מסע החיים של סבתא מרים

אני וסבתי מרים
סבא צוקי ז"ל וסבתא מרים
על סבתא

שמי מרים צוק-רם נולדתי ב-1940 בחיפה. גדלתי בקריית- חיים. היה לי אח בכור בשם איתן שנפטר ואחות צעירה. למדתי בבית ספר "מגינים" ואחרי כיתה ח' למדתי בבית ספר ויצ"ו בחיפה. שם גם סיימתי סמינר למורות.

התגייסתי לצבא ושירתי בחיל חימוש בשלישות הראשית.

לאחר שהתחתנתי, במהלך השנים נסענו לניגריה לשם נשלחנו לעבוד, חזרנו לאחר שש שנים לארץ. זו הייתה חוויה בפני עצמה.

אני רוצה לספר יותר על עבודתי לאחר הצבא ונישואי.

עבדתי כמורה שיקומית לעיוורים וכבדי ראייה בכול מחוז חיפה והצפון, בהדרכה של ילדים מבוגרים וקשישים. לימדתי אותם כישורי חיים בכל התחומים. ניידות והתמצאות, בישול, תחזוקת בית, הפעלת מכשירים וכתב ברייל. זו הייתה עבודה מאוד מעניינת ומרגשת, כשהמודרך למד לתפקד בצורה עצמאית עם מקל נחייה או עם כלב נחייה.

אחד המקרים היה עדי נתן, שהיום הוא מורה בבית ספר בחיפה. לוויתי אותו מכיתה ו' במשך שנים גם בבסיס הצבאי כששרת בצבא. עדי ביקר אצלכם וסיפר את סיפורו.

היום אני מתנדבת בייעוץ לאזרח הוותיק ומשפחתו בביטוח לאומי. אני סבתא ל- 9 נכדים ומשתדלת להעניק להם מחום ליבי בצורה הכי טובה.

פרוש השם צוק-רם מעוברת מהשם צוקרמן. כשסבא צוקי היה צריך לשרת בצוללות עלה צורך לשנות את השם. הוא השאיר את כל האותיות והאות נ' התקצרה והפכה למקף.

היה לנו כייף להיות ביחד להעלות את הסיפור.

ברייל