סבא אריה ומלחמות ישראל

המשפחה שלי
סבא בעברו
תחנות חשובות בחיי סבי

סבי אריה נולד בתאריך ה- 23.8.48 ובתאריך העברי: בכ"ה בחודש הראשון תשמ"ג.

סבי נולד עם קום המדינה, ובתעודת הלידה שלו רשום "פלסטינה".

אריה שעיה נקרא על שם סבו. אריה ביידיש זה לייב,. הוא נולד  בבית החולים מולדה בכרמל. כיום בית החולים הזה לא קיים. בילדותו הוא גר במעברת קריית שמואל, ועם שחרור חיפה עברו סבי והוריו לעיר התחתית בחיפה, לשכונה ואדי-סליב וגרו שם כחמש עשרה שנה. ואדי סאליב היא שכונה בעיר התחתית של חיפה. גבולותיה הם השכונות הדר ונחלה בדרום, הדר ממערב, ארד אל-יהוד מדרום-מזרח, מסילת הרכבת וקריית הממשלה מצפון, ורחוב חטיבת גולני ושדרות פלי"ם מצפון-מזרח. השכונה, בחלקה הגדול, אינה מאוכלסת, אולם בתיה וההיסטוריה שביניהם מעסיקים לאורך השנים חוקרים, אמנים ואדריכלים. (ויקיפדיה)

את שירותו הצבאי שירת בחטיבת גולני, בתקופה שהייתה אחת מהתקופות קשות ביותר של מדינת ישראל:

במלחמת ששת הימים, נילחם סבי בצפון רמת הגולן, והשתתף בשחרור הבניאס. במלחמת ההתשה היה במוצבים בתעלת סואץ, באין ספור מארבים וסיורים. סבי שירת במילואים ביחידה קרבית, עד שהשתחרר.

במסגרת שירותו במילואים נלחם סבי במלחמות ישראל: מלחמת ששת המים, מלחמת יום הכיפורים, ומלחמת שלום הגליל בלבנון. באחד מהקרבות הקשים בעין חלווה במחנה הפליטים בעיר צידון, שבו שהו שלוש מאות מחבלים.

אירועים חשובים בהם נטל סבי חלק: בילדותו ראה סבי את ההפגנה הגדולה בואדי-סליב שהייתה על רקע עדתי שכמעט והפך למרד במדינה. את מבצע סיני חווה סבי במקלט בילדותו, וצפה בהפגזתה של המשחתת המצרית אברהים אלעול ולקיחתה בשבי.  כאמור סבי נטל חלק ברוב מלחמות ישראל ובמילואים הוא לקח חלק באינתיפאדה הראשונה. אִבְּראהים אל-אוול הייתה משחתת ששירתה בשלושה חילות ים באמצע המאה העשרים, תחת ארבעה שמות שונים. אבראהים אל-אוול הוא שמה השלישי של המשחתת, ששירתה בחיל הים הישראלי בשם אח"י חיפה. אניית קרב זו הייתה במקורה משחתת בריטית, מדגם Hunt, אשר שירתה במלחמת העולם השנייה בצי המלכותי הבריטי ונקראה בו " (ויקיפדיה) ב 31 באוקטובר 1956 (מבצע סיני) הצליחה המשחתת המצרית 'איברהים אל אוול' לחדור אל מפרץ חיפה ולהפגיז יעדים בחוף. משחתת צרפתית שהייתה במשימת נ.מ במפרץ חיפה (כחלק מהסכם) ירתה לעברה מספר פגזים. בהמשך הוכוונו אניות משייטת 1 לעבר המשחתת ונכנסו איתה לקרב תותחים. במהלך הקרב הוזמן סיוע אווירי. לבסוף נכנעה המשחתת ונגררה לנמל חיפה.(עמותת חיל הים)

לאורך השנים סבי עבד במספנות ישראל. במסגרת עבודתו ייצר אלפי פרויקטים של בנית מבדוקים לתיקוני אוניות, סטי"לים לחיל הים, אוניות לצי הסוחר הישראלי, ואוניות מלחמה של הצי השישי של ארצות הברית. סבי עבד במספנות ישראל כעשרים ושלוש שנים.

במשך למעלה משישים שנה קבוצת תעשיות מספנות ישראל שותפה פעילה בתחומי התעשייה והביטחון בישראל, ובאופן ספציפי בזיקה לים. פעילות הקבוצה נחלקת לשלושה תחומים עיקריים, והיא מבוצעת באמצעות חברות יעודיות: התחום הימי (מספנה לבניית ותיקון כלי שיט וביצוע עבודות תשתית מורכבות), התחום הנמלי (טעינת ופריקת מטענים) ותחום המלט ומוצרים לענף הבנייה. בנוסף, הקבוצה מספקת שירותים לוגיסטיים ותמיכה לפעילות קידוחי הגז והנפט הימיים ומספקת שירותי הובלה ימית של מטענים בכל העולם.(מספנות ישראל)

יונתן: היה לי כיף להכיר את העבר של סבא שלי, ולהקשיב לסיפורים המעניינים שלו בשירותו הצבאי.

מלחמת ששת הימים
מלחמת ששת הימים הייתה מלחמה שנערכה מבוקר יום 5 ביוני עד 10 ביוני 1967 (כ"ו באייר - ב' בסיוון ה'תשכ"ז), בין ישראל לבין מצרים, ירדן וסוריה, שנעזרו במדינות ערביות נוספות: עיראק, לבנון, ערב הסעודית ועוד. המלחמה הסתיימה בניצחון מובהק של ישראל.

ציטוטים

”מלחמת ששת הימים נילחם סבי בצפון רמת הגולן, והשתתף בשחרור אזור הבניאס. במלחמת ההתשה היה במוצבים בתעלת סואץ במארבים וסיורים אין ספור“