מהגולה לכפר החורש

אני וסבא במלאכת כתיבת הסיפור

נולדתי בשוויץ בשנת 1945. עליתי ארצה באותה שנה. יש לי שלושה אחים ואחיות.

עד גיל שלוש גרתי בגבתון, (מושב ליד רחובות המשתייך למועצה אזורית ברנר)

אבי נולד בהונגריה ואמי נולדה בסלובקיה. השם גבריאל, מצא חן בעיני הוריי ולכן קראו לי כך.

בילדותי שיחקתי חמש אבנים, קלאס. הייתי חבר בתנועת הנוער – הנוער העובד והלומד.

התחתני עוד בזמן שירותי הצבאי, בגיל 19, חתונתי נערכה בכפר החורש על הדשא. במהלך השנים נולדו לי ארבעה ילדים.

בצעירותי

תמונה 1

בשעות הפנאי, אני אוהב לראות קולנוע ולקרוא פילוסופיה. יצאתי לגמלאות בגיל 67 ומאז אני מבלה את זמני בקריאה וכתיבת שירים, מטייל ביער ובארצנו היפה.

רכבת קסטנר

נולדתי בשוויצריה, בסופם של תלאות רכבת קסטנר במחנה פליטים. עליתי לארץ בגיל שישה חודשים, בספטמבר 1945 הגענו באונייה לנמל חיפה הינו עולים לגאלים ובלתי לגאליים. הבריטים העבירו אותנו למחנה המעצר לפליטים בעתלית. כעבור זמן לא רב העולים שעלו באופן לגאלי ואנחנו ביניהם, הגיעו לקיבוץ רמת יוחנן והעולים שהגיעו יחד איתנו באופן בלתי לגאלי שוחררו והוברחו על ידי הפלמ"ח ליגור.

"פריצת הפלמ"ח למחנה, בליל 10 באוקטובר 1945 פרץ למחנה כוח מהגדוד הראשון של הפלמ"ח, כחלק מתנועת המרי העברי, ושחרר את כל 208 המעפילים שהיו עצורים בו באותה העת. על תכנון הפעולה הופקד נחום שריג, והוא גם פיקד עליה בפועל, כשסגנו היה יצחק רבין…." (ויקיפדיה)

כאשר העבירו את אנשי הגרעין ההונגרי, הם הקימו את קיבוץ צאלים בנגב. הגרעין שלנו הקים את צאלים ואני הייתי עם ההורים שלי בכפר גבתון כפלוגת עבודה וגב כלכלי לצאלים. בגבתון עברנו את מלחמת העצמאות.

חוויה מיוחדת עבורי הייתה השתתפותי בטקס הנפת הדגל ביום הקמת המדינה ב- ה' באייר תש"ח, אחריי המלחמה הועברנו לכפר החורש.

סבא גבי: אני חושב שהסיפור שלי חשוב, מעבר למקרה הפרטי, כי הוא מספר על תקופה משמעותית מראשית המדינה.

תומר: היה לי כיף להשתתף בתוכנית הקשר הרב דורי ולהיפגש עם סבא, זה היה מהנה ומצחיק אני שמח שהשתתפנו בפרויקט הזה.

רכבת קסטנר
כבת קסטנר הייתה אמצעי למשלוח של יהודים בתקופת השואה, שסייע להצלת כ-1,600 יהודים מהשמדה באושוויץ. ארגון המשלוח נעשה בעקבות פעילותה של ועדת העזרה וההצלה בבודפשט, בראשות אוטו קומוי, יצחק שטרנבוך וישראל קסטנר.

גִּבְּתוֹן
גִּבְּתוֹן הוא מושב עובדים ליד רחובות המשתייך למועצה אזורית ברנר והיישוב הצפוני ביותר בה.

מחנה המעצר עתלית
מחנה המעצר בעתלית (גם: מחנה המעפילים בעתלית) היה מתקן כליאה בריטי ששימש לכליאת אסירים בזמן המנדט הבריטי על ארץ ישראל. במחנה הושמו במעצר למעלה מ־40,000 מעפילים, כמו גם פעילי המחתרות העבריות. המחנה נפתח בינואר 1940, ופעל במתכונת זו עד להקמת מדינת ישראל במאי 1948. לאחר סיום המנדט, הוסב המתקן לשמש כמחנה מעבר לעולים. ב־1987 הוכרז כאתר לאומי למורשת ההעפלה והעלייה של מדינת ישראל. (ויקיפדיה)

”תעשו עולם טוב יותר“