תותח ושמו עדינה

אני וסבתא עדינה
אבי, מאיר הרצברג בצעירותו
תותח שנקרא על שם סבתא עדינה

תותח ושמו עדינה

שמי עדינה פלג לבית הרצברג ואני סבתא של איתי פלג. אני ילידת תל אביב, נולדתי ב – 1956 20  בנובמבר מלחמת סיני.

אבי מאיר הרצברג קצין בחיל הים היה על משחתת בשם "מזנק" ב בדרכו מקייפטאון דרום אפריקה לחופי ישראל דרך מיצר גיבראלטר…

וכאן בעצם מתחיל הסיפור "תותח בעל שם עדינה"

דבר מוזר הוא שתותח פלדה גדול בלי שמץ של "עדינות" אין בו. אך עובדה היא וכך נולד השם: הקצין מאיר המכונה "גילדה" חזר מחופשתו בקייפטאון הורשו מארחיו של הקצין – משפחה יהודית לעלות לאנייה למרות האיסור המפורש, ומיד התברר על מה משוא הפנים הזה.

כש"גילדה" רק עלה על כבש האנייה הוא התבשר בבשורה משמחת שאשתו ילדה שבוע לאחר צאת האנייה את הארץ, בת בכורה במזל טוב ושמה נקרא "עדינה". החגיגה הייתה גדולה, מפקד האונייה הוזמן לחדר התרבות וכל החבריה שתו לחיי הנילודה. למחרת מיד עם עזוב "מזנק" את נמל קייפטאון חיכתה למאיר הפתעה נעימה נוספת, המפקד החליט לקרוא לתותח הגדול "עדינה". האב שטרם ראה את בתו היה מאושר ובעיניו ניקוו דמעות.

זהו סיפורו של אבי מאיר הרצברג.

ברבות הימים נמכרה האנייה למדינת ציילון. עברו להן השנים ובשנת 1999 עברתי עם בעלי משה סבא של איתי לגור בסרילנקה שהייתה בעבר ציילון. אבי ז״ל התרגש מאוד מהעובדה שאני הגעתי לציילון – סרילנקה אחרי 42 שנה, סגירת מעגל בעקבות המשחתת ״מזנק״.

בעלי שהיה מקושר עם חיל הים הסרילנקי ביקר בבסיס חיל הים שלהם ויחד עם גנרל מבוגר חיפשו ומצאו את ה״מזנק״ אבל כבר אי אפשר היה לראות אותה ואת התותח ״עדינה״ מפני שלפני שנים רבות הטביעו אותה בחופי האוקינוס כמו שנוהגים עם ספינות ישנות, הייתה אפשרות לצלול למי האוקיינוס אך אני העדפתי שלא. היתה זו סגירת מעגל, זהו סיפור מחיי.

אבי עם צוות אח"י מזנק – 1956 מלחמת סיני

סבא מאיר ליד פסלו של אלכסנדר זייד (השומר)