מקזבלנקה לצנחנים

סבא הרצל ונועם
פעילות כללית במסגרת התכנית
קורות החיים של סבא הרצל

שמי נועם לוי, אני משתתף השנה בתכנית הקשר הרב דורי ומתעד במסגרתה את סבא שלי, הרצל לוי.

סבא שלי נולד בקזבלנקה אשר במרוקו. הוא למד בבית ספר פרטי וילדותו הייתה רגילה בסך הכול. שני מאורעות מיוחדים שהוא זוכר מתקופה זו הם: תהלוכות האזרחים הגדולות לאחר מות המלך – מוחמד החמישי – בשנת 1961, ורעידת אדמה גדולה שהתרחשה בשנת 1960. רעידה זו מכונה "רעידת אגאדיר", היא הייתה רעידת האדמה החזקה ביותר בתולדות מרוקו עד לאותה שנה והיא גרמה לאלפי הרוגים.

כשסבא היה בן כ-11 הייתה עלייה גדולה של יהודי מרוקו לארץ ישראל. שליחי הסוכנות היהודית מהארץ הצליחו לשכנע את הוריו לשלוח את סבא שלי ואת אחיו גבי ז"ל לישראל. בגלל שזה לא היה חוקי "סיפחו" את סבא שלי ואת אחיו בטיסה לצרפת למשפחה אחרת, כאילו הם היו הילדים שלהם. בצרפת הם נשארו במשך כשבועיים במחנה מעבר אשר בו סבא שלי זכה לביקור אצל דודתו רחל ז"ל.

עם עלייתו לארץ ישראל שלחו אותם למוסד הורים בקריית טבעון למשך שנה. בתום התקופה סבא שלי ואחיו התפצלו: את סבא שלי שלחו לקיבוץ שדות ים ואת אחיו לקיבוץ דגניה. בקיבוץ הייתה תקופה נהדרת בה סבא שלי למד בבית ספר המקומי ובמקביל עבד בענף גידול הבננות. גם הפעילות החברתית הייתה גדושה וסבא שלי נחשף בתקופה זו גם להפלגות בים עם סירות מפרש וחתירה. "אין ספק שהתקופה בקיבוץ עיצבה אותי מכל הבחינות ואף הכינה אותי לקראת הגיוס ליחידת הצנחנים בצה"ל", כך סבא אומר.

הזוית האישית

נועם: התרגשתי מאוד לשמוע את סבא שלי מספר לי את סיפור חיו ועל כל מה שהוא עבר בכל השנים האלו, עליהן הוא סיפר בתיעוד זה.

רעידת האדמה באגאדיר (1960)
רעידת האדמה באגאדיר התרחשה ב-29 בפברואר 1960 בשעה 23:41. רעידת אגאדיר הייתה רעידת האדמה החזקה ביותר בתולדות מרוקו עד אותה שנה. עוצמתה הייתה 5.7 בסולם מגניטודה לפי מומנט, והיא גרמה לכ-12,000 עד 15,000 הרוגים ולכ-25,000 פצועים. לפחות 35 אלף אנשים נותרו ללא קורת גג כתוצאה מהרעידה. מספר ההרוגים היווה כשליש מאוכלוסיית העיר באותה עת. אגאדיר אכלסה קהילה יהודית גדולה וחשובה, ועל פי הערכות כ-1,500 יהודים נספו ברעידת האדמה. (ויקיפדיה)

”אין ספק שהתקופה בקיבוץ עיצבה אותי מכל הבחינות ואף הכינה אותי לקראת הגיוס ליחידת הצנחנים בצה"ל“