דבורה ריגר

סבתא דבורה ויונתן ליבס הנכד
סבתא דבורה בילדותה
לגדול בארץ ישראל

שמי דבורה ריגר. נולדתי בתל אביב, בשנת 1947.

שמות הורי: אמי, שרה, נולדה ברוסיה הלבנה ואבי יעקב נולד גם כן ברוסיה הלבנה. הם עלו לארץ לפני 90 שנה לעיר ירושלים, פתח תקווה ותל אביב. אבי התחיל לעבוד בחברת חשמל בתל אביב ושם עבד כ-30 שנה עד שיצא לפנסיה ואמי הייתה עקרת בית.

אחי הגדול, (זכרונו לברכה), נתן, נולד בירושלים ועבד במכון הגיאולוגי בירושלים ולאחר מכן, עבד במרכז קופת חולים כללית בתל אביב. אחי צבי נולד בתל אביב ולמד בפנימייה חקלאית עיינות. כל שנותיו גר בקיבוץ להבות חביבה, שבעמק חפר.

תמונת הורי

תמונה 1

היישוב היהודי בפינסק נזכר עוד מראשית המאה ה-15. הפרבר קרלין היה בסוף המאה ה-18 מקום צמיחתה המרכזי של תנועת החסידות בבלארוס ובליטא, ובו צמחה חסידות קרלין. מרבניה של העיר פינסק: מרדכי זקהיים (באמצע המאה הי"ט), אלעזר משה הורוויץ (יורשו, עד פטירתו בסוף המאה הי"ט) ולצידו חתנו ברוך הלוי אפשטיין, מחבר 'תורה תמימה' על התורה.

בקהילה היהודית של פינסק יצא לאור עיתון יידי, 'די פינסקע שטימע' (קולה של פינסק). באפריל 1919 נרצחו 35 יהודים בפינסק על ידי חיילים פולנים במה שנודע כ-הטבח בפינסק. ב-1920 נערך בעיר עוד פוגרום, נרצחו עשרים יהודים ונאנסו יהודיות רבות.

בפינסק הוקם בשנות ה-20 גם אחד מסניפיה של ישיבת "בית יוסף"- ישיבת נובהרדוק בראשות הרב שמואל וינטרוב. הרב יעקב ישראל קניבסקי (הוא ה'סטייפלר') שימש שם ר"מ (בין השנים 1927–1934), ובפינסק נולד לו גם בנו, הרב חיים קניבסקי, שעלה לארץ ישראל בילדותו.

העיר פינסק התחלקה משך שנים לשתי קהילות, האחת פינסק, והשנייה קארלין (על שם פרבר של העיר פינסק) עד לתחילת כהונתו של הרב אהרן וולקין, אז התאחדו שתי הקהילות לכדי קהילה אחת תחת הנהגתו. הרב וולקין כיהן כרבה של פינסק עד לכניסת הגרמנים לעיר בשואה, אז נפטר. בנערותו גר ולמד בעיר חיים ויצמן, נשיא מדינת ישראל הראשון, וכן גולדה מאיר, לימים ראש ממשלת ישראל.

בילדותי גרנו בתל אביב, מול התחנה המרכזית הישנה. בגיל חמש עברנו לשכונה דרומית שנקראת קריית שלום. למדתי בבית ספר יסודי שנקרא "גבעת השלום". לאחר סיום בית הספר עברתי לתיכון עירוני "יא" שנמצא ברחוב בוגרשוב סמוך לשכונת נורדיה שנהרסה ועליה הוקם דיזינגוף סנטר.

המצב הכלכלי בארץ היה גרוע מאוד. חולקו תלושי מזון לכל משפחה תורים ארוכים נוצרו לפני חנויות המזון. בשנת 1948 מדינת ישראל קיבלה עצמאות, פרצה מלחמת העצמאות, כל מדינות ערב לא השלימו על עצמאות המדינה שהתקבלה ברוב גדול במועצת האום. ראש ממשלת ישראל דוד בן גוריון פרק את הפלמ"ח ההגנה האצ"ל והלח"י  והקים את צבא ההגנה לישראל (צה"ל) שיתגבר על כל צבאות ערב.

בזמן המלחמה הופצצה העיר תל-אביב, האזרחים ביניהם המשפחה שלי נאלצה לרדת למקלט הקרוב ולשהות שם מספר ימים רצופים. לאחר סיום המלחמה בניצחון צה"ל, החלה הממשלה לתפקד ולספק את צרכיי האזרחים כמיטב יכולתה. מספר מדינות ידידות שלחו לנו עזרה צבאית וכלכלית.

מקום מגורינו היה בתחנה מרכזית בתל-אביב. אחי הגדול נתן התגייס לצבא בגיל 17 לחיל הקשר. אחי השני צבי החליט ללמוד בפנימייה חקלאית עיינות, כדי לעסוק בחקלאות במדינת ישראל הצעירה התגייס לנחל מוצנח. הוא היה בן מקימי קיבוץ להבות חביבה ליד חדרה. שם הקים את ענף המטעים. עיקר הגידולים היה מטעי אבוקדו.

לאחר סיום בית הספר היסודי עברתי ללמוד בבית ספר מקצועי, שם למדתי שלוש שנים שרטוט בניין. בחופשות בית הספר עבדתי בשרטוט חשמל אצל המורה שלי שהיה לו משרד תכנון עצמאי. לאחר סיום הלימודים המשכתי לעבוד אצלו עד מועד הגיוס. בצבא עברתי קורס שרטוט מפות במסגרת השירות בחיל המודיעין. כל השירות שלי היה בבסיס הקריה בתל-אביב במחלקת מחקר בתפקיד מעניין ומאדגר.

אחרי מלחמת ששת הימים נקראתי לשירות מילואים לעדכוני חומרי מודיעין שהצבא נחשף אליהם בזמן המלחמה. את בעלי אריה, זכרונו לברכה, הכרתי במסגרת השירות הצבאי. הוא המשיך בשירות קבע בתור איש חימוש בחיל הצנחנים ולאחר מכן בבסיס שורה עד שיצא לפנסיה.

אני ובעלי בשירות הצבאי

אני ובעלי ביום הנישואין

אני ובעלי באירוע

תמונה 4

לאחר השרות הצבאי עבדתי בחברת תכנון המים לישראל בתל-אביב בתור שרטט מפות עד שהבן והבת הראשונים נולדו. לאחר חמש שנים נולדה בתי השלישית ציפורה.

בזמן מקום מגוריי ברמלה מצאתי עבודה בתל-אביב בשרטוט מפות במקום עבודה שנקרא משבצות חקלאיות לאחר תקופה מצאתי עבודה בשרטוט חשמל שתחנן שני בתי מלון אחד בטאבה שנמכר למצרים ואחד בעיר אילת.

בשנת 1982 עזבנו את העיר רמלה ועברנו לרחובות. לאחר שנה נולדה בתי הרביעית דקלה, ואז מצאתי עבודה במשרד תכנון חשמל ותקשורת בתור שרטט חשמל .

אני ובני הבכור

בנותי