העלייה ממרוקו של סבתא רחל

אני וסבתי רחל
תלמידים בביה"ס אשל הנשיא
עלייה של סבתי ממרוקו

סבתי רחל נולדה במרוקו ב-4.5.1930, היא עלתה ארצה בשנת 1938, כשהייתה בת שמונה.

סבתא מספרת על העלייה ממרוקו: אני זוכרת את ההפלגה באנייה לישראל, למרות שהייתי צעירה בת שמונה. בבוקר היינו עולים לסיפון לשאוף אוויר. במשך כל ההפלגה, מרבית האנשים סבלו מבחילות נוראיות. ההפלגה הייתה קשה מאוד. מזיכרונותיי המועטים מגיל זה, אני זוכרת שהיה דחוס מאוד, כמו כן אני זוכרת שישנו בתחתית האנייה, בתאים בהם היו מיטות קומתיים. הגענו לנמל חיפה ושם נציגי הסוכנות שלחו אותנו למעברת טבעון. במעברה זו גרנו במשך כשנה עד לשנת 1939. במעברת טבעון, המצב היה קשה מאוד. גרנו בצריפים. היו שם עכברים וג'וקים, אז ביקשנו מנציגי הסוכנות, שיעבירו אותנו לבנימינה. בסופו של דבר עברנו לבנימינה, לדירה של חדר וחצי. אנחנו הילדים, ישנו במיטה אחת קראו לזה אז "ראש זנב" וחלק ישנו גם במטבח. כל היישוב היה מוזנח, עוד לא סללו כבישים, הכל היה לא מפותח.

באותו הזמן הכניסו אותי לגן: "ממלכתי-דתי". הייתי נוהגת לברוח מהגן, מכיוון שלא אהבתי אותו. כשמעט גדלתי, הגעתי לגיל שצריך ללכת לבית הספר. את כיתות א, ב, ו-ג', למדתי בבית הספר "הנדיב". את כיתות ד'-ח' למדתי בביה"ס "אשכולות". בכיתות ט'-י', למדתי בביה"ס מקצועי נעורים שהיה בכפר ויתקין. המקצועות שלמדתי היו מסגרות ומכונות. בכיתה יא' למדתי מכונאות ציוד כבד.

בגיל 18 גויסתי לצבא לחיל ההנדסה, לאחר תקופה של שנה בתור מכונאית ציוד כבד, עברתי הסבת מקצוע, למקצוע מפעיל ציוד מכני כבד. שירתי כמפעילת ציוד כבד בצבא, עד תום השירות.

לאחר שחרורי מהצבא עבדתי שנה וחצי אצל קבלן לעבודות עפר, בעיקר עבדתי ברמת-גן עבור משרד הביטחון. לאחר מכן עברתי לעבוד במחצבת אבן וסיד בבנימינה, עבדתי שם בתור מפעילה ציוד מכני, עבדתי שם עד שסגרו את המחצבה והיום במפעל לחומר נפץ.

סבא וסבתא שלי, הכירו לראשונה כשסבי, דוד מבית רואימי מהיישוב זכרון יעקב, היה בן 21 וסבתי הייתה בת 20. הם התחילו לצאת. סבתא מספרת שהם הכירו דרך חברים משותפים. לאחר תקופת חברות, סבתא רחל וסבא דוד נישאו בשנת 1973.

בהמשך שנות נישואינו נולדו לנו ילדים: רותי אברהם ורעות.

ליה: אני משתתפת השנה בתכנית הקשר הרב דורי ובחרתי להשתתף יחד עם סבתי רחל  אלימלך. אני מאוד מחוברת לסבתא שלי, יש לנו הרבה דברים במשותף  אהבה לציור, לטייל ביער. אני אוהבת ללכת לבקר אותה. אני אוהבת לטוס איתה למרוקו, לעיר בה נולדה, למרות שהייתי שם פעמיים. אני מדברת עם סבתא שלי כמעט כל יום, ומבקרת אותה כל יום.  אנחנו מאוד קשורות  ומחוברות.

נעורים
הדסה נעורים הוא כפר נוער המאגד בתוכו פנימייה, בית ספר ומכללה טכנולוגיים. הכפר הוקם בשנת 1948 כהרחבה של כפר הנוער "בן שמן" על ידי חיה ועקיבא ישי שאף שימש כמנהלו של הכפר עד שפרש לגמלאות. נעורים הוא כפר נוער ייחודי בתכני ההכשרות שהוא מקנה לתלמידיו ערכיו והמענה החינוכי הכולל. מייסדי העמותה הם הסוכנות היהודית וארגון נשות "הדסה". (ויקיפדיה)

”שירתי כמפעילת ציוד כבד בצבא, עד תום השירות“