מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

המנדט הבריטי בארץ ישראל
הבריטים כבשו מידי הטורקים ב-1917 את ארץ ישראל. בתקופתם היו פרעות קשות מידי הערבים והיהודים הקימו ארגוני התנגדות: "ההגנה" ,"האצל" ו"הלחי". הבריטים הקשו על עליית יהודים לארץ, כולל פליטים שהגיעו מאירופה. החלה מלחמת העצמאות שלנו , ב-1948 הקמנו מדינה והבריטים עזבו את הארץ.
מתוך: סיפורה של סבתא רותי (וילסון) צוקרמן
המנורה
המנורה היתה במשכן ובמקדש והפכה לסמל המדינה לאחר 2000 שנות גלות.
מתוך: תקומתה של המנורה
המעברה
המעברה, או בשמה הרשמי "יישוב קליטה", הייתה יישוב זמני, במדינת ישראל בשנות ה-50. את הרעיון להקים מעברות העלה לוי אשכול בעת ששימש כראש המחלקה להתיישבות של הסוכנות. המעברות הוקמו לרוב בשולי יישובים ותיקים או ביישובים ערביים נטושים, כדי לספק דיור לעולים שהגיעו בגל העלייה הגדול שלאחר קום המדינה.
מתוך: מטורקיה לארץ שלנו
המעברות
מעברות הוקמו בתחילת שנות ה-50, כיישובים זמניים שסיפקו קורת גג לעולים הרבים שהגיעו בשנותיה הראשונות של המדינה. המעברות הוקמו כפתרון מעשי ומהיר למצוקה קשה, אבל היו בהן בעיות מהותיות שהותירו משקעים כבדים בקרב חלקים רחבים בחברה הישראלית.
מתוך: "על נהרות בבל שם ישבנו גם בכינו בזכרנו את ציון"
המעפיל האלמוני (אוניית מעפילים)
המעפיל האלמוני הייתה אוניית מעפילים. בעימות בהעברת מעפילי "לנגב" אל אוניות הגירוש לקפריסין נהרג המעפיל הרברט לזר, אך שמו עדיין לא היה ידוע בעת שפורסמה המודעה על נפילתו ועל הלווייתו. לזכרו ועל שם מפעל ההעפלה נקראה לבסוף האונייה. (ויקיפדיה)
מתוך: על ילדותי ושורשיי – מירי פז
המעפיל, קיבוץ
המעפיל הוא קיבוץ מזרם הקיבוץ הארצי-השומר הצעיר. שנת ייסוד: 1938, שנת עלייה לקרקע: 1945. היישוב הוא חלק מהמועצה האזורית עמק חפר.
מתוך: דו קיום דתיים וחילונים במשפחתנו
המערב הפרוע
אזור בארצות הברית, בתקופה של לפני כ - 200 שנה בו בעלי אקדחים לקחו את החוק לידיים.
מתוך: אני והסוסים
המערכה בתוניסיה
הוא השם שניתן למערכה הצבאית, שהתנהלה בשטח תוניסיה, במסגרת המערכה בצפון אפריקה במלחמת העולם השנייה, בין נובמבר 1942 למאי 1943. המערכה ניטשה בין כוחות מדינות הציר לבין צבאות בעלות הברית. כוחות בעלות הברית כללו בעיקר כוחות צבא מהממלכה המאוחדת, ארצות הברית וצרפת החופשית, אליהם הצטרפו יחידות מכוחות פולין במערב ומממלכת יוון. בריטניה וארצות הברית, הגיעו ממזרח, במרדף אחר קורפוס אפריקה הנסוג, בפיקודו של הפלדמרשל ארווין רומל, וממערב, לאחר הנחיתות בחופי אלג'יריה ומרוקו במסגרת מבצע לפיד. בעקבות מבצע לפיד הזרים הפיקוד העליון הגרמני כוחות יבשה ואוויר חזקים לתוניסיה, כדי למנוע את נפילתה לידי בעלות הברית, והצליח לבלום את המשך התקדמות כוחותיהם מזרחה ("תחרות המירוץ אל תוניסיה"). בראשית 1943 הצטרפו לכוחות הציר בתוניסיה גם כוחותיו של רומל, שנסוגו מלוב. כוחות הציר ערכו מספר התקפות מוצלחות כנגד בעלות הברית, והנחיתו מכה קשה לכוחות אמריקאים במסגרת קרב מעבר קסרין בפברואר 1943, אך יתרונם המספרי והלוגיסטי של בעלות הברית הביא בסופו של דבר להכרעת כוחות הציר בתוניסיה, ולכניעתם של מעל 230,000 חיילי מדינות הציר במאי.
מתוך: חווית ילדות ממלחמת העולם השנייה בתוניס
המערכה על ירושלים
המערכה על ירושלים, סביבותיה והדרכים המובילות אליה נמשכה לכל אורכה של מלחמת העצמאות, החל משלב א' - מלחמת האזרחים, שפרצה למחרת ההכרזה על תוכנית החלוקה בכ"ט בנובמבר 1947, ועד הסכמי שביתת הנשק בראשית 1949. ירושלים הייתה אחד ממוקדי הקרבות המרכזיים במלחמת העצמאות. כשליש מהנופלים במלחמה נפלו בסביבותיה. במהלך מחציתה הראשונה של המלחמה היה חלקה היהודי של העיר נתון במצור חלקי, ומאמץ אזרחי וצבאי רב מאוד הושקע בהעברת אספקה אליה מהשפלה.
