מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

סיפור החיים של סבא ריקרדו רטיק

תומר הנכד שלי ואני על היאכטה
אחותי ואני
על העלייה מארגנטינה והקמת המשפחה

שלום, שמי ריקרדו רטיק. נולדתי בארגנטינה בשנת 1951. אבא שלי נולד בפולין ובתקופה שלאחר המלחמה הוא חיפש אחרי קרובי משפחה. גדלנו עם אווירה כזאת שאחרי המלחמה. הייתי הולך לבית הספר עם אחותי, יסודי ותיכון, ואחר כך למדתי שנתיים רפואה. לאחר מכן ביליתי עם קבוצה של חברים שנה בארץ ישראל, ואחר כך חזרתי לארגטינה ולמדתי שנתיים סוציולוגיה. אחר כך עבדתי בתיירות בארגנטינה. לאבא שלי הייתה קונדיטוריה, והוא היה שותף עם כל האחים שלו. אני עבדתי לפעמים אצלו. ממול לקונדיטוריה הייתה חנות שבעליהם היו דודים של סבתא שלך. לפעמים היא עבדה שם, וככה הכרתי אותה. התחתנתי, דוד שלך (של תומר, הנכד המתעד) ואימא שלך נולדו, ולאחר מכן עברנו לצפון ארגנטינה. שם גרנו עשר שנים ואז עלינו לארץ ואימא שלך ודוד שלך התחתנו.

החתונה שלי

תמונה 1

ילדות

בילדותי היה חשש רב מאוד למלחמה, ולא היו איזשהם אירועים מיוחדים. תמיד הייתי חבר של אחותי, היה לנו אותם חברים מהשכונה. היינו המשפחה היהודיה היחידה שם. חבריי לא היו יהודים, ולא הבינו מדוע עשו את הדברים הדתיים שכולם עשו. היינו הראשונים בשכונה עם טלוויזיה, וכולם באו אלינו הביתה לראות טלוויזיה. תמיד הרגשתי שונה שם. ילדותי לא הייתה חריגה ביחס לאזור, לכולם היה אותה הילדות.

אחותי ואני

תמונה 2

עלייה

עליתי לארץ עם אשתי והילדים שלנו. עלינו לארץ בזהירות רבה. באותה תקופה גרנו בצפון ארגנטינה. כשהייתי בן חמש עשרה נכנסתי לתנועה ציונית ונשארתי בתנועה עד שהתחתנתי. בתנועה עודדו אותנו לעלות ארצה, אך פעם לא עליתי. פתאום אחותי עלתה לארץ, ואז חשבתי על זה קצת ועלינו לארץ גם. הגענו לפה במטוס שטס דרך רומא. כשהגענו לרומא, אימא שלך אמרה שהיא לא רוצה לעלות ארצה, אבל היה מאוחר מדי – כבר היינו בקונקשן..

סרטון תיעוד של סבא ריקרדו:

הזוית האישית

סבא ריקרדו: נהניתי מאוד מתהליך העבודה על התיעוד.

תומר גולדשמיד: היה לי מאוד כיף לשמוע על הסיפורים של המשפחה שלי, למדתי דברים חדשים שלא ידעתי.

מילון

סוציולוגיה
סוֹצְיוֹלוֹגְיָה היא מדע העוסק בחברה ובהתנהגות החברתית של האדם (סוציו = חברה, לוגיה = תורה. סוציולוגיה = תורת החברה, מדעי החברה).

ציטוטים

”כדאי לנסות להבין את המציאות על ידי הסתכלות והאזנות דעות שונות“

הקשר הרב דורי