סיפור העלייה של סבתא פרידה​

אני וסבתא פרידה בבת מצוה שלי.
אני וסבתא פרידה בדרך להופעה.
המעבר מפולין לארץ

סבתא שלי פרידה נולדה בשנת 1947 בעיר ולבז'יך בפולין.

ולבז'יך היא עיר בפרובינציית שלזיה תחתית בפולין. פירוש השם בגרמנית הוא "טירת היער", השם מתייחס לטירה שנמצאת בדרום העיר. בעיר נולד המתמטיקאי היהודי אברהם רובינזון. ויקיפדיה

ב1964 כשהיא בת שבע עשרה, עלתה סבתי לארץ לבד. בארץ חיכו לה בן הדוד שלה ואשתו. היא נסעה לבדה מפולין עד לטורקיה ברכבות. בטורקיה היא עלתה על אוניה ושמה מזפייה.

כשהגיעה לארץ, לנמל חיפה, היא ראתה שני אנשים בסירה קטנה, הם קראו בשמה, והיא הבינה  שאלו בן הדוד שלה ואשתו, שהגיעו לפגוש אותה. כשהיא ירדה מהאוניה היא קיבלה הפנייה לקיבוץ מרחביה, אבל העדיפה לגור עם משפחתה – עם בן דוד שלה ואשתו. היא גרה איתם כמה ימים, אבל החליטה שהיא צריכה ללמוד עברית, ועברה לקיבוץ מרחביה. מֶרְחַבְיָה הוא קיבוץ בעמק יזרעאל, השוכן כ־2 ק"מ ממזרח לעפולה, לרגלי גבעת המורה, בסמוך למושב מרחביה. הקיבוץ, שנוסד בשנת 1929, נמצא בתחום השיפוט של המועצה האזורית עמק יזרעאל, והוא משתייך לתנועה הקיבוצית. השם מרחביה לקוח מפסוק בתהילים: ”מִן הַמֵּצַר קָרָאתִי יָּהּ עָנָנִי בַמֶּרְחָב יָהּ“. ויקיפדיה

במרחביה היא גרה עם עוד בנות צרפתיות, אך היה לה קשה איתן  אז היא עברה לגור בדירה לבד.

בקיבוץ היא עבדה ולמדה. בשש בבוקר הם היו הולכים לפרדס, וקוטפים תפוזים עד השעה שמונה. בשמונה אכלו ארוחת בקר, ובתשע היו ממשיכים לעבוד עד ארוחת הצהריים.  בשעה אחת הם היו לומדים עברית עד השעה ארבע אחר הצהריים. מכיוון שמרחביה קרוב ה לעפולה היתה לה שם עבודה. כשהיא הייתה חוסכת כסף מעבודתה, היא יכלה לקנות להוריה בגדים ולשלוח להם לפולין. פעם אחת היא קנתה לאמא שלה שמלה, ולאבא שלה חולצה ושלחה להם לפולין. הם קיבלו את המתנה עם המכתב ושלחו לה הודעה שבכוונתם להגיע לישראל.

פרידה חסכה כסף כדי שתוכל לנסוע באוטובוסים לשדה התעופה בלוד(שדה התעופה בן גוריון) שם ההורים שלה נחתו, היא באה לפגוש אותם בהתרגשות רבה.

הזווית האישית

תבל: נהנתי לשמוע את סיפור העלייה של סבתי פרידה, שעלתה לבד לארץ, למדה שפה חדשה והסתדרה די לבדה. אני גאה בסבתי שבתקופה ללא טלפונים ניידים, ועם מעט מאוד קשר עם המשפחה, בגלל המרחק, בכל זאת הצליחה להתמודד עם כל הקשיים. אני מאחלת לי ולה אינספור שנים משותפות ביחד, ושנמשיך להנות אחת עם השנייה. דרך אגב אנחנו גרות באותו בניין. ​

ולבז'יך
ולבז'יך היא עיר בפרובינציית שלזיה תחתית בפולין. פירוש השם בגרמנית הוא "טירת היער". ויקיפדיה

ציטוטים

”כשהגיעה לארץ, לנמל חיפה, היא ראתה שני אנשים בסירה קטנה, הם קראו בשמה, והיא הבינה  שאלו בן הדוד שלה ואשתו, שהגיעו לפגוש אותה“