מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

קיבוץ סאסא
סָאסָא הוא קיבוץ המשתייך לקיבוץ הארצי ולמועצה אזורית הגליל העליון. הוא שוכן בהרי מרום הגליל, בגובה 856 מטרים מעל פני הים, כ-10 קילומטרים ממזרח למעלות תרשיחא וכ-15 קילומטרים ממערב לצפת. הקיבוץ הוקם בשנת 1949. (ויקיפדיה)
מתוך: ילדותה של רותי בקיבוץ
קיבוץ סעד
סַעַד הוא קיבוץ המשתייך לקיבוץ הדתי וממוקם בקרבת רצועת עזה, שדרות ונתיבות. מבחינה מוניציפלית הקיבוץ משתייך למועצה אזורית שדות נגב (למרות שמבחינה כלכלית, היה קשור בעבר למועצה אזורית שער הנגב). במאה ה-21 הקיבוץ מונה כ־170 משפחות, ויותר מ־700 נפשות. (ויקיפדיה)
מתוך: החיים בקיבוץ סעד
קיבוץ עברון
עֶבְרוֹן, הוא קיבוץ ליד נהריה המשתייך לתנועת הקיבוץ הארצי. נקרא על שם היישוב המקראי עברון ששכן בנחלת שבט אשר. קיבוץ עברון הוקם ב-1936 על מגרש בן דונם ורבע בנהריה, על ידי קבוצה של כ-30 חברי השומר הצעיר‏[1]. בעקבות המרד הערבי הגדול ננטש משק עין שרה בקרבת נהריה וחברי הקבוצה נתבקשו לאייש 35 דונם מהמקום כדי לשמור עליו. ביולי 1943, עת חגגה הקבוצה שבע שנים, מנתה הקבוצה 103 חברים ו-20 ילדים‏[2]. באוקטובר 1945 עלתה הקבוצה, שמנתה אז 134 מבוגרים ו-47 ילדים, לנקודת הקבע שהשתרעה על שטח של כ-1600 דונם‏. מייסדי הקיבוץ היו עולים מגרמניה, מפולין ומטרנסילבניה חברי השומר הצעיר. מאוחר יותר הצטרפו אליהם גם עולים מבולגריה. בראשית שנות ה-40 היה בסיס של הפלמ"ח ומקום מסתור למעפילים.
מתוך: סיפורי ילדות בקיבוץ מסריק
קיבוץ עברון
עֶבְרוֹן, הוא קיבוץ ליד נהריה המשתייך לתנועת הקיבוץ הארצי. נקרא על שם היישוב המקראי עברון ששכן בנחלת שבט אשר. קיבוץ עברון הוקם ב-1936 על מגרש בן דונם ורבע בנהריה, על ידי קבוצה של כ-30 חברי השומר הצעיר‏. בעקבות המרד הערבי הגדול ננטש משק עין שרה בקרבת נהריה וחברי הקבוצה נתבקשו לאייש 35 דונם מהמקום כדי לשמור עליו. ביולי 1943, עת חגגה הקבוצה שבע שנים, מנתה הקבוצה 103 חברים ו-20 ילדים‏. באוקטובר 1945 עלתה הקבוצה, שמנתה אז 134 מבוגרים ו-47 ילדים, לנקודת הקבע
מתוך: ספר התהילים בתיק כ-40 שנה
קיבוץ עין גב
עֵין גֵּב הוא קיבוץ השוכן על השפה המזרחית של הכנרת. נוסד: 6 ביולי 1937.
מתוך: מרים, הילדה מהכינרת
קיבוץ עין הכרמל
קבוץ עין-כרמל הוקם בשנת 1950, במישור בקעת עתלית, על אדמות קרן קיימת לישראל. הקיבוץ נוסד על ידי שתי קבוצות חברים. הראשונה קבוצה שהקימה את ביתה הזמני בעתלית (1936), קבוצת עין-הים. חברי קבוצה זו עסקו ביום בעבודות דיג ועבדו אצל איכרי עתלית, ובלילה הבריחו עולים לחופי הארץ ונשק לארגון "ההגנה". קבוצת חברים שנייה הגיעה למחנה המעפילים בעתלית בשנת 1948 מקבוץ רמת-רחל, שנהרס כליל במלחמת השחרור. שתי הקבוצות הללו התאחדו ובנו ביחד את קבוץ עין- כרמל. בשנת 1950 עברו שתי הקבוצות, יחד, לשטח הקבוץ הנוכחי.
מתוך: סבתא נאוה מספרת על בית הילדים בקיבוץ
קיבוץ עין הנצי"ב
עין הנצי"ב הוא קיבוץ דתי, בעמק בית שאן. הקיבוץ נוסד בשנת 1946 על ידי עולים מגרמניה, צעירים ניצולי שואה, וגרעיני בני עקיבא שונים. היישוב מהווה אחד מתוך רצף של ארבעה קיבוצים דתיים סמוכים בעמק בית שאן (טירת צבי, שדה אליהו, עין הנצי"ב, שלוחות). שייך למועצה אזורית עמק המעיינות.
