סיפורה של אסתר הלוי

מפגש סבים ונכדים במסגרת הקשר הרב דורי
מפגש בבית הספר- תוכנית הקשר הרב דורי
השריפה במולדת

שמי אסתר הלוי ובשנת 1939 נולדתי בקיבוץ מולדת, הייתי התינוקות הראשונה בקיבוץ.

מוֹלֶדֶת הוא מושב שיתופי בגליל התחתון השייך למועצה אזורית הגלבוע.

מולדת הוקמה בשנת 1937 במסגרת "חומה ומגדל". מבצעי התיישבות אלו באו כתגובה לפרעות שביצעו הערבים ביישוב היהודי, וכן להגבלת העלייה על ידי הבריטים, ונועדו ליישב אדמות בבעלות יהודית על מנת להרחיב את גבולות ההתיישבות העברית – המדינה היהודית העתידית. את הביצוע הוביל ארגון ההגנה, על פי הרעיון והתכנון של שלמה גור (גרזובסקי), שאומץ על ידי המוסדות המרכזיים של היישוב העברי: הסוכנות היהודית, קרן היסוד, הקרן הקיימת לישראל וההסתדרות. לקחו בו חלק בעיקר קיבוצים ותנועות מכל זרמי ההתיישבות: 12 יישובים מן הקיבוץ הארצי השומר הצעיר, עשרה יישובים של הקיבוץ המאוחד, חמישה קיבוצים של חבר הקבוצות, שלושה יישובים של הקיבוץ הדתי, 13 מושבים של תנועת המושבים, תשעה יישובים של הנוער הציוני ושל מכבי הצעיר ויישוב אחד של תנועת בית"ר. כוחות נוטרים ואנשי ה"הגנה" אבטחו את העלייה על הקרקע.

באותה תקופה כל הקיבוצים שהוקמו, הוקמו במסגרת חומה ומגדל. כדי שהישובים יוקמו במהירות, הכל היה עשוי עץ כולל החומה והמגדל. החומה הייתה בנויה מלוחות עץ וביניהם חצץ . במולדת היה חם מאוד בקיץ, ומים לא היו בכלל. פעמיים ביום הגיעה משאית שהביאה מיכל מים אחד, ומיכל המים היה צריך לשמש לשתייה, לבישול ולרחצה. כמות המים הייתה קטנה, ובקושי הספיקה לתושבים.

מאחר ומולדת הייתה באותה תקופה קיבוץ (כיום היא מושב שיתופי) התושבים אכלו בחדר אוכל משותף.

ביום קיץ אחד בחודש יוני, היה חום כבד מאוד, והפרימוס בחדר האוכל התפוצץ. מאחר ומולדת הייתה עשויה כולה מעץ, תוך כמה דקות האש התפשטה בכל הקיבוץ. ברגע האחרון האנשים הצליחו להימלט, ולאחר כמה דקות נוספות כל הקיבוץ נשרף, ולא נשאר שום זכר.

באותה תקופה אני הייתי התינוקות היחידה במולדת, וכאשר כל האנשים ברחו, מישהו חילץ אותי בשנייה האחרונה. הישובים הקרובים : עין חרוד, תל יוסף, גבע, כפר יחזקאל ועוד… ראו את הלהבות ובאו לסייע לתושבים, הם לקחו את המשפחות וחילקו אותם לישובים הקרובים.

אני ואמא שלי התארחנו אצל משפחה בכפר יחזקאל, שאירחה אותנו למופת במהלך כמה חודשים. למרות האסון הקשה, התושבים לא התייאשו ומהר מאוד הם התגייסו והקימו את מולדת מחדש. כיום מולדת היא מושב שיתופי .

הזווית האישית

אסתר הלוי והנכדה זואי הלוי, השתתפו בתוכנית הקשר הרב דורי, בבית ספר מרחבים שבכפר יהושע, בהובלת המורה אושרת תבור ב תשפ"א -2022

חומה ומגדל
חומה ומגדל הוא כינוי לסדרת מבצעי הקמה של יישובים חקלאיים יהודיים מבוצרים בארץ ישראל בימי מאורעות תרצ"ו-תרצ"ט ומעט לאחריהם. ויקיפדיה

פרימוס
פרימוס הוא כירה ניידת הפועלת באמצעות לחץ, שנפוצה מסוף המאה ה-19 ועד אמצע המאה ה-20. כירת קרוסין ניידת הפועלת באמצעות לחץ נרשמה כפטנט על ידי השוודי פראנס וילהלם לינדקוויסט בסוף שנות ה-80 של המאה ה-19, אם כי לא ידוע בוודאות האם הוא הממציא או שרכש את התוכניות מאחרים. ויקיפדיה

ציטוטים

”בחודש יוני היה חום כבד מאוד ובחדר האוכל התפוצץ פרימוס. ומאחר ומולדת הייתה עשויה כולה מעץ תוך כמה דקות האש התפשטה בכל הקיבוץ“