הסתגלות לחיים החדשים בארץ

הקשר הרב דורע
מבוקרשט ליוקנעם עילית

שמי פנחס רום  נולדתי בבוקרשט שברומניה בשנת 1945, לאבא משה לאימא רוזה ולאחותי לילי.

עלינו לארץ מבורשט בשנת 1950 וגרנו ביוקנעם. יָקְנְעָם היא התיישבות שיתופית במערב עמק יזרעאל, בתחום השיפוט של המועצה האזורית מגידו. היא הוקמה בשנת 1935 על ידי עולים מאירופה, מעיראק וילידי הארץ, ונוהלה על ידי ועד מקומי. יקנעם נועדה להיות מושבה גדולה שבה יחיו מאות משפחות, אך בהדרגה הפכה ליישוב קהילתי ששמר על אופיו הכפרי, יחד עם קליטת משפחות שאינן חקלאיות. ויקיפדיה

בהתחלה החיים בארץ היו קשים מאוד. מדינת ישראל הייתה צעירה מאוד ועניה. גרנו באוהלים בצפיפות רבה ללא מים זורמים, ואת השירותים נאלצנו לעשות בשטח,  לא היה חשמל ואת האוכל בישלנו בפתיליה. המדינה נתנה לנו תלושי מזון, לפי גודל המשפחה. התקופה הזו נקראה תקופת הצנע. מדיניות תלושי מזון היא תוכנית ממשלתית המאפשרת למחזיקים בתלושים לרכוש תמורתם מזון, או מצרכים אחרים כפי שהוגדרו על ידי הממשלה. מדיניות זו ננקטת כאמצעי לתמיכה באוכלוסיות חלשות ונזקקות סעד, או בזמן של מחסור במוצרים, כמו למשל בתקופות צנע או מלחמה. במספר מדינות בעולם קיימות תוכנית בהיקף רחב של מתן "תלושי מזון" למועטי הכנסה. ויקיפדיה

לא היו מקומות עבודה והמדינה נתנה לאבי ולאמי עבודות יזומות. עבודות דחק הן עבודות ציבוריות היזומות על ידי הממשלה על מנת לספק תעסוקה למובטלים. לאחר תקופה מסוימת עברנו לגור בצריפים מפח. החיים בחורף ובקיץ היו בלתי נסבלים, כי בחורף היה קר מאוד ובקיץ היה חם מאוד . לא היו בתי ספר ואת הילדים אספו פעם בשבוע, על מנת ללמד אותנו עברית.

לאחר שנתיים במעברה לקחו את אבא לבנות לנו מבנה מגורים קבוע על הגבעה ביוקנעם עלית. מהתקופה הזו החיים הפכו להיות נוחים יותר, נבנו בתי ספר וגני ילדים, והעבודות היו זמינות יותר .

בילדות לא היו לנו צעצועים, ורוב המשחקים היו משחקים ששיחקנו בשכונה, כמו גולות, חמור ארוך, קלאס, קפיצה על חל, חמש אבנים עמודו, דג מלוח וכו'. אהבתי לשחק במשחקים הללו עם החברים.

עמית: היה לי ממש כיף להיפגש עם סבא שלי, להכיר ולתעד את הסיפור שלו, ואת כל העבודה שעשינו יחד.

עבודות יזומות
עבודות דחק הן עבודות ציבוריות היזומות על ידי הממשלה על מנת לספק תעסוקה למובטלים. (ויקיפדיה)

ציטוטים

”לאחר שנתיים במעברה לקחו את אבא לבנות לנו מבנה מגורים קבוע על הגבעה ביוקנעם עלית. מהתקופה הזו החיים הפכו להיות נוחים יותר, נבנו בתי ספר וגני ילדים, והעבודות היו זמינות יותר“