מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

עליה בלתי לגלית
עליה שלא בצורה חוקית ומאושרת על ידי האחראיים לכך
מתוך: עם ישראל חי
עליה בלתי ליגאלית
ההעפלה (המכונה גם "עלייה בלתי-לגאלית" ו"עלייה ב'") הייתה התנועה לכניסה בלתי חוקית של יהודים לארץ ישראל בדרכי הים והיבשה וב-1947 גם בדרך האוויר, אשר אורגנה על ידי היישוב העברי בתקופת המנדט הבריטי משנת 1934 ועד הקמת מדינת ישראל ב-1948. ויקיפדיה
מתוך: ליל הסדר שלי, וילדי המחברת של מנחם לוזיה
עליה בלתי ליגאלית
עלייה לארץ ישראל בדרך שאינה חוקית,ללא אשרת כניסה בתקופת המנדט הבריטי. ההעפלה הייתה התנועה לכניסה בלתי חוקית של יהודים לארץ ישראל בדרכי הים והיבשה וב⁻1947 גם בדרך האוויר, אשר אורגנה על ידי היישוב העברי בתקופת המנדט הבריטי משנת 1934 ועד הקמת מדינת ישראל ב⁻1948 . היא כונתה גם עלייה ב', משום שנעשתה בד בבד עם העלייה החוקית שנמשכה באותה עת על פי תקנות ההגירה החמורות שנקבעו על ידי ממשלת המנדט הבריטית.
מתוך: העליה מעיראק לישראל
עליה בלתי ליגאלית
ההעפלה הייתה התנועה לכניסה בלתי חוקית של יהודים לארץ ישראל בדרכי הים והיבשה וב⁻1947 גם בדרך האוויר, אשר אורגנה על ידי היישוב העברי בתקופת המנדט הבריטי משנת 1934 ועד הקמת מדינת ישראל ב⁻1948 .
מתוך: חזונו של אבי להיות חלוץ בהקמת מדינת ישראל
עליה בלתי-ליגאלית
(עליה לא חוקית) בתקופת השלטון הבריטי בארץ ישראל הוגבלה עליית יהודים לארץ והיה צורך באישור כניסה (סרטיפיקט). עלית יהודים שלא היו להם אישורי כניסה כונתה "עליה בלתי לגאלית".
מתוך: העליה הבלתי-ליגאלית שלי
עליה לא חוקית
אחרי שואת אירופה הופנו הזרקורים אל היהדות הצפון אפריקאית ובמיוחד אל יהדות מרוקו, שהייתה הגדולה מבין קהילות יהדות צפון אפריקה. בשנים אלה החמיר מצבם של יהודי מרוקו בשל התגברות הטרור במדינה והיחס העוין כלפי היהודים מצד האוכלוסייה המקומית. המצב החריף אף יותר מאז 1947, עם הכרזת האו"ם על הקמת מדינת ישראל. בערים שונות במרוקו רצחו ופצעו קנאים לאומנים ביהודים כנקמה על הפגיעה באחיהם בארץ ישראל. הפרעות הגבירו את קצב העלייה, ובין השנים 1948 - 1951 עלו לישראל כ-28,000 יהודים‏‏[1]. בשנת 1956, עם חזרתו של מוחמד החמישי, ובהמשך עם הכרזתה של מרוקו כמדינה עצמאית, קיבלו היהודים זכויות מלאות באופן הצהרתי, אך נותרו חוששים לגבי עתידם. בעקבות לחצי הליגה הערבית מאותה שנה נאסרה עזיבתם אם בכוונתם לעלות למדינת ישראל, ועיקר העלייה הייתה בלתי חוקית, באמצעות המחתרת היהודית במרוקו דרך המדינות צרפת וספרד. עד שנת 1967 עזבו את מרוקו 250,000 יהודים, חלקם לאירופה ולמדינות צפון אמריקה, ורובם עלו למדינת ישראל.
מתוך: יוסף אביטן – ילדות ועלייה לישראל – חלק א
עליה לארץ
עלייה לארץ ישראל לעיתים נקרא פשוט עלייה הוא מונח מרכזי בהווייה היהודית ובציונות, המציין את הגירתם של יהודים אל ארץ ישראל. המונח עלייה הוא מקרה פרטי אידאולוגי לוקאלי תלוי תרבות וחברה של המושג המדעי הגירה. מקורו מפולחן דתי ועל פי ההלכה המונח כולל תודעה עצמית, אך אינו תלוי בה. הפעולה ההפוכה, של יציאת יהודים מארץ ישראל, נקראת ירידה.
מתוך: לא לשפוט, לא לצחוק על האחר – נילי לוי
עליה לגאלית
עליה לגאלית - בזמן מלחמת העולם השניה, האנגלים שלטו בארץ ישראל, והם אסרו על כניסת יהודים לארץ. חלק קטן מאד של יהודים הורשו להיכנס, באותה תקופה לארץ, ובגלל זה היו מעלים יהודים בסתר לארץ ישראל, מה שנקרא עלייה לא לגאלית -לא חוקית.
מתוך: סבתא מרים מספרת על עליית הוריה מאלג'יר
עליה לישראל מברית המועצות
העלייה לישראל מברית המועצות לשעבר, או מחבר המדינות העצמאיות, בשנות ה-90 של המאה ה-20 החלה למעשה עוד בסוף שנות ה-80 עם פתיחת שעריה של ברית המועצות בעידן שלטונו הליברלי של מיכאיל גורבצ'וב. קצב העלייה לא היה אחיד, ורוב העולים הגיעו בתחילת שנות ה-90. במהלך העלייה עלו מאות אלפים לישראל . (נלקח מויקיפדיה).
מתוך: העליה לארץ מרוסיה
עליה מרוסיה
העלייה מברית המועצות לשעבר או חבר המדינות העצמאיות בשנות ה-90 של המאה ה-20 החלה למעשה עוד בסוף שנות ה-80 עם פתיחת שעריה של ברית המועצות בעידן שלטונו הליברלי של מיכאיל גורבצ'וב.
מתוך: סבתא גליה ממוסקבה
עליות לאחר קום המדינה.
עליית יהודים לארץ ישראל לאחר קום מדינת ישראל נעשתה בגלי הגירה אחדים. רוב המניעים לעליה היו ציוניים וכלכליים, בנוסף לגלי העלייה הרשומים מטה היה רצף של עליית קבוצות ובודדים ממדינות שונות במשך כל השנים מאז הקמת המדינה ועד היום.
מתוך: רמת גן על המפה!