פלאים קורים

תמונה שלי ושל אמא שלי בנורבגיה
תמונה של אמא שלי כילדה
פלא שקרה לסבתא רבתא וסבא רבא שלי בזמן מלחמת העולם השנייה

שמי ויטה גולובחו, אני משתתפת השנה בתכנית הקשר הרב דורי, במסגרתה אני מתעדת את סיפורה של סבתא רבתא שלי.

הסיפור אותו אתעד הוא אודות פלא שקרה לסבתא רבתא וסבא רבא שלי בזמן מלחמת העולם השנייה. סבתא רבתא שלי וסבא רבא התחתנו בתחילת המלחמה, ומיד אחרי החתונה סבא רבא שלי נשלח להילחם.

סבתא רבתא שלי הייתה יהודיה, ובכדי להציל אותה מהנאצים, שלחו אותה לאוזבקיסטן, לעיר טשקנט. לאחר זמן, סבתא רבתא שלי קיבלה מכתב ובו היה כתוב שבעלה נהרג, ובאותו זמן, בעלה גם קיבל מכתב שאשתו נהרגה בזמן הנסיעה, מהסיבה שהנאצים פוצצו את הרכבת עליה הייתה אשתו.

לאחר המלחמה, שניהם חזרו לעיר האם שלהם בבלארוס. סבא רבא שלי היה בטוח שאשתו נהרגה ולכן התחתן שוב עם אישה אחרת. אתם יכולים לדמיין איך הם הופתעו כשנפגשו בטעות בשוק? הם הלכו לעירייה ולתחנת המשטרה. שם התגלה ששני המכתבים שהם קיבלו היו טעות, וששניהם אינם נהרגו אלא בחיים!

לקח הרבה זמן לסדר את המסמכים מחדש, סבא רבא שלי היה צריך להתגרש מאשתו החדשה, מן הסיבה שהחתונה השנייה שלו הייתה לא חוקית, ולהתחתן שוב עם סבתא רבתא שלי.

אחרי הסיפור המיוחד הזה, הם חיו חיים לא פשוטים אבל מאושרים. אחרי כמה שנים הם עלו לישראל, אחריהם עלו ילדים, ואחריהם הנכדים.

(את הסיפור הזה סיפרה לי אימא שלי, ולה סיפרה את הסיפור סבתא שלי).

הזוית האישית

ויטה: בזמן העבודה ביחד על סיפור התיעוד במסגרת התכנית, היה לי כיף ומעניין להכיר דברים חדשים ולדעת יותר על המשפחה שלי.

טשקנט
טַשְׁקֵנְט (מילולית: "עיר האבן") היא בירת אוזבקיסטן והגדולה שבעריה. העיר נוסדה בתקופת כיבושי אלכסנדר הגדול והייתה בעת העתיקה מרכז מסחרי חשוב, במיוחד לאור מיקומה בדרך המשי. בשנת 1966 נחרבה העיר בעקבות רעש אדמה בעוצמה 7.5 בסולם ריכטר. בעקבות האסון השקיע הממשל הסובייטי מאמצים רבים בשיקום העיר, בעזרת מיטב האדריכלים. טשקנט שוקמה והפכה לאחת הערים המפוארות ביותר בגוש הסובייטי. טשקנט היא אחת הערים המודרניות ביותר מבין הערים המוסלמיות בעולם, והיא מרכז תרבותי וכלכלי חשוב באוזבקיסטן. (ויקיפדיה)

”תמיד צריך להאמין שכל מה שקורה בחיים, גם הרע וגם הטוב, תמיד יכול להשתנות לטובה“

”אתם יכולים לדמיין איך סבא וסבתא הופתעו כשנפגשו בטעות בשוק, לאחר שהיו בטוחים ששניהם נהרגו? “