כשסבתא רחל הייתה ילדה

אני וסבתא רחל

סבתא רחל ליבנה מספרת

נולדתי בשנת 1943, חג האהבה בט"ו באב, בעיר ניס שבצרפת בזמן מלחמת העולם השנייה.

בילדותי

הייתי מלכה

"שמי לילין וכונתי לילת'. אני בת שלוש. יש לי שני אחים גדולים: אמיל כבן 15 וז'וז'ו כבן 11 שנים. אנחנו גרים בז'נבה (שוויץ) לאחר שנמלטנו מצרפת מאימת הנצים במשך שלוש שנים. בז'נבה היינו פליטים במשך עוד שלוש שנים, בסך הכול היינו שש שנים של בבריחה.

כאן מוקמת "הממלכה הראשונה" על ידי אחי הגדולים. שמה של הממלכה "קסיקו", ואני לילת' בת ה-3, מוכתרת למלכה הבלעדית. מחובר המנון לממלכה המציין שלילת' היא מלכת "קסיקו".

את מצחי מעטר כתר, וכולם כורעים ברך לפני. הכתר מורד עם הגיענו לארץ ישראל (1946)  בטקס מיוחד הנקרא "לקוצים!".

תם הטקס.

זה היה הזיכרון הראשון שלי.

אני התינוקת עם אימא שלי, חנה

נולדה מדינת ישראל

הייתי בת חמש. גרתי עם הוריי ושניי אחיי הגדולים בשיכון עולים בכפר סבא, בשנת 1946. היה זה יום בחודש מאי, בשעות אחר הצהריים, כששיחקתי ברחוב עם חבריי ליד ביתי. לפתע הגיחו ג'יפים במעלה הרחוב החולי. ישבו בהם אנשים שדיברו באמצעות רמקולים וצעקו:

"מדינת ישראל נוסדה!"

רצתי מיד לביתי וסיפרתי להוריי את ששמעתי. שמתי לב שליד הרדיו ישב אחי הבכור, אמיל, והקשיב בצומת לב לנאמר. ואז שמענו קול מיוחד:

"…אנו מכריזים בזאת על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל, היא מדינת ישראל!"

זה קרה ביום שישי, ה' באייר תש"ח, 14 במאי 1948- יום סיום המנדט הבריטי. המבוגרים מחאו כף וצעקו צעקות שימחה, ואני הוספתי בקול:

"נולדה מדינת ישראל!"

העיתון בו פורסמה מגילת העצמאות

שי: נהנתי ללמוד יותר על סבתא, הסיפורים היו מעניינים ולמדנו להכיר טוב יותר אחת את השנייה.

סבתא רחל: נהנתי לספר את סיפורי ולהיות עם נכדתי.

שיכון
שיכון הוא סוג של בניין מגורים, אשר את בנייתו יוזמת לרוב הממשלה המקומית, או גוף ציבורי אחר.

ציטוטים

”היה זה יום בחודש מאי, בשעות אחר הצהריים. לפתע הגיחו ג'יפים. ישבו בהם אנשים שצעקו באמצעות רמקולים: "מדינת ישראל נוסדה!"“