מתוך: חיי בעיר העתיקה בירושלים
המערכה על ירושלים
המערכה על ירושלים נמשכה לאורך כל מלחמת העצמאות שפרצה בעקבות החלטת האו"ם על תוכנית החלוקה.
מתוך: נלחמה כלביאה ונוצחה
המערכה על ירושלים (מלחמת העצמאות)
המערכה על ירושלים, סביבותיה והדרכים המובילות אליה נמשכה לכל אורכה של מלחמת העצמאות, החל משלב א' – מלחמת האזרחים, שפרצה למחרת קבלת ההחלטה באו"ם על תוכנית החלוקה בכ"ט בנובמבר 1947, עבור בשלב ב' - פלישת מדינות ערב לתחומי ארץ ישראל המערבית ובכללם שטחי מדינת ישראל ביום הכרזת עצמאותה וממועד ההפוגה השנייה עת התייצבו גבולות הפסקת האש. (ויקיפדיה)
מתוך: המצור בירושלים על פי מרים מדינה
המערכה על ירושלים במלחמת העצמאות
המערכה על ירושלים, סביבותיה והדרכים המובילות אליה נמשכה לכל אורכה של מלחמת העצמאות, החל מתחילת העימותים, שנפתחו לאחר ההכרזה על תוכנית החלוקה בנובמבר 1947, ועד הסכמי שביתת הנשק בראשית 1949. ירושלים הייתה אחד ממוקדי הקרבות המרכזיים במלחמת העצמאות. כשליש מהנופלים במלחמה נפלו בסביבותיה. במהלך מחציתה הראשונה של המלחמה היה חלקה היהודי של העיר נתון במצור חלקי, ומאמץ אזרחי וצבאי רב מאוד הושקע בהעברת אספקה אליה מהשפלה.
מתוך: מצור בירושלים
המערכה על ירושלים במלחמת העצמאות
המערכה על ירושלים, סביבותיה והדרכים המובילות אליה נמשכה לכל אורכה של מלחמת העצמאות, החל משלב א' – מלחמת האזרחים, שפרצה למחרת קבלת ההחלטה באו"ם על תוכנית החלוקה בכ"ט בנובמבר 1947, עבור בשלב ב' - פלישת מדינות ערב לתחומי ארץ ישראל המערבית ובכללם שטחי מדינת ישראל ביום הכרזת עצמאותה וממועד ההפוגה השנייה עת התייצבו גבולות הפסקת האש, שלימים נודעו בשם הקו העירוני, ועד הסכמי שביתת הנשק באפריל 1949, בעצימות נמוכה. בירושלים נהרגו כ-400 תושבים יהודים. (ויקיפדיה)
מתוך: ירושלים בתקופת קום המדינה
המפגש היה מרתק הרגשתי את שאלתיאל כמו סבא לנכד
המפגש מרתק כמו קריאת ספר היסטוריה
מתוך: שאלתי אל – שאלתיאל
המפטיר
מי שעולה לתורה אחרון, אחרי קריאת כל הפרשה, ומתכבד בקריאת ההפטרה. פסוקי המפטיר הם בדרך כלל הפסוקים האחרונים בפרשת השבוע - בקריאת התורה של שבת, שאותם חוזרים וקוראים לפני קריאת ההפטרה. מאחר שפסוקי המפטיר הם בדרך כלל קריאה חוזרת של פסוקי הפרשה האחרונים, נוהגים להעלות לתורה למפטיר גם ילד שעדיין לא הגיע לגיל בר מצווה. בשבתות מיוחדות (כגון: שבת ראש חודש) קטע המפטיר אינו קריאה חוזרת של פסוקי הסיום של הפרשה, אלא קריאת פסוקים מספר תורה אחר.
מתוך: מקנדה הקרה לקיבוץ כפר בלום בעמק החולה
המפלגה הנאצית
המפלגה הנאצית, או בשמה המלא: מפלגת הפועלים הגרמנית הלאומית⁻סוציאליסטית , הייתה תנועה פוליטית שפעלה בגרמניה במהלך המחצית הראשונה של המאה ה⁻20, והונהגה במשך רוב שנות קיומה בידי אדולף היטלר. למפלגה הייתה משנה סדורה, שעיקריה נאציזם, לאומנות פאן⁻גרמנית, גזענות ובמיוחד אנטישמיות, אנטי⁻ליברליזם, אנטי⁻דמוקרטיה ואנטי⁻קומוניזם.(ויקיפדיה)מוקש
מתוך: הבריחה מסוביבור
המפלגה הסוציאלית
דוגלת בעיקר בחיפוש דרכים לשילוב בין שוק חופשי לבין הבטחת קיום מערכת רווחה מפותחת, והיא קרובה ברוחה למדינת הרווחה. בתוך הסוציאל-דמוקרטיה יש מספר זרמים. אחדים דוגלים בבעלות ציבורית מלאה או חלקית על חלק מהמשאבים הטבעיים והשירותים החיוניים לאזרח, אחרים מחפשים בעיקר איך לרסן את שלטון הקפיטליזם ולהבטיח את קיומה של מדינת הרווחה.
מתוך: סבא נסטור – לגדול עם ערכים חברתיים