב עירוני (עיירה או עיר) שהוקם באזורי הפריפריה במהלך שנות ה-50 של המאה ה-20 במטרה לפזר את האוכלוסייה, שהורכבה בעיקר מעולים חדשים(ויקיפדיה)
מתוך: חייה של בתיה שושני – שם ופה
עיתון "דבר"
דָּבָר היה עיתונה היומי של ההסתדרות הכללית, והופיע בין 1925 ל-1996.העיתון נוסד בידי ברל כצנלסון ומשה בילינסון, וגליונו הראשון ראה אור ב-1 ביוני 1925, בשם "דבר - עיתון פועלי ארץ ישראל". ההצעה לשם העיתון מיוחסת בדרך כלל לחיים נחמן ביאליק, אך יש המייחסים אותה לברל כצנלסון.‏
מתוך: סבא רבא יוסף היה חבר של דוד בן גוריון
עיתון "שער למתחיל"
שער למתחיל-השבועון בעברית קלה נכתב ונערך בפיקוח משרד החינוך, ומופץ בכל מקום שלומדים בו עברית בארץ ובעולם. העיתון כתוב בעברית קלה, מנוקד ומודפס באותיות גדולות וברורות.קהל היעד לומדי עברית בארץ ובעולם (מבוגרים, קהל היעד הוא לומדי עברית בארץ ובעולם-בני נוער וילדים, עולים חדשים וותיקים, גיל הזהב והציבור הרחב. הוא מופץ גם במהדורה דיגיטלית.
מתוך: סיפורי ילדות במעברה, חיים בירושלים, משפחה, מלחמות ישראל, ניסים ואמונה
עיתון הצופה
יומון דתי-לאומי ישראלי. אם התכוונתם ליומון העברי מיסודם של יצחק אשר אלישיב ואליעזר אליהו פרידמן שהופיע בוורשה מ-1903 ועד 1905, ראו הצופה (ורשה). Hatzofe-logo01.jpg הצופה היה יומון ישראלי בעל אופי דתי-לאומי שיצא לאור במשך 71 שנה, מ-1937 ועד 2008, אז התמזג עם העיתון מקור ראשון.
מתוך: כיסופי הגאולה לארץ אבות
עיתון הצפירה
העיתון העברי הראשון בפולין בתקופת השלטון הרוסי, נוסד בוורשה כשבועון על-ידי חיים זליג סלונימסקי (חז"ס) בשנת 1862
מתוך: מורשת משפחת קופפרמינץ
עכו
בשנת 2001 הוכרזה עכו העתיקה כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו. שבע שנים לאחר מכן, בשנת 2008, הוכרזו המקומות הבהאים הקדושים בחיפה ובגליל המערבי כאתר מורשת עולמית נוסף, וחלק מהם ובכלל זה המקום הקדוש ביותר לדת הבהאית – אל-באהג'ה, שוכנים בעכו ובסביבותיה. העיר היא האתר היחיד בישראל המופיע בשתי הכרזות שונות ברשימת אתרי המורשת העולמית של אונסק"ו.
מתוך: ילדות בקזבלנקה של סבא יעקב פרץ
עכו לאחר קום המדינה
עם תום מלחמת השחרור לא היו בעכו תושבים יהודים ונותרו בה רק כשליש מתושביה הערבים, יתרתם נמלטו ללבנון או שעברו לכפרי הגליל והוכרזו כנפקדים נוכחים. כמקובל באותה תקופה הוקצו בתי הפליטים לחיילים משוחררים ולעולים חדשים והוקמה בה מעברה גדולה בדרום העיר לרגלי תל עכו ("הר נפוליאון") - מעברת "גבעת נפוליאון". על תושבי העיר הערבים הוטל ממשל צבאי. במהלך שנות ה-50 וה-60 נבנו סביב עכו העתיקה שיכונים שנועדו לאכלס עולים חדשים ואת מפוני המעברה. ויקיפדיה
מתוך: תינוקות מהונגריה עולים לארץ ישראל
עכובית הגלגל
צמח בעל פרחים וקוץ ממשפחת המורכבים. גובהו של הצמח כ-25–45 ס"מ. הפרחים יושבים על קרקפות הנישאות בראשי הגבעולים. צבע הפרחים צהוב-סגלגל. הצמח נחשב לדוגמה קלאסית ל"צמח-גלגל". צמח-גלגל הוא צמח שכולו, כיחידה אחת, מתגלגל ברוח להפיץ את זרעיו, כלומר, שיחידת התפוצה שלו היא הצמח השלם (פרט לחלקיו התת-קרקעיים הרב-שנתיים). בישראל, פורחת העכובית בחודשים מרץ-מאי. (ויקיפדיה)
מתוך: קורות חייו של מיכאל לוי