ילדותו של סבא עמוס סובל

סבא ותום
סבא במוסך קטרפילר עם מנוע של טרקטור
ילדות מעניינת בארץ ישראל של פעם

יהושע סובל, אבא של סבא עמוס, למד מכונאות ועלה לארץ בשנת 1927. יהושע עבד בקידוח בארות, התקנת משאבות וצנרת בפרדסי השרון ונעשה למומחה למנועים וטרקטורים. בשנת 1939 עבר לגור בחיפה ונתמנה למנהל מוסך קטרפילר. חברת קטרפילר היא חברה אמריקאית העוסקת בייצור מנועים וציוד מכני הנדסי. מטה החברה נמצא בפאוריה שבאילינוי, ארצות הברית, כמו גם אחד ממפעליה הגדולים. מניות החברה נסחרות בבורסת ניו יורק ומסומנת באותיות CAT, שם שהפך לכינוי הלא-רשמי של החברה. ויקיפדיה

חנה, אמא של סבא עמוס, למדה רפואת שיניים, ועלתה בשנת 1939 לארץ ישראל, והתחתנה עם יהושע בשנת 1942. ​בשנת 1960 יהושע הקים חברה עצמאית שעסקה ביבוא מנופים, מחפרים, ציוד לסלילת כבישים ומלגזות – חברה שקיימת עד היום.

סבא עמוס נולד בכפר אתא בשנת 1943. קריית אתא הוקמה בשנת 1925, על ידי חברת "עבודת ישראל", כמושבה בשם "כפר עטא" – על שמו של כפר האריסים הערבי "כופרתא", שאדמותיו נקנו מן האפנדי, בעל הקרקעות הערבי. במאורעות תרפ"ט נפגעה המושבה קשות על ידי פורעים ערבים וננטשה כמעט כליל. בשנת 1930 חזרו אליה התושבים וחידשו את היישוב במקום. בשנת 1934 הקימו במקום בית חרושת להכנת אריגים שנקרא "אתא" (ראשי תיבות של "אריגים תוצרת ארצנו"), ולכן שונה שם המושבה ל"כפר אתא". בשנת 1941 הוכרזה המושבה כפר אתא כמועצה מקומית.

בתקופת השלטון הבריטי בארץ, סבא עמוס תרם צעצועים עבור ילדי מעפילים, שנכלאו על ידי הבריטים בקפריסין, וגם חווה עוצר שהוטל על כפר אתא על ידי הבריטים.

בשנת 1948התחילה עליה המונית, שהכפילה את מספר היהודים בארץ תוך שלוש שנים, ושינתה את פני מדינת ישראל הצעירה. העלייה ההמונית החלה מיד לאחר קום מדינת ישראל. הייתה זו עליית פליטים ברובה – ניצולי השואה מאירופה והפליטים היהודים ממדינות ערב. עלייה זו הביאה לגידול עצום באוכלוסיית המדינה, כאשר תוך 18 חודשים בלבד הוכפלה האוכלוסייה מ-650,000 ל-1,300,000 תושבים. זהו שיעור גידול חסר תקדים בהשוואה לארצות קולטות הגירה. ויקיפדיה.

כפר אתא הוקפה במגורים זמניים לעולים, שנקראו מעברות, ובחורף הם הוצפו מהגשם. מפעל בנייה ענק של שיכונים חיסל את המעברות עד שנת 1954.

​בשנת 1950 עלה סבא עמוס לכיתה א', למד קרוא וכתוב, והתחיל לקרוא עיתונים. בגיל עשר החל סבא עמוס להתעניין באלקטרוניקה ובנה מקלט רדיו בבית שלו, וכבר בגיל שבע עשרה נהיה חובב רדיו מורשה, בנה תחנת שידור שלמה בבית שלו, והתקשר לכל העולם. בהמשך למד סבא  עמוס בטכניון ונהיה מהנדס אלקטרוניקה.

תום: היה לי מאוד כיף לגלות דברים שלא ידעתי על סבא שלי.

סבא: נהניתי מאוד לספר לתום את כל הסיפורים שלי וזה מאוד חיבר בנינו.

כפר אתא
קריית אתא הוקמה בשנת 1925, על ידי חברת "עבודת ישראל", כמושבה בשם "כפר עטא" בשנת 1934 הקימו במקום בית חרושת להכנת אריגים שנקרא "אתא" (ראשי תיבות של "אריגים תוצרת ארצנו"), ולכן שונה שם המושבה ל"כפר אתא". בשנת 1941 הוכרזה המושבה כפר אתא כמועצה מקומית ויקיפדיה

”בשנת 1950 עלה סבא עמוס לכיתה א', למד קרוא וכתוב, והתחיל לקרוא עיתונים“