החובה האמיתית להגן ולשמור על המדינה

סבא רפי והנכדה ילי
סבא רפי בצבא
מלחמת סיני

נולדתי בקהיר שבמצרים בשנת 1947.

למדתי והתחנכתי בבית הספר היהודי "אגיון" עד גיל 10. במצרים, בני משפחתי ואני חיינו ברמת חיים גבוהה והורי הקפידו ללמד אותנו שפות נוספות כמו צרפתית ואנגלית. חברי היו מקרב הקהילה היהודית ואני זוכר כנסים , אירועים ומפגשים שהיינו עורכים בבית הכנסת הגדול שנקרא "אליהו הנביא".

בשנת 1956 פרצה מלחמת סיני ועקב כך, גורשנו ממצרים באישון לילה. שהינו מספר חודשים במחנה מעבר בצרפת ומשם עלינו ארצה. עם הגיענו לארץ נשלחנו למעברת "כפר נחמן" שליד רעננה, שם שהינו כשנה וחצי ולאחר מכן עברנו לגור ביפו.

בית הספר בו למדתי ביפו נקרא "רש"י". כעבור שנתיים, בגיל 13 עברתי להתגורר בקיבוץ בית קמה שבדרום על מנת להקל על הורי בפרנסת המשפחה. בקיבוץ, המשכתי בלימודים עיוניים בצמוד לעבודה בחקלאות ובענפים שונים בקיבוץ. התקופה בקיבוץ הייתה תקופה מרתקת, מעניינת וחווייתית בה נחשפתי לתרבות חדשה, תרבות ישראלית "צברית" ולאנשים ממוצאים שונים משלי.

עם הגיעי לגיל 18, גויסנו חברי ואני לגרעין נח"ל. בצבא שירתי בחיל הנח"ל המוצנח וצנחתי כ-28 פעמים. לקראת סוף שירותי הצבאי פרצה מלחמת ששת הימים ושובצתי ללחימה בגזרת סיני. עם תום המלחמה שוחררתי משירות סדיר. נלחמתי אף במלחמת יום כיפור ובמלחמת שלום הגליל כחייל מילואים. עם שחרורי מצה"ל חזרתי להתגורר בקיבוץ בית קמה, בתקופה זו הורי עברו להתגורר בבאר שבע ואבי החל לעבוד בכור בדימונה.

הקשר הישראלי שלי – מלחמת יום הכיפורים

מכל החוויות שחוויתי, את הקשר האמיתי לארץ ישראל, החוויה שגרמה לי להרגיש הכי ישראלי ולאהוב את המדינה ואת הארץ הזאת הייתה מלחמת יום כיפור. במהלך הלחימה הרגשתי את החובה האמיתית להגן ולשמור על המדינה. מלחמת יום כיפור העמידה את מדינת ישראל בסכנה קיומית אמיתית וכחייל הרגשתי עד כמה הלחימה על המדינה שלנו קשה ומשמעותית.

החוויה הזאת הייתה משמעותית משום שהרגשתי שהמצב היה קריטי ומוטל על כף המאזניים. לסיום אני בחרתי כחוויה הכי מחברת והכי משמעותית את מלחמת יום כיפור.

החובה האמיתית להגן ולשמור על המדינה!

הזוית האישית

סבא רפי: תכנית הקשר הרב דורי החזירה אותי שנים רבות אחורה. התכנית גרמה לי להעלות זיכרונות שנשכחו עם הזמן. חוויתי המון התרגשויות שאיני חווה ביומיום ושמחתי לחוות התרגשויות אלו עם נכדתי ילי. התכנית לימדה אותי להכיר בעצמי זוויות חדשות שלא הייתי מודע להן וזכיתי לקחת חלק בלמידה של נכדתי, לשהות בכיתתה ובבית ספרה ונפגשתי והכרתי אנשים חדשים.

הנכדה ילי: נהניתי להשתתף בתכנית הקשר הרב-דורי. גיליתי דברים רבים על סבא שלי שלא ידעתי לפני כן. נהניתי לשהות במחיצתו ולעבוד איתו יחד. שמעתי ממנו סיפורים מעניינים ומרתקים.

מלחמת סיני
מלחמה קצרה שהתנהלה בין ישראל, בריטניה וצרפת לבין מצרים, בין 29 באוקטובר ל-5 בנובמבר 1956