מתוך: הילדה הראשונה בקיבוץ עין הנצי"ב
קיבוץ עין הנציב
עין הנצי"ב הוא קיבוץ דתי בעמק המעיינות השייך לתנועת הקיבוץ הדתי. הקיבוץ נוסד בחג האילנות, טו' בשבט תש"ו (1946) על ידי עולים מגרמניה, צעירים ניצולי שואה
מתוך: העגלה והפרדה
קיבוץ עין שמר
עין שמר הוא קיבוץ סמוך לפרדס חנה-כרכור השייך למועצה אזורית מנשה.ניסיונות התיישבות במקום נעשו ב-1913 ומ-1921 ואילך. ב-1927 הוקם היישוב על אדמות קק"ל. מייסדי הקיבוץ היו קבוצת "עין גנים", חניכי השומר הצעיר בפולין. עין שמר הוא אחד מארבעת הקיבוצים שהקימו את תנועת הקיבוץ הארצי.
מתוך: את אחיי אני מבקשת
קיבוץ עירוני
שם שניתן לקבוצות צעירים המקימים בעיר מסגרות חיים המבוססות על שיתוף משאבים וחיי קהילה הדוקים הכוללים עבודה למען שיפור וקידום כלכלי, חברתי וחינוכי של האוכלוסיה.
מתוך: להיות שונה – להיות רבה
קיבוץ עלומים
עֲלוּמִים הוא קיבוץ בנגב הצפוני־מערבי, מדרום מערב לצומת סעד, המשתייך לתנועת הקיבוץ הדתי. הקיבוץ הוקם בשנת 1966 על ידי שני גרעיני נח"ל, בוגרי תנועת בני עקיבא משבטים עלומים ואורים, ומכאן שמו. שטחו של הקיבוץ הוא כ־7,000 דונם, ועוד כ־4,000 דונם הם שטחי פלחה בסביבת הקיבוץ.
מתוך: סבתא שלי עולה לארץ ישראל
קיבוץ קל"יה
קַלְיָה התנחלות וקיבוץ ישראלי הממוקם בצפון ים המלח, כ-40 ק"מ מירושלים, כ-11 ק"מ דרומית מזרחית לעיר יריחו, בתחום המועצה האזורית מגילות. קיבוץ קליה הוא היישוב הישראלי הראשון שהוקם בצפון ים המלח לאחר מלחמת ששת הימים. (ויקיפדיה)
מתוך: מכיפור לכיפור
קיבוץ רגבים
הקיבוץ הוקם בשנת 1947 על ידי עולים מצפון אפריקה ואיטליה שהיו חברים בתנועת "הבונים דרור"
מתוך: בר מצוה בתרגום צרפתית
קיבוץ רמות מנשה
רָמוֹת מְנַשֶּׁה הוא קיבוץ מזרם הקיבוץ הארצי, השוכן באזור הגאוגרפי שנקרא רמות מנשה, בתחום השיפוט של המועצה האזורית מגידו. שמו של היישוב נגזר ממיקומו באזור נחלת שבט מנשה מתקופת המקרא. (ויקיפדיה)
מתוך: חיי ילדות בקיבוץ רמות מנשה
קיבוץ רמת השופט
קיבוץ רמת השופט, מתנועת הקיבוץ הארצי השומר הצעיר, שנוסד ב-2 בנובמבר 1941 ונקרא על שם השופט יוליאן מק. מק היה שופט יהודי-אמריקני שכיהן כנשיא הסתדרות ציוני אמריקה (ZOA) לאחר מלחמת העולם הראשונה. שותפו להנהגה הציונית בארצות הברית, לואי ברנדייס, העניק את שמו לקיבוץ השכן, עין השופט. קיבוץ רמת השופט הוקם על ידי גרעין "לשחרור" של חברי השומר הצעיר מליטא, פולין, בולגריה והונגריה, שמשנת 1934 התגבשו ב"גבעת הסיכויים" על אדמת הקרן הקיימת ליד תחנת הרכבת ברחובות. בנובמבר 1941 עלתה קבוצה ראשונה לרמת מנשה, שנקראה אז "הרי אפרים", ובמאי 1943 עזבו חברי הגרעין סופית את רחובות ועברו לקיבוץ ברמות מנשה.
מתוך: החיים יפים מכשולים הם חלק מהדרך
קיבוץ רעים
רֵעִים הוא קיבוץ שיתופי במערב הנגב הצפוני, בחבל אשכול, בקרבת מפגש הנחלים גרר ובשור. משתייך לתנועה הקיבוצית ולמועצה אזורית אשכול. הקיבוץ הוקם בשנת 1949 על ידי יוצאי הפלמ"ח. הקיבוץ מונה, נכון ל-2014, כ-400 תושבים ומתוכם 45% הם חברי קיבוץ.
מתוך: זכרונות מקיבוץ רעים