סיפור חיי סבי אושיק אהרן פורשיאן

סבא אושיק והנכדה מאיה
תמונה משפחתית 1961, סבא שני מימין
משפט המוטו של סבי
"העזרה ונתינה לזולת תמיד משתלמת"

שמי מאיה פורשיאן ואני מתעדת את סיפורו של סבי אהרן (אושיק) פורשיאן, במסגרת תכנית הקשר הרב דורי בבית הספר רקפות בראשון לציון.

סבי אושיק נולד בשנת 1953 באיראן בעיר המאדן, עלה לארץ בשנת 1961. שמות הוריו: זרין ומשה, שמונה אחים והוא בן הזקונים.

טקס ברית המליה של סבא אושיק  התקיים באתר הקדוש – קבר אסתר ומרדכי

המסורת אומרת שאסתר ומרדכי נקברו בעיר האמדאן. קבר מרדכי ואסתר בהמדאן נזכר לראשונה בכתבי בנימין מטודלה (1170 לערך) בחמדן (המדאן) אשר בפרס (איראן). אתר זה קדוש ליהודים ומשמש כמקום עלייה לרגל עבור היהודים במדינה. קבריהם של אסתר ומרדכי נמצאים במערת קבורה שבה שתי מצבות עץ גדולות המכוסות בפרוכות. המצבה הימנית לאסתר ועליה רשום "זה הארון אשר בו נקברה אסתר הצדקת"; והמצבה השמאלית היא של מרדכי ועליה נרשם, לצד אילן היוחסין שלו, לאמור "זהו ארון הקודש של מרדכי הצדיק". ליד הקברים יש חדר תפילה, וכן אולם גדול המשמש לעריכת אירועי בר מצווה, בריתות ועוד, וכן לקריאת מגילת אסתר בפורים.

קבר אסתר ומרדכי

תמונה 1

מתחם הקבר ששימש בחציו השני כבית כנסת עבור היהודים בסביבה, בו נערכו גם טקסי ברית מילה, אירועי בר מצווה ועוד…. הרב ששון היה הרב של הקהילה המקומית ושל בית הכנסת.

ברית המילה שלו נערך שם והמוהל היה הרב ששון המופיע בתמונה זו למטה.

בתמונה עתיקה זו מלפני 70 שנה, הרב ששון במתחם של קבר אסתר ומרדכי – מל את סבא אושיק, במקום זה התקיים טקס ברית המילה שלו

תמונתו של הרב ששון מלפני כ- 70 שנה עומד וקורא בתורה

סבא אושיק נשוי לאנה (לבית שיין), להם שלושה ילדים: שי, מוטי (מרדכי) וסיון ושישה נכדים.

תמונה שצולמה לדרכון לשם עלייה לארץ ישראל (סבא אושיק יושב שני מימין)

סבא אושיק מספר:

עם עלייתי לישראל השתלבתי עם הילדים בשכונתי ובית הספר בירושלים. מהר מאוד למדתי את השפה עד כדי כך שבכיתה ב' הוקפצתי לכיתה ד' ובהמשך לימדתי תאומים בת ובן שיעורי עזר בערך בגילאי 11 12.

סבא אושיק עם הוריו, אחיו ואחיותיו

צוואתו של אבא של סבא אושיק

רשמיהם של סבא רבא וסבתא רבתא שלי מופיעים בספר בשם "מה זאת אהבה", שהוצא לאור ע"י סבי אושיק וסבתי אנה ותורגם בעזרת משפחתו. תאור מדהים שמשקף את האהבה המיוחדת בניהם והמסר שהשאירו לדורות הבאים.

כריכת ספרם של סבא אושיק וסבתא אנה

תמונה אחת (מהספר) שווה אלף מילים

סבא אושיק מספר על תחנות בילדותו

למרות הקשיים הכלכליים בבית בו גדלתי היה חשוב לי להיות ככל האפשר להיות תמיד בראש מורם ולא לאפשר מצב שיחוסו עליי.

בהמשך הסקרנות נתנה לי דחיפה לאפשרויות מעניינות להתקדם בהמשך מסע חיי:  התחברתי מאד לנושא הצילום – צילמתי תמונות ופיתחתי אותן בעזרת מכונת פיתוח שבניתי בעצמי. לדוגמה כמה תמונות:

כרטיס ברכה עם תמונת אמי

תמונה 9

משמאל לימין – שר הביטחון משה דיין, ראשת הממשלה גולדה מאיר, יו"ר הכנסת, רמטכ"ל חיים בר לב, קצין צה"ל וראש עיריית ירושלים טדי קולק צופים במצעד בירושלים.

המצעד בירושלים

תמונה 11

לאחר סיום לימודי בתיכון מקצועי בתחום מכונאות מטוסים התגייסתי לחיל האויר בשנת 1972ושירתי בבסיס חצור בתפקיד מכונאי מטוסים החל ממטוסי אורגן, מיראז', נשר וכפיר.

מימין לשמאל: סבא אושיק יושב מקדימה, סבא אושיק מבצע בדיקות בתא הטייס במטוס כפיר, ליד המטוס עם הספר שיצא לכבוד האירוע

תמונות מעניינות מאלבומם של סבי וסבתי

מימין לשמאל: תמונה של סבתי בגן ילדים בפולין, תמונה של סבי בגן ילדים באיראן – דמיון וצירוף מקרים נדיר

החלום של סבא אושיק – פעם ועכשיו

החלום של פעם: להיות טייס, בפועל בנסיבות שהיו שירתי בתור מכונאי מטוסים.

החלום עכשיו: שנכדי ונכדותי יגדלו בשלום ויגשימו את חלומותיהם לשביעות רצונם.

סבא אושיק השתתף במיזם "רואים את הקולות" שם העלו בסרט את סיפורו.

קישור לסרט של Oshik Porshian

הזוית האישית

מאיה: השתתפתי השנה בתוכנית הקשר הרב דורי יחד עם סבי וסבתי. מאד נהננו לתעד את הסיפור ולהשתתף בתכנית. תיעדתי את הסיפורים של שניהם והנה הקישור לסיפורה של סבתי אנה.

קישור לסיפורה של סבתא אנה: "החלום של סבתא אנה פורשיאן להיות מוקפת במשפחה גדולה".

מטוס כפיר