העליה של סבא משה הולנדר מרומניה

המשפחה שלי אצל דודה שלי בארוחה חגיגית
סבא וסבתא שלי משה ובתיה בבית שלי
הסיפור חיים של סבא משה הולנדר בארץ והעליה

סבי, משה הולנדר, נולד בשנת 1947 בעיר סיביו שברומניה, להורים ניצולי השואה יוסף וברכה הולנדר (ז"ל).

ברכה הולנדר(ז"ל), הייתה ניצולת שואה ממחנה ההשמדה אושוויץ. יוסף הולנדר (ז"ל) אולץ ע"י הנאצים לעבוד בעבודות כפייה.

יוסף וברכה נפגשו אחרי המלחמה והתחתנו בעיר סיביו בשנת 1946. שנה לאחר מכן נולד סבא משה ובשנת 1949 נולדה אחותו אסתר באותה עיר. ברכה הולנדר כתבה את הספר "סמלים של סבל" המספר את תלאותיה וזיכרונותיה מתקופת השואה.

בשנת 1950, החליטו יוסף וברכה לעלות לארץ ישראל יחד עם ילדיהם סבא משה ואחותו אסתר, ובני משפחה נוספים ששרדו. כל המשפחה יצאה בחודש מרץ 1950 ארצה, על האונייה "טרנסילבניה". כעבור שלושה ימי הפלגה ארוכים הגיעו לחופי חיפה. המשפחה התרגשה ושמחה להגיע לארץ ישראל אחרי השנים הקשות בגולה.

כל המשפחה שוכנה בשני אוהלים במעברת עולים בנתניה. השנה הייתה גשומה מאד ותנאי הקיום במעברה היו קשים והמחסור היה רב.

עקב התנאים הקשים, אסתר, אחותו הקטנה של משה, חלתה. הרופאים המליצו למשפחה לעבור לגור בבאר שבע. בשנת 1951, כשסבא משה היה בן ארבע, המשפחה עברה להתגורר בבאר שבע.

בבאר שבע, המשפחה שוכנה בצפיפות בבית ערבי נטוש בעיר העתיקה. יוסף הולנדר הועסק כמנהל מעברה א' בבאר שבע, וסייע לעולים חדשים שהגיעו למעברה. סבא משה התחנך לאורך כל השנים בבאר שבע.

בשנת 1970 נשא לאישה את סבתא בתיה, והקים את משפחתנו.

סבא משה גאה במשפחתנו ושמח שיש לו משפחה גדולה, נכדים ונכדות שגדלים בארץ ישראל.

הזוית האישית

נעמה: נהנתי מאוד להקשיב לסיפורו של סבא אודות משפחתו ולהבין את שמחתו וגאוותו על משפחתו הגדולה כאן בארץ.

מעברת עולים
ישוב ארעי לעולים חדשים לארץ ישראל בשנות ה-50