מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

מחרטה
מחרטה היא מכונה לעיבוד שבבי, אשר משתמשים בה לעיבוד חלקים ציריים סימטריים. החומרים המעובדים יכולים להיות מתכות, עץ וחומרים פלסטיים. פעולת המחרטה, הנקראת "חריטה" (Turning) היא הורדת חומר בעזרת סכין חריטה, על ידי עיבוד סיבובי מסביב לעוּבָּד (חומר הגלם העובר עיבוד). הפעלת המחרטה יכולה להיות ידנית או ממוחשבת - CNC. (ויקיפדיה)
מתוך: מילדות להקמת משפחה מפוארת – אריה נמני
מחרטה
מחרטה היא מכונה לעיבוד שבבי, אשר משתמשים בה לעיבוד חלקים ציריים סימטריים. החומרים המעובדים יכולים להיות מתכות, עץ וחומרים פלסטיים. פעולת המחרטה, הנקראת "חריטה" (Turning) היא הורדת חומר בעזרת סכין חריטה, על ידי עיבוד סיבובי מסביב לעוּבָּד (חומר הגלם העובר עיבוד). הפעלת המחרטה יכולה להיות ידנית או ממוחשבת - CNC. ויקיפדיה
מתוך: סבא יוסף אוזן נתן לסבתא דו"ח ושילם לה אותו
מחרשה
המחרשה היא כלי חקלאי המשמש לעיבוד ראשוני (חרישה) של הקרקע לקראת זריעה, שתילה או נטיעה. המחרשה הייתה התקדמות טכנולוגית של המעדר או של האת. בתחילה משכו בני האדם את המחרשות ומאוחר יותר נמשכו על ידי חמורים, שוורים או סוסים. מחרשות מודרניות נגררות באמצעות טרקטור. (ויקיפדיה)
מתוך: חלומות מתגשמים – אסנת הורנשטיין
מחשחש
שֲוִויֵּיה, או מחשוש (מערבית: محشوش) הוא מאכל תימני ודרום מערב סעודי מסורתי. הוא אחד ממאכלי העדה התימנית. זהו תבשיל של צלי בשר שהיה נאכל בשבת ובחגים בעיקר בפסח, במהלך הג'עלה. לרוב הוא מוגש קר. נהגו לשתות לצד השווייה שתייה חריפה, כגון ערק. השתייה הייתה מקלה על בליעתו ועיכולו של התבשיל. (ויקיפדיה)
מתוך: השבתות והחגים במשפחתנו – סבתא לבנה סלים
מחשי
קציצות מחשי, או כיפתה הן קציצות שמורכבות מבשר טחון, קוביות של חזה עוף, המון עשבי תיבול והן מטוגנות בציפוי "הפוך" – קודם קמח ואז ביצה. (מתוך האתר של תמרה אהרוני)
מתוך: סבתא רותי סופר ניצלה מאסון ילדי אוסלו
מחתה
מחתה היא כלי המשמש להעברת גחלים או קטורת. בעבר שימשו מחתות בטקסי פולחן ברחבי העולם העתיק. המחתה נזכרת גם כאחד הכלים ששימשו במשכן ובבית המקדש לצורך הקרבת הקורבנות. צורת המחתה היא כעין כף בעלת שלוש דפנות המחוברת לידית ארוכה, בדומה ליעה. (ויקיפדיה)
מתוך: גם אני הייתי ילד – חיים גינת
מחתרות
במאה ה-20, לפני הקמת מדינת ישראל היו קיימים בארץ ישראל ארגונים צבאיים יהודיים ציוניים. ביניהם ניתן למצוא את הארגונים הבאים: ניל"י, השומר, ההגנה, אצ"ל, לח"י ועוד.
מתוך: הגשמות
מחתרות
אצ"ל לח"י והפלמ"ח פעלו בארץ לפני קום המדינה בטרם הוקם צה"ל . הם פעלו להקמת מדינה יהודית ולהגנה מפני הערבים ואף לחמו בבריטים. לאחר הקמת המדינה הפכו לצבא ההגנה לישראל.
מתוך: מקהיר שבמצרים לרמלה שבישראל
מחתרות
מתחילת המאה ה-20 ועד זמן מה לאחר הקמת המדינה פעלו בארץ ישראל מחתרות עבריות, שמטרתן הייתה הגנה על היישוב היהודי מפני ערביי ארץ ישראל והתנגדות לשלטון הזר - תחילה השלטון העות'מאני ואחר כך שלטון המנדט.
מתוך: זיכרונות של ילדה מימי מלחמת השחרור