מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

יום שדה
יום שדה הוא יום שבו התלמידים יוצאים לשדה או לחורשה ליד בית הספר ומתאמנים שם לקראת הצבא.
מתוך: מסע בין דורי
יומן קולנוע
יומן קולנוע היה סרטון שהוקרן לפני הסרט בבתי קולנוע. ולכן אנשים יכלו לדעת מה קורה בארץ ומהקורה בעולם ובכל מיני נושאים כמו שיטפון שהתרחש בתל אביב כמו משחק כדורגל חשוב וביקור של איש מכובד בארץ או אירועים מיוחדים אחרים בעולם. היומן היה מלווה בתמונות ובמוסיקה , נמשך כמה דקות.
מתוך: חווית ילדות משכונת מונטיפיורי
יומני גבע
יומני גבע היו יומני קולנוע שהפיקה חברת "סרטי גבע" ושודרו בבתי הקולנוע בישראל כיומני חדשות לפני הסרט העיקרי בשנים 1970-1952
מתוך: לנצח את הגלים
יונדארט
היודנראט, בגטאות אחדים כונה אֶלְטֶסטֶנרָאט, היה מוסד שלטון יהודי שהיה ממונה על תיווך בין השלטון הנאצי לבין הקהילה היהודית. היה זה מוסד זמני שנועד בדיעבד לקיים את המדיניות הנאצית שקדמה לפתרון הסופי של שאלת היהודים. יודנראטים קמו בפקודת הגרמנים בקהילות יהודיות בשטחי הכיבוש הנאצי בתקופת השואה.
מתוך: משואה לתקומה- מגטו וורשה לארץ ישראל
יונה בגולה
יונה בוגלה (נקרא גם יונה (בן) נפתלי, 1908–1987) היה מחנך ואיש ציבור יהודי-אתיופי שהיה מנהלה של רשת החינוך של ביתא ישראל באתיופיה במשך שנים פעל בחיזוק הקשר בין יהודי התפוצות לקהילת ביתא ישראל ולבין מדינת ישראל.
מתוך: סיפורו של אסיר ציון יוצא אתיופיה גדליה אוריה
יונה בוגלה
יונה בוגלה (נקרא גם יונה (בן) נפתלי, 1908–1987) היה מחנך ואיש ציבור יהודי-אתיופי שהיה מנהלה של רשת החינוך של ביתא ישראל באתיופיה במשך שנים פעל בחיזוק הקשר בין יהודי התפוצות לקהילת ביתא ישראל ולבין מדינת ישראל.
מתוך: סיפורו של אסיר ציון יוצא אתיופיה יעקב אליאס
יונים
שנם כ-318 מינים של יונים. היונים מונוגמיות, ומחליפות בני זוג רק במקרה של מות אחד מבני הזוג. ברגע שהקן מוכן, הנקבה תטיל ביצה אחת או 2 ביצים. כל אחד מבני הזוג מאכיל גוזל אחד מחלב יונים אשר נוצר בגרונם. זמן הדגירה על הביצים הוא בין 17 ל-19 ימים. הגוזלים מוכנים לתעופה כעבור בערך 4-5 שבועות מבקיעתם.
מתוך: היונים ואני או שורשים וכנפיים
יונת דואר
יונת דואר היא יונה המשמשת להעברת מסרים. השימוש ביונים להעברת מידע התבסס על העיקרון שהיונה תמיד תנסה לעוף חזרה אל ביתה בדרך הקצרה ביותר ובמהירות יחסית גבוהה (כ- 50 קלומטר לשעה). הנרתיק המוצמד לרגלה של היונה נקרא טוטף. קיימים זנים שונים של יונים המשמשים להעברת דואר.
