ילדותה של נלי ברוק ברוסיה בצל מלחמת העולם השנייה

נלי ברוק
מאלבום ילדותה של נלי
נלי מספרת את קורותיה מתקופת ימי המלחמה ועד עלייתה לישראל

"22 июня 1941 года, когда фашистская Германия напала на СССР я находилась вместе со своей семьёй в Москве. У нас в семье на тот момент была я Нелли Гронская (родилась 1935г), сестра Людмила Гронская (родилась 1933г), брат Анатолий Гронский (родился 1937г), Мама Фаня Метауэр (родилась 1907г) работала экономистом и Папа Андрей Гронский работал бухгалтером (родился 1904г).

תמונה 1

Москву бомбили, во дворах вырывали «щели», куда сажали детей с матерями, мы так же прятались на Новокузнецкой станции метро, в метро пряталось много людей. Отец ушёл на фронт, от него мы получили за всё время одно письмо, вскоре после начала войны он получил ранение в голову и был отправлен обратно в Москву через пол года после призыва. Во время того, как отец воевал, я, брат, сестра и мама в октябре 1941 года эвакуировались из Москвы на поезде. Практически вся Москва уехала, мы не успели собрать вещи, вещей почти не было, еды тоже. Мы долго ехали, был холод, голод, очень тесно, из вагона было слышно, как всё бомбят (города, железную дорогу, составы).

Когда мы прибыли на место (совхоз имени Чапаева,Чкаловский район , Оренбургская область, рядом с городом Бузулук), всех детей поселили в интернат, все были разных возрастов. Мама начала работать воспитательницей и жила отдельно у женщины, которая её приютила.

У женщины была свинья и она кусалась, потому что очень хотела съесть кашу, которую готовила Мама нам. В интернате у нас была своя лошадь, ездили за водой с ней. Когда пришла зима, нам сшили из одеял пальто, обувь вроде бы была. Катались на санках со второго этажа вниз с горки, снега было очень много. Про брата и сестру сочиняли народное творчество -«перед нами мальчик Павел, он живёт без всяких правил, он цепляется за воз, у него в чернилах нос»,«кто болтает больше всех , это Люды Гронской грех»

Мы все ходили в школу, школа была в избе, так же нам преподавали военное дело, учили стрелять – «и если враг пойдёт на родину опять, мы будем метко целиться, уметь стрелять». В школе были хорошие учителя, они нам в парках семечки оставляли, мальчики ходили на ходулях, потому что грязно было. Писали не в тетрадках, а на полях газет. Не помню, чтоб мы голодали. Был хлеб с лебедой (траву добавляли в хлеб для количества), молоко с полынью, поле гречишное.

Мы развлекались, гуляли. Так мы там пережили почти год и летом мы вернулись в Москву на настоящем самолёте. В сентябре меня хотели отправить в нулевой класс, но мама отвоевала право пойти мне в первый класс и брату с сестрой по их возрасту. Когда мы вернулись в Москву еды не было, была бедность. Мама давала мне, брату и сестре по половинке куска хлеба и потом делила свою половину на три части и тоже отдавала нам, в нашей комнате была печка и Мама пыталась разрубить топориком палено, плакала. В сорок втором году родилась вторая сестра Галина. Мы продолжали так жить.

מאלבומה של נלי –  Из альбома Нелли

תמונה 2

Я училась, всегда была отличницей, подрабатывала репетиторством. У меня был пенал и в нём было отделение, где у меня хранились три рубля. В 1947 году родилась ещё одна сестра Татьяна. В школе я училась 7 лет и после поступила в техникум без экзаменов, платили стипендию.

תמונה 3

Уже после учёбы в 1953 году я чувствовала антисемитизм. Это было при распределении. Меня отправили работать в самое невыгодное место, с плохой зарплатой и без допуска к секретной информации, хоть и училась я на одни пятерки. Зато на той работе я встретила своего мужа Эдуарда Брук (родился 1933г).

Рассаживали новеньких и вдруг заходит Эдик, сразу поняла, что это моё. Вот так бывает .У него было хобби петь в хоре, оперное пение. Мы вместе работали и поженились наконец в 1959 году, жили с его родителями.

