סיפורי דורות – סבתא רבתא נעימה יונה

סבתא רבתא נעימה ויהלי, 2021, חודשיים לפני פטירתה
סבתא רבתא מחזיקה את בתה, סבתי מצד אמי, 1962
על המשפחה שהקימו סבתא רבתא נעימה וסבא רבא משה יונה

בס"ד

שמי יהלי, השנה השתתפתי בתכנית הקשר הרב דורי, במסגרתה תיעדתי את סבתא רבתא שלי, נעימה יונה לבית שילן.

סבתא רבתא היקרה שלי נעימה נולדה בשנת 1937. סבתא נעימה גדלה בעיראק, היא היתה בת בכורה בין עשרה אחים ואחיות. בילדותה חוותה קושי כלכלי ולכן נאלצה בגיל ארבע עשרה לעזוב את לימודיה בבית הספר ולעזור בפרנסת הבית, במטלות וגידול אחיה ואחיותיה.

בשנת 1949 החלו פורענויות קשות נגד היהודים היושבים בעיראק, השלטונות איימו על היהודים להרגם. בני משפחתה, אשר חששו לעתיד גורלם, החביאו את הילדים ואת סבתי נעימה בפינה נסתרת שהיתה חבויה מתחת לשטיח.

כאשר משפחתה ראתה כי כלתה עליהם הרעה, החליטה המשפחה כי ימלטו לארץ ישראל הקדושה.

המשפחה הצליחה לברוח לארץ ישראל והגיעה לנמל העיר חיפה. כאשר הגיעו, הם הועברו לצריפים בבאר שבע. באותה תקופה בארץ ישראל היו תנאים קשים מאד, הפרנסה היתה בדוחק ומחלות רבות פרצו בארץ. סבתא נעימה עזרה גם כאן בפרנסה, היא עבדה בסלילת כבישים, בכרמים ובשדות.

בגיל 17 משפחתה עברה מהצריפים המטים ליפול לדירה מסודרת בכפר יונה הנמצאת ליד העיר נתניה. בכפר יונה סבתא נעימה הכירה את סבא רבא שלי היקר, משה יונה ז"ל, והתחתנה עימו. לאחר החתונה הם עברו להתגורר בנהריה ושם נולדו להם ארבעה ילדים שגידלו לתפארה, וביניהם סבתא היקרה שלי – כרמלה, שתבדל לחיים טובים וארוכים.

סבתא רבתא נעימה עזרה בכלכלת הבית ועבדה במשק בית וסבי הועסק ב"סולל בונה". סבתא רבתא וסבא רבא רוו נחת מכל יוצאי חלציהם, השתקמו כלכלית, אהבו את הארץ וחיו בשמחה ובאהבה. הם זכו להנות יחד עם הילדים, הנכדים והנינים.

סבתא רבה נעימה נפטרה בשיבה טובה בגיל 84.

יהלי מוסיפה הסבר על הציטוט הנבחר לסיפורה של סבתא: סבתא רבא תמיד דגלה במתן צדקה והיא לימדה אותי כך: "כל המושיט לך יד – תיתן לו."- כך הצד המבקש לא ירגיש מושפל וכל מה שאתה נותן יחזור אליך מאת הקדוש ברוך הוא.

הזוית האישית

יהלי הנכדה המתעדת: מאוד נהניתי מהתכנית. הסיור במוזיאון היה מעניין, חווייתי ומסקרן. היה לי כיף לאורך כל המפגשים ונהניתי לראות את הסבים והסבתות מגיעים אלינו.

ארביל
אַרְבִּיל היא בירת החבל הכורדי, והמחוז הקרוי על שמה, בעיראק. העיר שוכנת בין הנהרות הזב הגדול והזב הקטן כ-80 קילומטרים מזרחית למוסול. לפי אומדן רשמי מתאריך 1 ביולי 2018 אוכלוסיית העיר מונה 879,071 בני אדם, הגדולה ביותר בחבל האוטונומי והחמישית בעיראק כולה (אחרי בגדאד, מוסול, בצרה וכירכוכ). (ויקיפדיה)

בלעיפי (עיראקית)
לבריאות, תתחדש.