סבא בינימין מדרר מספר על ילדותו בגטו מוגילב

אני וסבא בתכנית
סבא בצעירותו
יובל מדרר

נולדתי בעיר צ'רנוביץ (בוקובינה) בתאריך 25 לדצמבר 1931. יש לי עוד אחות צעירה יותר ממני בשנתיים וחצי. אמי נולדה בתאריך 18 לנובמבר 1907 בעיירה קוסוף בגאליציה. אבי נולד ב 5 לאוגוסט 1907 ונולד בעיר צ'רנוביץ.

אוניברסיטת צ'רנוביץ – אתר ויקיפדיה

תמונה 1

הלכתי במשך שנתיים לגן עירוני ואחר כך למדתי עוד שלוש שנים בבית ספר עממי. בשנתיים הראשונות למדתי בבית ספר רומני ושנת הלימודים השלישית הייתה בבית ספר רוסי. כשהייתי בסיומה של שנת לימודי השלישית, פרצה כבר המלחמה, מלחמת העולם השנייה. הפסקתי ללמוד בגלל התחלת הגזירות שנפלו על הקהילה היהודית בתחילת ימי מלחמת עולם השנייה. אחרי תחילת המלחמה גירשו אותי ואת המשפחה שלי לאוקראינה.

גטו מוגילב

"גטו מוגילב הוקם ככל הנראה כבר באוגוסט 1941, באזור פודניקוליה (Podnikolye), סמוך לבית העלמין היהודי, ורוכזו בו גם יהודים מכפרים ועיירות סמוכות. בספטמבר 1941, בעקבות ההחלטה לכלול את מוגילב פודולסקי באזור טרנסניסטריה שבשלטון רומניה, שבו הרומנים לגרש אליה רבבות יהודים מבסרביה ומבוקובינה. לפי הנתונים הסטטיסטיים הרשמיים, בין 15 בספטמבר 1941 ל-15 בפברואר 1942 עברו דרך העיר קרוב ל-56,000 יהודים. המגורשים רוכזו בתנאים קשים במחנה שהוקם בקסרקטין הרוס בפרוור של העיר". (אתר ויקיגניה)

הייתי בגטו מוגילב, שם הייתי במשך כל תקופת המלחמה. חזרתי שוב להמשיך ללמוד מכיתה ה' אבל אז שוב נאלצתי לנדוד עם משפחתי והפעם עזבנו את העיר. חזרתי שוב ללמוד מקצוע רק בגיל 15.

תמונה שלי בצעירותי

יובל מדרר: השתתפתי השנה עם סבא שלי בתכנית הקשר הרב דורי.

אני וסבי

צ'רנוביץ
צ'רנוביץ היא עיר מחוז באוקראינה, השוכנת על גדת הנהר פרוט, סמוך לגבול עם צפון רומניה, כ-650 קילומטר מדרום־מערב לבירה קייב. שטח העיר כ-150 קילומטר רבוע. ויקיפדיה

גטו מוגילב
גטו מוגילב הוקם ככל הנראה כבר באוגוסט 1941, באזור פודניקוליה (Podnikolye), סמוך לבית העלמין היהודי, ורוכזו בו גם יהודים מכפרים ועיירות סמוכות. בספטמבר 1941, בעקבות ההחלטה לכלול את מוגילב פודולסקי באזור טרנסניסטריה שבשלטון רומניה, שבו הרומנים לגרש אליה רבבות יהודים מבסרביה ומבוקובינה. לפי הנתונים הסטטיסטיים הרשמיים, בין 15 בספטמבר 1941 ל-15 בפברואר 1942 עברו דרך העיר קרוב ל-56,000 יהודים. המגורשים רוכזו בתנאים קשים במחנה שהוקם בקסרקטין הרוס בפרוור של העיר.

”הפסקתי ללמוד בגלל התחלת הגזירות על היהודים התחלת מלחמת עולם השנייה“