Эдик и Нелли – אדיק ונלי

תמונה 4

Так мы жили и в 1961 году родилась дочка Алла Брук. Всё это происходило в коммунальной квартире. Мы жили в Москве на Огарёво.У нас была комната 22 квадратных метров, на те времена это было не плохо, это был центр Москвы, было слышно, как в Кремле ночью бьют часы. Маме Эдика дали от работы комнату и она переехала со своим вторым сыном Феликсом и его женой туда. Там остались в комнате я, Эдик, Алла и бабушка Эдика. Потом я и Эдик работали инженерами в разных организациях.

הבעל אדיק ז"ל

תמונה 5

В 1983 году дом расселили и дали квартиру мне и Эдику, а Алле комнату. Мои сёстры и брат Эдика переехали в Израиль, Ашкелон в 90 годах. Мой брат умер в возрасте 40 лет от сердечного приступа. Алла имела несколько браков и после 90 годов у неё начались самые длительные отношения, в которых она завела троих детей – Сашу (родился 1994г), Лёву (родился 1998г) и Дину (родилась 2004г)

.Я и Эдик жили так , потом вышли на пенсию и в 2008 он получит травму головного мозга, в 2010 году он умер , у меня развивалась болезнь Паркинсона. В 2009 году Саша уехал в Израиль по программе НААЛЕ и в 2015 году Лёва улетел по НААЛЕ В Израиль. Я и Алла в 2013 году переехали в Израиль и до сегодняшнего дня живёт в Иерусалиме.

До 2018 года Дина жила в Москве с папой, потом тоже переехали в Израиль."

תקציר תרגום סיפורה של נלי ברוק

נלי

תמונה 6

"בתאריך 22 ביוני 1941, כשגרמניה הנאצית תקפה את ברית המועצות, הייתי עם משפחתי במוסקבה. באותה תקופה, במשפחתנו היינו הורי, אני, נלי גרונסקאיה (ילידת 1935), אחותי לודמילה גרונסקיה (ילידת 1933) ואחי אנטולי גרונסקי (יליד 1937). אמי פניה מתאואר (ילידת 1907) עבדה ככלכלנית ואבי אנדריי גרונסקי (יליד 1904), עבד כרואה חשבון.

מוסקבה הופצצה, התחבאנו בתעלות ושוחות שנחפרו בחצרות, חלק התחבאו גם בתחנת המטרו נובוקוזנצק. אבא גוייס והלך לחזית. במהלך כל התקופה קיבלנו ממנו מכתב אחד. אבי נפצע במלחמה בראשו ונשלח חזרה למוסקבה. בתקופה בה לחם אבי בחזית, פינו אותנו ממוסקבה. מרבית התושבים נשים וילדים פונו. עזבנו ברכבת, אמי, אחי, אחותי ואני. זה היה בחודש אוקטובר 1941. לא הספקנו לארוז, כמעט כלום, גם אוכל לא היה. אני זוכרת את הנסיעה הארוכה, נסענו הרבה זמן, היה קר, רעב, היה צפוף מאוד, לאורך כל הדרך אפשר היה לשמוע את ההפצצות ולראות את ההרס בדרך…

הגענו לחווה מרוחקת בשם צ'פאיב, (מחוז צ'קלובסקי, מחוז אורנבורג, ליד העיר בוזלוק), כל הילדים הוכנסו לפנימייה, כולם יחד בגילאים שונים. אימא התחילה לעבוד כמורה במקום……

אני זוכרת זיכרונות נחמדים מהתקופה בה היינו בפנימיה, היה שם סוס שיצאנו איתו, כשהגיע החורף תפרו לנו מעילים משמיכות, נסענו במזחלות במורד הגבעה, היה אז הרבה שלג….. כולנו הלכנו לבית הספר, בית הספר היה ממוקם בצריף. בין המקצועות שלמדנו, לימדו אותנו מדעי הצבא, לימדו אותנו לירות, כדי שנדע להתגונן מול האויב….. היו מורים טובים בבית הספר…. תקופה זו נמשכה כשנה ובקיץ חזרנו למוסקבה.

במוסקבה שרר עוני קשה בתקופה זו והיה רעב, כשחזרנו למוסקבה לא היה אוכל, אני זוכרת שאימא נתנה לי, לאחי ואחותי, לכל אחד חצי פרוסת לחם ואז חילקה את החצי שלה לשלושה חלקים וגם אותם נתנה לנו…

בשנת 1942, נולדה לי אחות נוספת גלינה וכך נמשכו חיינו, המשכתי את לימודי, תמיד הייתי תלמידה מצטיינת. אני זוכרת שהיה לי קלמר והיה בו תא שבו שמרתי שלושה רובל. בשנת 1947 נולדה לי אחות נוספת, טטיאנה. המשכתי ללמוד בבית הספר שבע שנים ואז עברתי ללמוד בבית הספר הטכני….

