מסעותיו של סבא מנחם ומשפחתו לארץ ישראל.

ככה נראה סבא מנחם היום
סבא מנחם ביום חתונתו
התחנה הבאה "ארץ ישראל"

סבא מנחם נולד בשנת 1949, למשפחה צעירה. הוריו התחתנו בגילאי 15-16בערך, כפי שהיה נהוג במרוקו להתחתן בגיל צעיר. סבא מנחם גדל בחום ובאהבה, היה הבן הראשון להוריו, שמו "מנחם" ניתן לו כיוון שנולד בחודש אב.

ןכך מספר סבא מנחם, נולדתי ליד נהר דרעה בכפר קטן באזור יהדות הרי האטלס. אחר כך אני ומשפחתי עברנו לגור בקזבלנקה. חיינו בשקט כמה שנים ואז המצב במרוקו התדרדר, מוסלמים התחילו לעשות טרור ויהודים לא הורשו לעלות לארץ ישראל.  יום אחד אבי החליט שעולים לישראל, אני ומשפחתי נאלצנו לברוח באמצעות המחתרת שארגנו יהודים. כדי לעלות לארץ היה עלי ועל משפחתי להגיע לעיר טנג’יר, ברכבת. שם שלחו אותנו לספרד בספינת דייגים קטנה. הדרך הייתה קשה, הים היה סוער. הגענו לספרד לאחר שלושה ימים. משם  שלחו אותנו בספינה לג'ברלטר, מדינה ששייכת לבריטים ושוכנת ליד ספרד. עשו לנו שם בדיקות כדי לעלות לארץ ובסוף זה התבטל. נאלצנו לטוס לצרפת והגענו לפריז, משם לקחו אותנו למרסי למחנה העולים. היינו שם שלושה חודשים. מחודש ניסן חג הפסח ועד אב.

לאחר שלושה חודשים הפלגנו לאיטליה באנייה ששמה "מולדת". באיטליה רק אגרנו סחורה כדי לצאת לדרכנו לארץ ישראל. יצאנו לדרך ולאחר שמונה ימי הפלגה הגענו לארץ ישראל. אחרי מסע של שנה, סוף סוף הגענו לארץ המובטחת. עגנו בנמל חיפה. מהנמל הועברנו למחנה מעבר בחיפה, שם חלקו אותנו לאוטובוסים ומשם לכל חלקי הארץ. אני ומשפחתי נשלחנו לבאר שבע. בבאר שבע גרנו במעברה.

בגלל המסע חגגתי בר מצווה בגיל 14, אומנם באיחור של שנה, אבל בכל זאת נהנתי.

התגייסתי לצה"ל בגיל 18 ונלחמתי על ארץ ישראל. כמה שנים לאחר מכן התחתנתי והפכתי אבא ל-11 ילדים וסבא לנכדים ונינים.

אורטל: למדתי יותר על העבר של המשפחה שלי וזכיתי לבלות במחיצת סבא וסבתא לשמוע סיפורים שלא שמעתי קודם.

יהדות הרי האטלס
הדות הרי האטלס היא קבוצת הקהילות היהודיות שחיו בהרי האטלס בצפון אפריקה. על פי המסורת, ראשיתה של ההתיישבות היהודית באזור החלה עוד לפני חורבן בית ראשון והיהודים בכפרי הרי האטלס שמרו על דרך חיים ייחודית לאורך הדורות. נכון לראשית המאה ה-20 מספר היהודים בהרי האטלס עמד על 7,000-8,000 נפשות, רובם בחמש עיירות גדולות למרגלות ההרים והיתר בכפרים רבים ברחבי ההרים. במהלך שנות ה-50 עלו כמעט כל היהודים מהרי האטלס לישראל ומיעוטם היגרו לאירופה ובמיוחד לצרפת.(מתוך ויקיפדיה)

”סבא אומר שעם כל הקשיים בדרך ובקליטה בארץ ישראל, מבחינתו הם הרוויחו שהגיעו לארץ. “