תנועת הנוער בנעוריי – רחל אורן

אני (יהלי) וסבתא עם הצמיד שקיבלה במסגרת התכנית
עם סבתא במסגרת התכנית
זכרונות יקרים מתנועת הנוער העובד והלומד

שמי רחל, אני משתתפת השנה בתכנית הקשר הרב דורי יחד עם נכדי יהלי, יחד אנו מתעדים סיפור מחיי במאגר המורשת של התכנית.

נולדתי בשנת 1950, יש לי ארבעה אחים ואחיות. גרתי בזכרון יעקב, הוריי נולדו במרוקו. בילדותי למדתי בבית הספר מזכירות והנהלת חשבונות. הייתי בתנועה "הנוער והעובד והלומד". לא התגייסתי לשירות צבאי בשל איוושה בלבי.

תנועת הנוער העובד והלומד נוסדה ב-1924, לפני מאה שנים. בשנת 1964 עברתי מזכרון יעקב לנשר והצטרפתי לתלמידי כיתתי לתנועת נוער. היו לנו פעילויות מאוד מענינות ומגוונות בכל מיני נושאים. על הקיר התנוססה לה סיסמה: "ביתנו פתוח לכל נערה ונער". היינו מאוד מחוברים ומיוחדים, עד היום אנחנו נפגשים מדי פעם ומתכתבים בוואטספ.

בחופשות היינו נוסעים לקיבוצים בהתנדבות לעזור בבציר ובקטיף. היינו בקיבוץ גזית ובקיבוץ מחניים, עבדנו בבציר וקטיף פירות: משמשים, אפרסקים ושזיפים. לנו שם מספר לילות והשכמנו בבוקר לעבודה. היינו שרים, בוצרים וקוטפים במרץ. זכינו בפרסים וקיבלנו תעודות הוקרה שהיו תלויות בקן של התנועה – שם היינו נפגשים לפעולה באמצע השבוע ובשישי לריקודי עם ומשחקי חברה.

אלו היו חוויות נפלאות שלא נשכחות, לתנועת הנוער היה מקום מיוחד בחיי ותפקיד חברתי מן המעלה הראשונה.

יהלי הנכד המתעד: נהניתי במהלך המפגשים עם סבתא, היא דאגה לכיתה והביאה עוגיות לכיתה.

סבתא רחל: התרגשתי לקראת המפגשים במסגרת התכנית ושמחתי שיהלי מעוניין לשמוע את סיפוריי, הפרויקט מאוד מחבר בין סבא/סבתא לנכד.

בציר
השם המיוחד לקטיף עינבים – הסרת הענבים מן הגפנים. שם זה גם משמש לציון תקופת הבציר – תקופה המתחילה בזמן הבשלת הענבים, ומסתיימת לאחר אחסון היין בחביות. בחבל הים־תיכוני הבציר מתרחש בחודשים אוגוסט עד אוקטובר.

”טיילו, תהנו מהחיים, עבדו ושמרו על בריאותכם“

”עבדנו בבציר וקטיף פירות: משמשים, אפרסקים ושזיפים. לנו שם מספר לילות והשכמנו בבוקר לעבודה. היינו שרים, בוצרים וקוטפים במרץ. זכינו בפרסים וקיבלנו תעודות הוקרה“