נלי בצעירותה

תמונה 7

כבר לאחר סיום לימודי בשנת 1953 חשתי באנטישמיות. זה היה במקום בו עבדתי …. במקום עבודה זה הכרתי את בעלי אדוארד ברוק (יליד 1933)….. אני ואדיק היינו חברים ועבדנו יחד ולבסוף התחתנו בשנת 1959.

עברנו לגור יחד עם הוריו ובשנת 1961 נולדה בתנו אלה ברוק. כל זה התרחש בדירה משותפת. גרנו במוסקבה באוגרבו, היה לנו חדר של 22 מ"ר, אז זה היה לא רע, זה היה מרכז מוסקבה, אפשר היה לשמוע את השעון בקרמלין בלילה.

Муж Эдик и дочка Алла – הבעל אדיק ובתם אלה

תמונה 8

אמו של אדיק, בעלי, קיבלה חדר מהעבודה והיא עברה לשם עם בנה השני פליקס ואשתו. אני, אדיק, בתנו אלה וסבתא של אדיק נשארנו בחדר הקטן של 22 מ"ר. בהמשך אדיק ואני עבדנו כמהנדסים בארגונים שונים.

אדיק ז"ל עם בתנו אלה

תמונה 9

בשנת 1983, נתנו לי ולאדיק דירה וסוף סוף היה לבתנו אלה חדר. אחיותיי ואחי עדיקה עשו עלייה לישראל, ועברו לגור באשקלון. אחי נפטר בגיל 40 מהתקף לב.

Брат Эдика – אחיה של נלי ז"ל

תמונה 10

בתנו אלה נישאה ונולדו לה שלושה ילדים: סשה (יליד 1994), ליובה (ילידת 1998) ודינה (ילידת 2004). אדיק ואני יצאנו לפנסיה. בשנת 2008 אדיק קיבל אירוע מוחי ובשנת 2010 הוא נפטר. אני חליתי במחלת הפרקינסון. בשנת 2009 עזב נכדנו סשה את רוסיה ועלה לישראל במסגרת תוכנית NAALE, ובשנת 2015 ליובה גם היא היגיעה לישראל דרך תוכנית NAALE. אני ובתי אלה עלינו לישראל בשנת 2013 ואנו גרות בירושלים. עד שנת 2018 נכדתי דינה המשיכה לגור במוסקבה עם אביה וגם הם עשו עלייה לישראל ןהיום כולנו פה יחד בארץ. "

הזוית האישית

תלמידי כתה יב', כתת נעל"ה, מפנימיית חוות הנוער הציוני, השתתפו השנה בתכנית הקשר הרב דורי במסגרת המעורבות החברתית ותיעדו סיפורי ותיקים עולי ברית המועצות, בהדרכתה של המורה ראיסה לזבין ורכזת תכנית הקשר הרב דורי עפרה קידר.

נעל"ה
נעל"ה (נוער עולה לפני הורים) היא תוכנית של משרד החינוך להשגת תעודת בגרות ישראלית לבני נוער יהודים מרחבי העולם. נעל"ה היא תוכנית המאפשרת לצעירים וצעירות יהודיים מרחבי העולם ללמוד במשך שלוש עד ארבע שנים בתיכונים בישראל ולקבל תעודת בגרות ישראלית. התוכנית בנויה כך שאין כל צורך בעברית כתנאי מקדמי ללימודים בתוכנית. התוכנית במימון מלא של משרד החינוך הישראלי ולכן היא בחינם למשתתפיה. המימון למשתתף כולל כרטיס טיסה לתוכנית (מכל יעד בעולם), מימון מלא של הלימודים, ספרים, מחברות כלי כתיבה, ביטוח רפואי, לינה בתנאי פנימייה, דמי נסיעה בישראל, דמי כיס, תקציב ביגוד, כרטיס חיוג ועוד. (ויקיפדיה)

”ביוני 1941, כשגרמניה הנאצית תקפה את ברית המועצות, הייתי עם משפחתי במוסקבה.“