סיפור קפריסאי

רבקה ברקת ונטע
הגדה משפחתית קפריסאית
וקפריסין נראתה כמקום מתאים להתיישבות

סיפור קפריסאי

משפחתה של סבתא הייתה חילונית. הם גרו באוקראינה ולפני יותר ממאה שנים עזבו את אוקראינה במטרה לעלות לארץ ישראל. אלא שהממשל העות'מאני, ששלט בארץ ישראל, מנע מחלק מן הפליטים להגר לארץ ישראל, וקפריסין — בגלל הִקרבה לארץ והאקלים הדומה — נראתה לאחדים כמקום מתאים להתיישבות חלופית.

בשנת 1892 הוקמה בלונדון בידי קבוצת יהודים דתיים יוצאי רוסיה ופולין אגודת "אהבת ציון", במטרה לרכוש קרקע, לצורך התיישבות חקלאית בארץ ישראל. בשנת 1896 שיגרה האגודה שליחים לארץ ישראל על מנת לרכוש קרקע. אך השליחים, שלא הותר להם לרדת בחוף ליפו, פנו לקפריסין ושם הוצעה להם למכירה חווה חקלאית במרגו ציפליק (חוות מרגו). אנשי האגודה, שנתקלו בקשיים בתהליך הרכישה, ביקשו סיוע כספי מאת הברון הירש באמצעות יק"א, והברון, שקיווה שהתיישבות יהודית ועבודת אדמה.

בארצות זרות יהיו בבחינת קרש קפיצה להתיישבות בארץ ישראל — לכשהממשל העות'מאני יתרצה ויאפשר לחקלאים היהודים להתיישב בה — נענה ליזמה בחיוב. בסופו של דבר נרכשו 3 חוות מדרום–מזרח לניקוסיה.

תמונה 1

כך התיישבה משפחתה של סבתי בקפריסין, עד שאחרי שנים הורשו הזקנים לעלות לישראל כדי למות בה.זקני המשפחה לקחו עמם כבתם את סבתא-רבא שלי, שהייתה בת שש, ועלו לארץ ישראל.אחרי כמה שנים, עוד לפני קום המדינה, המשפחה כולה עלתה לארץ.

המאמר. הגדה משפחתית. קפריסאית. של בני משפחת לוריא וחוות "מרגו" היהודית בקפריסין. רחל לוריא ובעלה דוד כהן ביום חתונתם, צ'ולמלצ'יק קפריסין אפריל 1918

”כך התיישבה משפחתה של סבתי בקפריסין, אחרי שנים הורשו הזקנים לעלות לישראל כדי למות בה. “