מתוך: משפחתי עסקה בגידול יוני דואר
יונת דואר
יונת דואר היא יונה מבויתת המשמשת להעברת מסרים. קיימים זנים שונים של יונים מתת-המין יונת בית, שבמין יונת הסלע (Columba livia), המשמשים להעברת דואר. השימוש ביונים להעברת מידע מתבסס על העיקרון שהיונה תמיד תנסה לעוף חזרה אל ביתה בדרך הקצרה ביותר ובמהירות יחסית גבוהה (כ-50 קלומטר לשעה). הנרתיק המוצמד לרגלה של היונה נקרא טוטף. ויקיפדיה
מתוך: איך גדלתי לאהבה לטבע?
יוסי אלפי
יוסי אלפי (נולד ב-5 באוגוסט 1945) הוא איש תיאטרון, סופר, מורה, מספר סיפורים, ואיש תקשורת ישראלי. אלפי, הנחשב לאבי התיאטרון הקהילתי, הוא המייסד והמנהל האמנותי של פסטיבל מספרי סיפורים. בנוסף, הוא הרצה בחוג לתיאטרון באוניברסיטת תל אביב וייסד את תיאטרון גבעתיים. ויקיפדיה
מתוך: אקסודוס או העלייה שלי עם סבתי
יוסי יפה
וסי יפה נולד במושב חרות, לדב ואסתר שהיו מראשוני המתיישבים שם, אחיהם של אברהם יפה ("הקטן"), חנה יפה ושרה. למד בבית הספר החקלאי כדורי. הוא התגייס לצה"ל במסגרת הנח"ל, עבר קורס מ"כים. הוא התנדב לצנחנים והצטרף לפלוגה א' בגדוד 890 בפיקודו של מאיר הר ציון, היא סיירת הצנחנים. בהמשך עבר קורס קציני חי"ר ועם סומו שב לסיירת ושימש כמפקד מחלקה. יפה נפצע קשה בפעולת קלקיליה. ב-1957 מונה למפקד סיירת הצנחנים. במילואים המשיך למלא תפקידי פיקוד בצנחנים. עם הקמתה של חטיבה 55, חטיבת צנחני מילואים, בתחילת 1965, מונה למג"ד הראשון של גדוד 66. כמפקד הגדוד לחם במלחמת ששת הימים בקרב על ירושלים, בבית הספר לשוטרים, בגבעת התחמושת ובהר הצופים. במלחמת ההתשה לחם במוצבי התעלה, ובמלחמת יום הכיפורים בקרב בעיר סואץ. יפה גר במשך כל חייו במושב, ושילב פעילות ביטחונית-התיישבותית עם עבודה חינוכית-ציונית. במשך שנים רבות פעל במסגרת חטיבת בני המושבים, בתחילה כרכז מפעלים ולאחר מכן כמרכז החטיבה. בתחילת 1977 חזר לשירות קבע בצה"ל כסגן מפקד חטיבת חצי האש. הוא נהרג במהלך אימון ההקמה, כאשר עלה רכבו על מוקש ב-28 בפברואר 1977 באזור ניצנה שבנגב. היה נשוי לרינה, ואב לארבעה ילדים.
מתוך: סבא אוהב את נכדיו, אבל אצל ינון זה היה משהו מיוחד
יוסיף סטאלין
יוסיף ויסריונוביץ' סטלין (ברוסית: Иосиф Виссарионович) היה מנהיג ומדינאי סובייטי ממוצא גאורגי ושליטה השני של ברית המועצות. סטלין נבחר למזכיר הכללי של המפלגה הקומוניסטית של ברית המועצות ב-1922, חרף המלצותיו של לנין, שהעדיף את טרוצקי על פניו. לאחר מות לנין ב-1924 ועד סוף שנות ה-20 סטלין חיזק בהדרגה את מעמדו כשליט יחיד של ברית המועצות, והנהיג את המפלגה הקומוניסטית ואת המדינה הסובייטית עד יום מותו. (ויקיפדיה)
מתוך: בצד השני של הגלובוס – סבא מיכאל בארד