העלייה של קרלו לורנצו

כשהתחלתי לנגן בלהקת הצוענים.
סבא שלי בצעירותו
החלום להקים בית בישראל ולהתגייס לצה"ל

שמי קרלו לורנצו, נולדתי בשנת 1948 בברית המועצות,  היום קוראים למדינה אוקראינה. אוּקְרָאִינָה היא מדינה השוכנת במזרח אירופה, ששטחה 603,628 קמ"ר ואוכלוסייתה מונה 39 מיליון נפש נכון ל-מרץ 2022. בירת אוקראינה, והעיר הגדולה ביותר בשטחה, היא קייב. אוקראינה חולקת גבולות עם בלארוס מצפון, פולין, סלובקיה והונגריה ממערב, רומניה ומולדובה מדרום ורוסיה ממזרח. לאוקראינה קו חוף לאורך ים אזוב והים השחור. ויקיפדיה.

גדלתי כילד יהודי במדינה זאת, וקיבלתי חינוך קומוניסטי קשוח . בנוסף ללימודים הקשים, אהבתי מוזיקה ספורט, וכדורגל. כאשר הגעתי לגיל ארבע עשרה, התחלתי לנגן בלהקת הצוענים. כמו כן אהבתי מאוד ספורט וסקי בחורף, ובקיץ עסקתי במשחקי כדורגל. כאשר הגעתי לגיל שש עשרה התקבלתי לשחק בקבוצת כדורגל של מקצוענים.

בשנת 1967 התמזל מזלי ואישרו לי לעלות לארץ ישראל. העלייה לארץ ישראל הייתה מאוד קשה, וארוכה מאוד, ולקח לנו שלושה שבועות להגיע ארצה. עברנו בארבע ארצות: הונגריה, אוסטריה, איטליה, וישראל. הגענו לישראל עם אוניית דן עד נמל חיפה, בהפלגה שארכה חמישה ימים.

כשהגענו לארץ לנמל חיפה, פגשו אותנו אנשי הסוכנות, והציעו לי להחליף את השם מקרלו לורנצו ,לחיים לורנץ, והסכמתי לכך.

נשלחתי לקיבוץ בשם רמת השופט, ושם הייתי כחצי שנה. רָמַת הַשּׁוֹפֵט הוא קיבוץ ברמות מנשה, מתנועת הקיבוץ הארצי השומר הצעיר, שנוסד ב-2 בנובמבר 1941 ונקרא על שם השופט יוליאן מק. מק היה שופט יהודי-אמריקני שכיהן כנשיא הסתדרות ציוני אמריקה לאחר מלחמת העולם הראשונה. שותפו להנהגה הציונית בארצות הברית, לואי ברנדייס, העניק את שמו לקיבוץ השכן, עין השופט. ויקיפדיה.

לאחר מכן גויסתי לצה"ל ללהקה צבאית, וזאת הייתה חוויה גדולה להופיע לפני החיילים, אשר לחמו בלבנון, ברמת הגולן , ובגבול הסורי. בתום שירותי בצה"ל, הלכתי ללמוד בטכניון, לימודי הנדסת חשמל, ובתום הלימודים התקבלתי לעבוד ברפאל, ושם עבדתי במשך ארבעים ושלוש שנים. רַפַאֵל – מערכות לחימה מתקדמות בע"מ היא חברה ממשלתית ישראלית, שעוסקת בפיתוח ובייצור של אמצעי לחימה מתקדמים, לרבות טילים ומערכות הגנה אקטיבית. החברה הוקמה בשנת 1948, כיחידת סמך של משרד הביטחון. בסוף שנות השמונים נקלעה למשבר כלכלי, ובעקבותיו הפכה לחברה ממשלתית. ויקיפדיה.

תרמתי למען מדינת ישראל במסגרת זאת את מלוא תרומתי, היום אני גמלאי רפאל ונהנה מאוד ממשפחתי הנפלאה, אשר הקמתי פה בארץ ישראל .

המתעדים של הסיפור: נהנינו מאוד ושמחנו לעשות את העבודה של תעוד הסיפור ביחד .

צוענים
צוענים או בני רומה הם אחד המיעוטים האתניים הגדולים באירופה. צוענים הם עם נוודים הנפוץ בעיקר באירופה, שמוצאו בתת-היבשת ההודית. בני עם זה מכונים גם בשמות "רומים", "רומאנים", "סינטי", "ציגנר" ועוד. השם רום, המועדף עליהם, משמעו בשפתם "בן אדם". ויקיפדיה

ציטוטים

”כשהגענו לארץ לנמל חיפה, פגשו אותנו אנשי הסוכנות, והציעו לי להחליף את השם מקרלו לורנצו ,לחיים לורנץ, והסכמתי לכך“