חג הפסח של כרמלה

כרמלה עם גאיה, מיכאל ואלה
חרוסת
שיחה עם כרמלה שרון על חג הפסח בביתה

לקראת חג הפסח נפגשנו עם כרמלה והיא ספרה לנו איך הם חגגו את חג הפסח בילדותה.

בביתה של כרמלה נהגו לנקות את הבית לכבוד החג. כרמלה, שהייתה בחופשה מבית הספר עזרה לאמא שלה בניקיון הבית ובהכנת הכלים המיוחדים לארוחת החג בליל הסדר.

נהגו להוריד את כל הוילונות ולכבס אותם לקראת החג, כמו כן לנקות את כל החלונות. איווררו את כל השמיכות בבית וסיידו את הקירות לקראת כל שנה בבפסח. היו להם כלי פסח מיוחדים בהם השתמשו רק בחג עצמו. חלק מהכלים הם הגעילו עם מים רותחים במתחם של בית הכנסת.מקור המילה 'הגעלה' הוא, ככל הנראה, על פי הפסוק באיוב (כא, י): "שׁוֹרוֹ עִבַּר וְלֹא יַגְעִל, תְּפַלֵּט פָּרָתוֹ וְלֹא תְשַׁכֵּל". המפרשים על פסוק זה מסבירים ש'יגעיל' פירושו 'יפליט'; זוהי גם המשמעות של הגעלת כלים (לפי דעת חלק מהפרשנים) – הפלטת הטעם הבלוע.

המאכלים שהיו נהוגים בביתם היו: פולים עם אורז, חרוסת ביתית.

בביתה של כרמלה חגגו את לילי הסדר בנוכחות המשפחה המורחבת.במהלך הסדר היו קוראים את ההגדה וכל אחד היה קורא לפי התור קטע מההגדה.

במהלך הסדר כרמלה ומשפחתה היו עושים את טקס 10 המכות עם בצל ירוק.

ובאמצע הסדר כרמלה וכל הילדים היו עסוקים בחיפוש אחר האפיקומן.

במחשבה שנייה לא הייתי משנה כלום מהמנהגים של פעם. אהבתי לעזור בבית ואני ואחותי אהבנו לסדר ולהכין את שולחן החג. אהבתי מאוד את המסורת של ישיבת וכינוס המשפחה ביחד עם כל האחים שחזרו הביתה מהצבא והדודים שהגיעו להתארח. היה שמח מאוד בביתנו.

אפיקומן
האֲפִיקוֹמָן הוא מצה שאוכלים לקראת סופו של ליל הסדר, בסימן "צָפוּן". נוהגים לצורך כך לקחת חצי מהמצה האמצעית משלוש המצות המונחות על שולחן הסדר, ולהצניעה עד סוף הסדר.

”לא הייתי משנה כלום מהמנהגים של פעם“