חוויות ילדות במולדבה

סבתא בצעירותה
סבתא אידה
בכל שנה בעונת האביב, השכנה הייתה גוזזת את הצמר שלהם, ומהצמר היא הכינה בגדים.

סבתא אידה קלישקובסקי השתתפה עם נכדתה מושקא בתכנית הקשר הרב דורי בבית ספר בית חיה מושקא חב"ד במגדל העמק.

סבתא מספרת,

שמי אידה קלישקובסקי, נולדתי במולדובה בכפר קטן בשנת 1949 להוריי משפחת שניידר. יש לי אחות ושני אחים.

להוריי הייתה לנו חצר גדולה. בחצר הם בנו בית פרטי גדול, שם גידלנו תרנגולות, כדי שיהיה לנו מה לאכול. הייתה לנו שכנה, שגידלה בבית שלה פרה. השכנה נתנה לנו חלב. מהחלב היינו מכינים גבינה וגם שמנת. לשכנים שלנו היו כבשים קטנים וחמודים, שעליהם גדל צמר כבשים. בכל שנה בעונת האביב, השכנה הייתה גוזזת את הצמר שלהם, ומהצמר היא הכינה  בגדים. היא הייתה מוכרת את הבגדים והיה לה כסף. בחצר שלנו השכנים היו באים לשחק והיה כיף.

היינו יוצאים לרחוב בלי נעליים. היינו רצים ריצה מהירה ועושים תחרויות בינינו. מידי פעם היינו הולכים ליער של ליד הבית, מכיוון, שגדלו שם משמשים. היינו אוספים אותם כל הזמן ולוקחים אותם הביתה. בחצר גידלנו ירקות, את הירקות, שצמחו שמרנו לשבת. ובשבת היינו עושים סעודת שבת גדולה מהחיטה שגידלנו, אימא הכינה לחם לשבת.

כל יום הלכנו לבית הספר. בבית הספר שיחקנו בחבל וקלאס גם מחבואים, תופסת וגם 5 אבנים.

הנכדה מושקא

מושקא: סבתא יקרה, היה לי כיף לראיין אותך, למדתי דברים שלא ידעתי!! מאחלת לך הרבה בריאות ושמחה.

מולדובה
רפובליקת מולדובה היא מדינה במזרח אירופה, בין רומניה ואוקראינה. מרבית השטח של הרפובליקה של מולדובה היה חלק מהנסיכות הרומנית מולדובה ושל רומניה בתקופות רבות בעבר ותחת שלטון רוסיה בשנים 1812–1918 וברית המועצות בשנים 1940–1941 ו-1944–1991.

”הייתה לי ילדות מאושרת ומעניינת“