הקשר רב דורי של סבתא פנינה ורותם

תמונה שלי ושל סבתא שלי בעבודה שלה
סבתא שלי בצעירותה
סיפורה של סבתא פנינה

נולדתי בשם מוסקוביץ פנינה – כיום שולמן פנינה. נולדתי בתאריך 29/4/1955, בישראל בעיר אשקלון להוריי, אבי יעקב ואמי אלה.

רקע משפחתי

ההורים שלי הם ניצולי שואה, הם נולדו ברומניה, אבא שלי ברח בגיל 14 מהאזור שם, במשך שנה הסתובב באירופה, במנוסתו ירו בו באחת הפעמיים. חייו עברו במנוסה ובריחה ממקום למקום, כשהוא שורד ונאלץ לגנוב אוכל. הוא ניצל והצליח לשרוד, בתום המלחמה, הצטרף לעליית הנוער ועלה לישראל.

אבי עלה לארץ לאחר מלחמת העולם השנייה בתקופת המעברות. אבא שלי עלה לישראל באונייה שנתפסה ע"י הבריטים, שלא נתנו להם להכנס והם הופנו לקפריסין. שם שהו במחנות מעצר תקופה, עד שמדינת ישראל הוקמה.

אימא שלי גרה בכפר שנקרא חוש היו שם מעט יהודים. אבא שלה היה במחנות עבודה ובשנת 1951 הם עלו לישראל.

ילדותי

גדלתי ברעננה, למדתי בבית ספר יסודי ובתיכון ברעננה. מכיתה ב' הצטרפתי לתנועת הנוער מכבי צעיר, שם הייתי חברה, פעילה עד גיל 17 בערך. גרנו בשכונה שבה היו בניינים על קומות. אנחנו הילדים, שחקנו במגרש שצמוד לרחוב מסביב היו פרדסים. המשחקים שהייתי משחקת עם החברים שלי היו: קלאס, מחניים, 5 קוביות, קפיצה על חבל וגומות. מאחורי הבית שלנו היה פרדס גדול היינו שם משחקים מחבואים.

בכיתה ח' עשיתי מבחן שנקרא סקר ומי שעבר אותו עבר לכיתה עיונית בתיכון (במגמת כלכלה). בגיל 17 הצטרפתי למחנות עולים. בתנועת הנוער – נפגשנו בימי שישי ושבת ורקדנו שם ודיברנו על נושאים חברתיים.

שירות צבאי והחיים האזרחיים

התגייסתי מיד בסיום מלחמת יום כיפור, כשהייתי בטירונות אמי הייתה מביא חבילות אוכל לחיילים. שרתי כאלחוטנית ברמת הגולן, במחנה נפח ואחר כך עברתי לחטיבה 188.

לאחר השחרור מהצבא, התחלתי לעבוד בבנק לאומי. שם עבדתי במשך 42 שנה. במהלך השנים למדתי להיות יועצת השקעות ויועצת פנסיות. בנוסף, לאחר הצבא התנדבתי לעבוד בבית לוינטשין. הייתה שם בחורה שהכירה לי את אבי בן זוגי עמו התחתנתי.

סיפורו של חפץ – תכשיטי הזהב

החפץ המיוחד העובר במשפחה מדור לדור הוא תכשיטים. לאימא שלי יש תכשיטים מזהב שהיא קיבלה מהסבתא שלי, והיא העבירה אותם לי, היא אמרה לי שבעתיד, אני אעביר אותם לנכדים שלי.

פרשתי לגמלאות, ואני אוהבת ללכת, לצעוד ואוהבת לקרוא ספרים, אני מתעמלת, אני מתנדבת ושומעת הרצאות. אני ממשיכה באותם תחביבים שהיו לי גם לפני הפנסיה – אהבתי תמיד לצעוד ולקרוא.

הזוית האישית

רותם: היה לי כיף להקשיב לסיפור של סבתא שלי מה שקרה לה בעבר. סבתא אומרת שהיה לה כיף לדבר איתי ולשתף אותי בסיפורים על העבר שלה.

סבתא פנינה: מסר לדור הצעיר – "קבל את עצמך כפי שאתה, סמוך על עצמך, אל תקנא ואל תוותר על המטרות שלך".

קלאס
קלאס הוא משחק ילדים המצריך אבן ושרטוט על הקרקע.

מחניים
מחניים הוא משחק ילדים המשוחק עם כדור לרוב כדור ספוג או כדור יד, ומטרתו היא לפסול את חברי הקבוצה הנגדית.

”קבל את עצמך כפי שאתה, סמוך על עצמך, אל תקנא ואל תוותר על המטרות שלך.“