התנ"ך הקטן בעולם

סבא דוד בצד ימין, ואלי בצד שמאל
ספר התנ"ך על המעמד שאליו הוא נכנס,.
סבא קיבל מאביו את ספר התנ"ך

אני, סבא של אלי, עליתי לארץ מיד אחרי בר-המצווה שלי בתאריך 31/12/1961, מיוהנסבורג שבדרום אפריקה.

בארץ למדתי בגימנסיה הרצליה שבתל אביב, ובני הכיתה שלי מהתיכון עדיין ה"חבר'ה" שלי עד היום.

לאחר השירות הסדיר בגולני, בשנת 1970 נסענו (החבר'ה) לאירופה, ואני בהחלטה של רגע, עזבתי אותם באנגליה ונשארתי ללמוד מקצוע לא ידוע אז – מחשבים. כשחזרתי אחרי ארבע שנים עם תואר ראשון, פגשתי את ארלט, שעלתה משוויץ באותו הזמן. התחתנו לאחר שלושה חדשים, ונסענו לירח דבש של שנה בלונדון, וניצלתי את הזמן לעשות תואר שני במחשבים.

אך כל זה היה הרקע עליי, אני רוצה לספר על הספר שקיבלתי מאבי:

אבא שלי קיבל או קנה את ספר התנ"ך הזה, לאחר עלייתו לארץ עם כל המשפחה, בשנת 1961.

ספר התנ"ך  הקטן והמעמד שלו

תמונה 1

בגלל אהבתו לתנ"ך בכללי ובמיוחד לספר התנ"ך הקטן הזה, הוא החליט לאסוף אוסף של ספרים ומפות הקשורים לארץ ישראל לפני הקמתה, כלומר פלשתינה. למאה המפות הראשונות מכל האוסף, יש סיפור נחמד מאחוריהן

אוסף קפלן – 100 המפות הראשונות

אבי, רצה למכור את מכוניתו, הוא פרסם מודעה בעיתון. אחד הטייסים באל-על נענה למודעתו. כאשר אבא שלי בא אל ביתו של הטייס בכדי לקבל את הכסף ולמסור את המכונית, הוא ראה את אוסף המפות של הטייס – כל פעם שהטייס הגיע למדינה אחרת, הוא קנה מפה ייחודית. המפות "קרצו" לאבי והוא הציע עסקה אחרת: הטייס ייתן לאבי 100 מפות, ובתמורה אבי ייתן לטייס את מכוניתו. הטייס הסכים לעסקה, וכך אבי קיבל את 100 המפות הראשונות באוסף. המפות אמנם לא קשורות לישראל, אך כיום הן שוות פי כמה וכמה מן המכונית, הן משמשות למחקר בפקולטה לגיאוגרפיה באוניברסיטת תל- אביב.

הן נקראות "אוסף קפלן"!

סבא דוד קפלן משתתף בתכנית הקשר הרב דורי יחד עם נכדתו אלי ומספר לה על "האוצר המשפחתי".