סיפורו של סבי חנא ח'ריש

סבא וסבתא ביום חתונה
סבא עם הדודה שלי כשהייתה קטנה על הטרקטור
החיים בכפר ג'ש שבגוש חלב

אני חנא ח'ריש נוֹלָדתי בגוש חלב – בכפר ג'ש, ב-   1.9.1937

ג'ש היא מועצה מקומית בגליל העליון. היישוב נמצא בגובה בין 700 ל-840 מטר מעל פני הים, מצפון-מערב לצפת, על כביש 89. ג'ש הוא היישוב היחיד בישראל שרוב תושביו הם נוצרים-מארונים, לצד מיעוט של מוסלמים ונוצרים-מלכיתים. ויקיפדיה

נולדתי להורי נאסר אבראהים ח'ריש , ומרתא ג'ובראן חביב.

לאחר שסיימתי את לימודי בבית הספר היסודי של הכפר, שלחו אותי הורי לעיר נצרת, ללמוד בפנימיית "טרה – סנטה" עד כיתה י'. בית ספר – טרה סנטה הינו מוסד חינוכי השוכן בנצרת.

בהמשך עזבתי את הפנימייה מסיבות כלכליות, וחזרתי לכפר כדי לעזור להורי לפרנס, את המשפחה שהיתה גדולה ומנתה ארבע עשרה נפשות.

בשנת 1967 התחלתי לעסוק בחקלאות. בעיקר בגידול מטעי פירות. גרתי בכפר והתחתנתי עם עאידה אדיב עקל, והתחלנו לבנות משפחה משלנו בבית הורי. בשנת 1968 נולדה בתי הבכורה, וקראנו לה איבית.

המשכנו לעבוד בחקלאות ובבניית המשפחה המשותפת. הבית בו התגוררנו היה בית קטן מאוד. זה היה בית המשפחה הישן. וכדי לבנות בית חדש התחלתי לגייס כסף. בניית הבית החדש תוכננה על שטח אדמה משלנו .

בשנת 1986ב- 18.4 אבי נפטר ועבר לחסדי אלוהים כשהוא בגיל שמונים ושש, באותה שנה התחלתי לבנות את הבית החדש .

בזמן הזה שיניתי את עבודתי מחקלאות פרימיטיבית, לחקלאות מודרנית על ידי קניית טרקטור, והתחלתי לעבוד בעזרתו בשדה.

בשנת 1969 נולד בני הבכור וקראנו לו שרבל. בשנת 1974 נולד לי בני השלישי, וקראנו לו ריצ'רד.

כמו בשנים קודמות, גם בשנת 76  גדלנו פירות, תפוחים ואפרסקים, והמשכנו בגידול מטעים גם בהמשך.

בשנת 1978 נולד בני הצעיר וקראנו לו נאסר.

בשנת 1983 אמי המנוחה, מרתה ג'ובראן, עברה לחסדי אלוהים. בכל הזמן הזה והמשכנו בבניה בית המשפחה  החדש שהושלם ב-1984.

ג'נא: שמחתי מאוד לשמוע את סיפורו של סבא, היה מעניין לשמוע ולכתוב את סיפורו של סבא שלי

חקלאות פרימיטיבית
חקלאות הנעשית בידיים, ללא שימוש בטכנולוגיה. משתמשים במחרשות ובחיות כמו פרות וחמורים כדי לחרוש ולעבד את האדמה.

ציטוטים

”הבית בו התגוררנו היה בית קטן מאוד. זה היה בית המשפחה הישן. וכדי לבנות בית חדש התחלתי לגייס כסף. בניית הבית החדש תוכננה על שטח אדמה משלנו “