סבא פרדסן ואגרונום – דני אסנהיים

סבא דני ומתן במפגש אודות חפץ העובר המשפחה, סבא הביא פמוטים
סבי בצעירותו
דורות בתל עדשים

שלום, שמי דני אסנהיים. הוריי, צילה ואליהו אסנהייים, עלו לארץ עם משפחותיהם בעלייה השלישית לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה. שתי המשפחת התגוררו בחיפה. הוריי התחתנו לאחר העלייה לארץ והקימו משק חקלאי בתל עדשים. נולדתי בן בכור מבין ארבעה אחים. לפי הסיפורים שסיפרו לי בילדותי, אבא שלי לקח את אימא ללדת בבית חולים בעזרת עגלה וסוס.

החיים במושב בתקופת ילדותח היו קשים ביותר. העבודה בחקלאות נעשתה ברובה בידיים: חליבה, קציר ירק, קטיף. אנחנו כבר מגיל צעיר לקחנו חלק בעבודות המשק יחד עם אבא. אני אהבתי מאוד את העבודות בשדה לעומת העבודה עם בעלי החיים (חליבה, האכלה..). בנוסף ללימודים ולעבודה במשק, מצאתי זמן לשחק עם חברים ויחד הקמנו פינת חי קטנה ובה שני חמורים, יונים, תרנגולות ושפנים.

בסיום בית הספר היסודי אבא החליט לשלוח אותי לבית ספר חקלאי, ללמוד חקלאות. עברתי ללמוד במקווה ישראל. גרנו בפנימייה בבית הספר וחזרנו פעם בשבועיים לביקור בבית ההורים. למדתי להיות פרדסן, תחום הקרוב לליבי. למדתי להיות להיות פרדסן משדך ולאחר מכן עברתי לעבוד במפעל גניגר.

צבא ובגרות – עין גדי

לאחר סיום הלימודים במקווה ישראל התגייסתי לצבא עם גרעין הנח"ל (גרעין רעות). לאחר טירונות ושלב הכשרה בקיבוץ מעלה החמישה, הצטרפנו לקיבוץ עין גדי.

בעין גדי לקחתי חלק בנטיעת הכרם הראשון. התקופה בעין גדי הייתה חווייתית וטובה, קשרים חברתיים שנוצרו שם נשארו עד היום. בתקופת ההכשרה בקיבוץ מעלה החמישה הכרתי את יעל אשתי ואנחנו יחד עד היום. לאחר שחרורי מצה"ל התחתנתי עם יעל וחזרנו לגור בתל עדשים.

בהיותי במילואים לקחתי חלק במלחמת ששת הימים, יום כיפור ולבנון הראשונה. במלחמת יום כיפור, החטיבה שלי קיבלה משימה לטהר את הטילים בצפון רמת הגולן. המלחמה היתה קשה ואיבדנו חברים רבים.

נישואין ומשפחה עד היום

בתל עדשים נולד בננו הבכור, נוח. לאחר כשנתיים בתל עדשים עברנו לגור בקיבוץ גניגר, בו אנו גרים עד היום. יעל היתה מורה בבית הספר היסודי בקיבוץ בו לומדים נכדיי עד היום.

במהלך השנים למדתי תואר ראשון בחקלאות בפקולטה לחקלאות ברחובות. עבדתי במרכז הפרדס כעשרים שנים, לאחר מכן עבדתי כמדריך הדרים במשרד החקלאות. פיתחתי יריעות חכמות לכיסוי חממות וחיפוי קרקע.

עם סיום עבודתי במשרד החקלאות עברתי לעבוד במפעל הפלסטיק שבקיבוץ בתפקיד אגרונום המפעל. במסגרת התפקיד עסקתי בפיתוח יריעות לחקלאות. עבדתי במפעל הפלסטיק כ-30 שנה בסיומם יצאתי לגמלאות בשנת 2016.

בגניגר נולדו לי שלושה ילדים נוספים: אלון, אייל ורותם. יש לנו 14 נכדים ושני נינים. בשעות הפנאי אני אוהב לשחק ברידג', לעשות פעילות ספורטיבית בבריכה, לקרוא ספרים ולצעוד בשבילי הקיבוץ.

הזוית האישית

מתן הנכד המתעד: נהניתי מאוד לראות את סבא במסגרת התכנית. חששתי קצת בהתחלה, אבל כל הסבים והסבתות הגיעו למפגשים והיה ממש נחמד לשמוע את הסיפורים של כולם.

סבא דני:  זוהי תכנית חשובה, מקשרת ומחברת את הנכד לשורשיו.

פרדסן
פרדסן הוא חקלאי העוסק בגידול הדרים. על פי סבא דני, התפקיד מתחיל משלב הנטיעה ועד שלב הקטיף, כולל את שלבי הטיפול בעץ.

אגרונומיה
אגרונומיה (מיוונית: אגרו – קרקע, נומוס – חוק) היא תורת החקלאות. באמצעותה מתבצע יישום של מדע וטכנולוגיה מתחומי הביולוגיה, הכימיה, הכלכלה, האקולוגיה, מדעי הצמח, מדעי הקרקע, מדעי המים, הדברה, גנטיקה ועוד, וזאת על מנת לשפר ולנהל את גידולי המזון העיקריים בעולם. (ויקיפדיה)

”תאהב את הטבע, הוא מחזיר אהבה“