סיפורה של רבקה קלוש

כל המשפחה בתמונה משותפת
רבקה ואחיה בצעירותם עם הוריהם
סיפור העלייה לארץ ובנייתה של משפחה גדולה ומפוארת לאחר השואה

נולדתי בשנת 1949 ברומניה, אחרי השואה בעיר ששמה היה סיגט באזור טרנסילבניה. שני הוריי היו נשואים בפעם השניה. אבי, אברהם זאב ליברמן, היה נשוי לאשתו הראשונה שגם שמה היה לאה, והיו להם ארבעה ילדים קטנים. שני בנים ושתי בנות, כולם נספו במחנה ההשמדה אושוויץ. משם נלקח אבי זכרונו לברכה למחנה עבודה וכך ניצל. אמי, לאה ליברמן, הייתה נשואה לגבר ששמו היה בנימין. היו לה שתי בנות קטנות, הן נשלחו למחנה רעב בשם טרנסניסטריה באוקראינה, שם נפטרו מרעב ואמי שרדה. אחרי המלחמה הורי נפגשו בעיר סיגט, בשעה שאמי באה לבקר את דוד שלה. הם התחתנו ונשארו במקום למרות שרצו לעלות לארץ. המצב הפוליטי ברומניה לא אפשר להם לעלות והם נשארו שם.

בשנת 1958 נפתחו שערי העלייה ליהודי רומניה ואנחנו עלינו לארץ, עם ארבע מזוודות שבתוכם היו בגדים, ומכולה שנשלחה לארץ באונייה. את הרכוש שהיה לאבי, בתים, קרקעות ועוד, נאלץ להשאיר כמתנה למדינה הרומנית. בתחילה קבלנו דיור בצריף בכפר סבא, ואחרי כחצי שנה עברנו לנתניה, בעקבות עזרה של בן דוד של אבי. אבי התחיל לעבוד במפעל לאריגת בדים באזור התעשייה בנתניה, שנקרא "דוביטקס". ואמי ניהלה חנות לממכר בשר ועופות. כילדים, אחי ואני השתלבנו בארץ די מהר. למדנו לדבר עברית, שפה שכמובן לא הכרנו, הלכנו ללמוד בבית הספר יבנה שבעיר, והצטרפנו לתנועת הנוער בני עקיבא. אחר כך אחי הלך לעבוד ביהלומים ולמד בתיכון ערב. אני למדתי הנהלת חשבונות בבית הספר "המומחה", שהיה בזמנו בנתניה.

אחרי שסיימתי את לימודיי התחלתי לעבוד בהנהלת חשבונות במפעל "פלנטקס-טבע". בשנת 1969 התחתנתי עם בעלי שמואל קלוש ונולדו לנו ארבעהי לדים. בן אחד ושלוש בנות. בני צבי שמעון נולד בשנת 1970, בתי חן-חנה נולדה בשנת 1973, בתי גלית נולדה בשנת 1975 ובתי דורית נולדה בשנת 1986. כיום  יש לנו שבעה עשר נכדים ושני נינים. במפעל "פלנטקס-טבע" עבדתי עד שנולד בני הראשון, היות וזאת הייתה משרה מלאה, עזבתי את מקום העבודה ונשארתי לטפל בבני. אחרי שנתיים, חיפשתי עבודה והתחלתי לעבוד כמנהלת חשבונות וחשבת שכר בחצי משרה במפעל הייטק בשם "מפטגון", שממוקם היום באזור התעשייה החדש בנתניה, ויש לו סניף בקרhית גת. בשנת 2018 פרשתי מעבודתי אחרי ארבעים וחמש שנות עבודה.

רוני: נהניתי מאוד להשתתף בתכנית ולספוג קצת חוכמה מניסיון החיים של הגיל השלישי.

רבקה: שמחתי לקחת חלק בתכנית הקשר הרב דורי במסגרת לימודי בכתת הותיקים בתיכון שרת, בנתניה. בהנחיית המורות לילך יוסף וטלי פאלק.

מסך הברזל
קו הגבול האידאולוגי אשר חילק את אירופה לשני גושים: הגוש המזרחי שנשלט על ידי ברית המועצות, והגוש המערבי בהנהגת ארצות הברית. המושג נוצר כתוצאה מהשתלטות ברית המועצות על מדינות מזרח אירופה שהתבטאה בהקמת משטרים קומוניסטיים, שלא איפשרו ליהודים לעלות ארצה.

”המצב בצריפים היה יותר גרוע מברומניה, אבל אמרתי לא נורא, המצב ישתפר, זה מה שהחזיק אותי.“