מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

קבר מרדכי ואסתר באיראן
נמצא בהמדאן שבאיראן. לפי מסורת יהודי פרס, שוכנים במקום זה אסתר המלכה ומרדכי היהודי. הקבר משמש כמקום עלייה לרגל עבור היהודים במדינה. כל שנה בפורים, היו יהודי פרס, עולים אל הקבר כדי לקרוא את המגילה קרוב ככל האפשר לשתי הדמויות שעמדו במרכזה.
מתוך: עליתי מטהראן לישראל בגלל אהבתי לארץ
קבר רבי עמרם בן דיואון
עמרם בן דיוואן נולד בשנת ה'ת"ק (1739) בירושלים, כנצר למשפחת רבנים ידועה. עסק בתורת הנסתר, בשנת ה'תקכ"ג (1763) נשלח על כשד"ר למרוקו לאסוף תרומות. בשנת ה'תקל"ד (1774) יצא ר' עמרם למרוקו בשליחות שנייה, בשליחות זו שהה למעלה משמונה שנים, ונפטר בדרכו חזרה לארץ ישראל בערב שבת ט"ו באב ה'תקמ"ב ונקבר בבית העלמין של הכפר אסז'ן הסמוך לוזאן. ברבות הימים, קברו הפך אתר עלייה לרגל לעשרות אלפי חסידים ומעריצים מדי שנה ובמקום אף מתקיימת הילולה שנתית. על שם עמרם בן דיוואן נקראה ישיבה שהוקמה בחברון. בניין הישיבה, צמוד לבית הדסה ננטש בעקבות פרעות תרפ"ט, שוקם ומשמש כיום למגורים. (ויקיפדיה)
מתוך: המסע המופלא של סבתי שמחה (סימה) אוחנה
קבר רחל
קבר רחל הוא כינוי למבנה הנמצא במבואותיה הצפוניים של בית לחם, מדרום לירושלים. מסורות קדומות של למעלה מ-1700 שנה מזהות את המקום כאתר שבו נקברה רחל אמנו
מתוך: בדרך למכולת במלחמת ששת הימים
קבר רחל
קבר רחל הוא מבנה הנמצא במבואותיה הצפוניים של בית לחם, מדרום לירושלים. מסורות קדומות של למעלה מ-1,700 שנה מזהות את המקום כאתר שבו נקברה רחל אמנו, ומשום כך הוא נחשב למקום מקודש בעיני היהודים, הנוצרים והמוסלמים. במשך הדורות עברו המצבה שבמקום והמבנה שמעליה שינויים רבים המתועדים בספרות הנוסעים הענפה. מראה מבנה הקבר היה אחד הסמלים המפורסמים של ארץ ישראל, והוא הופיע על חפצי אמנות יהודיים, על בולים ובספרי קודש. חוקרי ארץ ישראל חלוקים באשר לנכונות הזיהוי של האתר מצפון לבית לחם כמקום קבורתה של רחל. אחד הזיהויים הנוספים המקובלים במחקר למיקומו של קבר רחל הוא האתר המכונה בערבית קובור בני אישראיל ( = קבר בני ישראל) דרומית ליישוב גבע בנימין. כיום קבר רחל משמש מקום תפילה ליהודים הפוקדים את המקום במשך כל ימות השנה, ובמיוחד בי"א בחשוון, המקובל במסורת היהודית כיום פטירתה של רחל.
מתוך: תפילה בקבר רחל
קבר רחל אשת רבי עקיבא
מבנה קבר השוכן על הגבול בין בית הקברות היהודי ובית הקברות המוסלמי, הנמצאים בצידו המערבי של בית הקברות היהודי העתיק בטבריה. הקבר, הבנוי בזלת מיוחס לפי מסורת יהודית, שתועדה במאה ה-16, לרחל בת כלבא שבוע, אשתו של רבי עקיבא.
מתוך: ספר התורה שלנו עובר מדור לדור
קבריהם של אסתר ומרדכי
הקברים ממוקמים במערת קבורה שבה שתי מצבות עץ גדולות. ברווח שבין שתי המצבות ניצבת אבן המכסה בור עמוק, שעל פי אחת המסורות מוביל לירושלים. מעל מערת הקבורה הוקם מבנה לבנים ומעליו מגדל מעוגל. במבנה חדר קטן השוכן בסמוך לקברים ומשמש כחדר תפילה.
מתוך: געגועיי להמדאן
קג"ב
היה ארגון הביון והמשטרה החשאית הראשית של ברית המועצות. הקג"ב השתמש נגד הנחקרים בשיטות כוחניות לחילוץ הודעות.
מתוך: חג החנוכה בכלא הסובייטי
קג"ב
הגוף המרכזי שעסק בריגול, היה ארגון הביון וכן המשטרה החשאית של ברית המועצות, החל מה־13 במרץ 1954 ועד ה-6 בנובמבר 1991
מתוך: העלייה שלי מברית המועצות
קג"ב
קגב - הגוף המרכזי שעסק בריגול, משטרה חשאית של המשטר הסובייטי
מתוך: דרכי לעמי
קדושת חג הפסח
חג הפסח הוא גם חג החירות, מסמל את האביב וחופש הביטוי
מתוך: חג הפסח
קדחת
קדחת היא המלריה שממנה סבלו ראשוני המתיישבים בארץ. המלריה מופצת על ידי יתושי האנופלס שחיו בביצות.
מתוך: התיישבות בכפר חסידים