להיות אנשים טובים וישרים – סבא אברהם כהן

ליהיא כהן עם סבא אברהם
סבא אברהם כהן בצעירותו
ילדות בתל אביב, זכרונות משואת יהודי יוון

שמי ליהיא, אני משתתפת השנה בתכנית הקשר הרב דורי, במסגרתה אני מתעדת את סבי, אברהם כהן, ומעלה את סיפורו אל מאגר המורשת.

הוריו של סבא, שמותיהם – רחל ומשה כהן, שניהם מיוון. משפחתו של אבי בסלוניקי, יוון. הם היו עשירים ובעלי עסקים. כשהיו רמזים ושמועות על פלישת הגרמנים ליוון במטרה להשמיד את היהודים, הם לא רצו להאמין שזה יקרה, וכאשר זה קרה הגרמנים נכנסו והחרימו להם את העסקים, הכסף והבתים ומשם הם נלקחו למחנות ריכוז במהלך השואה.

הם היו תשעה אחים ואחיות ורק אביו משה שרד. הוא עבר מספר מחנות ריכוז: אושוויץ ועוד מחנות נוספים במהלך השואה. הרעיבו אותו ועינו אותו. לאחר השחרור הוא היה בבית חולים רוסי. לאחר מכן חזר ליוון ומשם עלה לארץ. היום הקשה שלו בשנה הוא ערב פסח, כי ביום זה נשרפו בני משפחתו במשרפות.

ילדות ותקופת בית הספר

סבא מספר: "נולדתי בשנת 1950 בתל אביב. הייתה לי ילדות יפה, גדלתי בשכונת קריית שלום. לא היו לנו מחשבים והיינו משחקים כל אחר הצהריים בחוץ. שיחקנו בכדורגל, מחניים, גולות, מחבואים, תופסת ועוד הרבה דברים. אני וחבריי היינו נפגשים כל יום בערב כי גרנו קרוב אחד לשני ושיחקנו. במקצועות בבית הספר היו מקצועות שאני טוב בהם והיו מקצועות שפחות. בצהרים אחרי בית הספר הייתי הולך לעבוד.

שירות צבאי

בצבא שירתי בחיל האוויר. לחמתי במלחמת יום הכיפורים ולאחר מכן עשיתי הרבה מילואים בשטחים.

מקצוע ועיסוק

בתחילת דרכי לאחר הצבא עבדתי כפחח רכב ולאחר מכן עבדתי בתעשייה אווירית כמכונאי מטוסים במטוסי מנהלים ובמזלטים (מטוס ללא טייס). עבדתי שם כ- 37 שנים עד ליציאתי לפנסיה בגיל 66.

היכרות ונישואים ובניית משפחה

אני ואשתי נשואים 50 שנה, יש לנו שני ילדים נשואים ושלושה נכדים ואנחנו מאוד אוהבים אותם ונהנים.

תחביבים

תחביביי הם לראות ספורט ובעיקר משחקי כדורגל ולטייל עם משפחתי.

סיפור של חפץ שעובר במשפחה מדור לדור

ברשות המשפחה תיעוד של אבי גם בכתב יד וגם בקלטת שנעשה על ידי מתעד מיד ושם (תיעוד זה נמצא גם במוזיאון יד ושם).

מסמכי העדות

מסר לדור הצעיר

להיות אנשים טובים וישרים ולהשקיע בלימודים, בעבודה ובחיים.

ליהיא השתתפה בתכנית הקשר הרב דורי ותיעדה את סיפורו של סבא אברהם כהן.

סלוניקי
סלוניקי (ביוונית: Θεσσαλονίκη) היא העיר השנייה בגודלה ביוון ואחת מערי הנמל החשובות בה. היא ממוקמת במחוז מרכז מקדוניה ונקראת באופן לא רשמי "בירת מקדוניה (היוונית).

”להיות אנשים טובים וישרים ולהשקיע בלימודים, בעבודה ובחיים“