סבתא דורית מספרת על שואת יהודי יוון

דורית אלימלך, עלמה, שילה, משי ודניאל
אבי הראשון מימין, במגדל המים בסלוניקי
טיול שורשים של דורית בסלוניקי

אנו: עלמה אלימלך, משי גולן, דניאל מינקוב, שילה אדרי ומיה מילר, תלמידי כיתה ה'2 בבית ספר נגבה בראשון לציון. במסגרת תוכנית הקשר הרב דורי אנו מתעדים את הסיפור של: דורית אלימלך סבתא של עלמה אלימלך מצד אביה.

דורית מספרת על ההורים בשואה

שמי דורית אלימלך הורי נולדו בסלוניקי שביוון.

שואת יהודי יוון

במלחמת העולם כשהגרמנים פלשו ליוון והעלו את כל יהודי סלוניקי לרכבות למחנות עבודה בגרמניה.

הגרמנים נתנו הוראה לכל היהודים בסלוניקי להגיע למרכז העיר ושם התחילו להעלות אותם לרכבות, ללא כל הכנה מראש, משפחות שלמות עלו לרכבות ללא מים אוכל וביגוד.

המשפחה של אבי שאול ושלושת אחיו, אחותו וההורים נדחסו לקרון אחד קטן. הרכבת יצאה למסע של כמה ימים קשים, ללא מים ואוכל, למחנה הריכוז אושוויץ. כשהגיעו, ניגזר עליהם להפרד מההורים מפני שהגברים החזקים הופנו שמאלה והמבוגרים ימינה. לכולם, בלי יוצא מהכלל, הוחתם מספר על היד, המספר של אבי על היד היה 19500 ויתר בני המשפחה קבלו מספרים עוקבים.

תמונות של סבא שאול בסלוניקי. לפני עליתו לארץ

ילדותי

נולדתי בבית חולים דג'אני (בית החולים צהלון), בתל אביב יפו, בתאריך 20/2/1956. גרנו בחולון בככר קוגל בשכונה חדשה שניבנתה אז.

אני זוכרת בבקרים שהחלבן היה מביא את החלב עד פתח הדלת מוקדם בבוקר, את מחלק הנפט לחימום הבית, את התפוח בציפוי הסוכר שאהבנו לאכול ועוד.

חברי ילדות

עם חברי הילדות בחלקם אני בקשר עד היום. נערכים מפגשים מרגשים מידי פעם גם עם תלמידי בית הספר ועם והמורה רינה מבית הספר היסודי שפרינצק, שבו למדתי בנאות רחל בחולון.

טיולים ופנאי

אני מטיילת הרבה בעולם בעיקר ביוון. בעיר סלוניקי, עשיתי טיול שורשים מרגש ביותר, ביקרתי בארכיון שנאסף על היהודים שבסלוניקי, שם מצאתי גם תעודות לידה ומסמכים על הסבים והסבתות שלי.

הארכיון בסלוניקי

תמונות מסלוניקי

מימין תמונה לאחר מלחמת העולם – אבי שאול ישראל ליד מגדל המים בסלוניקי אחרי שנגמרה מלחמת העולם השנייה ושיחרורו מהגטו באושוויץ בשואה 1945

משמאל – דורית ליד אותו מגדל המים בסלוניקי – בטיול שורשים

חגים וחגיגות

החגים תמיד היו בחיק המשפחה, אצל ההורים שלי או אצל חמי וחמותי, עם הדודים והדודות. החגים תמיד היו שמחים וטעימיםםםם מאד.

עץ המשפחה

הוריה של דורית – סבא שאול וסבתא לילי ישראל

תמונות משפחה

שחר טל אני ויהלומית – שלושת הילדים הקסומים שלנו

שלום (בעלה של דורית) עם יהלומית ועם טל

קידוש מבורך אצלי בבית כל שישי עם כל המשפחה

כל משפחת אלימלך יום כיף בכנרת 2022

סבתא דורית והנכדה עלמה

קישור לסרטון – דורית מספרת על הרכבות לאושוויץ

קישור לסרטון – דורית מספרת על אמא שלה

קישור לסרטון – דורית אלימלך מספרת על עליית הנוער

הזוית האישית

עלמה הנכדה של דורית: היה לי כיף מאוד, למדתי מסבתא שלי הרבה דברים חדשים, למשל, על מקום שבו הם שמרו דברים סודיים. למדתי על תקופת העבר, על יוון וסלוניקי שממנה סבתא שלי באה למדתי על חוויותיה של סבתא. שמחתי לבלות עם סבתא שלי הרבה יחד

שילה: היה כיף מאד למדתי שפעם היה מאד שונה מהחיים שלנו היום, לא היו פלאפונים ולא מחשבים ושכל הזמן הילידים היו יורדים למטה לרחוב לשחק משחקים בשכונה, בניגוד להיום שכולם בפלאפונים שלהם. המסקנה שלי שפעם היה לילדים יותר כיף לעומת היום.

משי: דורית, סבתא של עלמה, סיפרה לנו על סיפור חייה וזה היה מאוד מרגש.

סלוניקי
העיר השנייה בגודלה ביוון ואחת מערי הנמל החשובות בה. היא ממוקמת במחוז מרכז מקדוניה ונקראת באופן לא רשמי "בירת מקדוניה"

ציטוטים

”באושוויץ, לכולם, בלי יוצא מהכלל, הוחתם מספר על היד, המספר של אבי על היד היה 19500 ויתר המשפחה במיספר עוקב.“