הניצחון שלנו

במסיבת קשר הרב דורי
יחד עם אבא שלי בברית
הסיפור המשפחתי שלנו

שמי אלון תדהר, מהלך העבודה המשותפת שלנו בתוכנית הקשר הרב דורי, כללה גם מפגש בבית הספר, וגם שיחות שהקלטנו ומתועדות כאן, סרטון קצר מצולם, והרבה שיחות.

הקשר שלי עם סבא הוא קשר הכי טבעי עבורי מיום הולדתי ועד היום. העבודה המשותפת בפרויקט היוותה  הזדמנות להכיר עוד יותר אחד את השני ולהדק את הקשר של סבי אלי ולדורות הקודמים שלו שהם גם שורשי המשפחה שלי.

אני הנכד הראשון מבין ארבעת הנכדים. שמתי לב שבשם של סבא שלי אלי, בשם של אבי איל ובשם שלי אלון בכולם יש את האותיות "א" ו "ל" שנמצאות גם במילה ישראל.

סבא אלי מספר לי על הוריו סבא רבא וסבתא רבתא שלי

"ההורים שלי, לסלו ויהודית שניהם ילידי העיר בודפשט בהונגריה. הם הכירו בארץ והתחתנו בשנת 1951. נולדו להם שני ילדים, יפה אחותי ואני אלי. השמות שלנו הם על שם הסבא והסבתא שלנו מצד אבי.

השם משפחה של אבי הוא לדרר שזה שם הונגרי. כשיצאתי לשליחות בארצות הברית מטעם חיל אוויר, התבקשתי לשנות את שם משפחתי לשם עברי ומכאן שם המשפחה שלנו כיון: תדהר, שהוא כמובן גם שם המשפחה שלך.

לאימא שלי, יהודית, היה אח אחד שמו אליעזר. שם המשפחה שלה טרם הנישואים לאבי היה דויטש. אמי יהודית נפטרה בגיל צעיר מאוד כשאביך איל היה רק בן שלוש.

לאבא שלי היו תשעה אחים ואחיות והם כולם עברו את השואה והצליחו לשרוד אותה. למעט אח קטן שנולד בזמן שהיו בגטו ולא הצליח לשרוד. אבי לסלו, היה בן 14 ונשאר עם האחיות הקטנות ממנו בגטו בבודפשט. היו לו חברים נוצרים שהתחבר איתם ובעזרתם היה בורח מהגטו ומביא אוכל לאמו ואחיותיו שהיו בגטו.

אבי לסלו, היה מסגר במקצועו וכשהגיע לארץ עבד במסגרייה שנקראה מאזני-פלס שבה ייצרו מאזניים. (זה כלי שאפשר היה לשקול איתו פירות וירקות כמו שיש בשוק לירקנים – היום קיים רק במוזיאון)

אבא שלי  לסלו, שאהבתי מאוד, סבא רבא שלך, זכה להכיר אותך ואהב אותך מאוד

עם סבא רבא

עם סבא רבא

תמונה 2

אמי יהודית, עבדה בקונדיטוריה של אבא שלה ששמו היה מנחם דוייטש. שהוא היה הסבא שלי. אהבתי אותו מאוד. עד גיל שלוש גרנו ביחד איתו ועם סבתא שלי, ולכן דיברתי בילדותי רק הונגרית כי הם לא ידעו עברית.

הזיכרון והקשר שלי לסבא שלי מנחם מאוד חזק ועמוק. הוא היה איש מאוד טוב ולכן בחרתי שהשם האמצעי של אבא שלך איל יהיה מנחם לזכר הכבוד ואהבה שרכשתי לסבא שלי מנחם.

טיול שורשים בהונגריה

עשינו טיול שורשים עם אבא שלך איל ועם האחיות עידית ומיכל. ביקרנו גם בגטו, וגם בבית שהוא היה גר. בשכונה שלו יש בית כנסת גדול, ולידו מצבה ועליה חרוטים שמות כל בני המשפחה של אבי (תשעה אחים ואחיות וההורים ) כי השכנים היו בטוחים שכולם נספו בשואה.

הצטלמנו שם כשאני מצביע על השם שלו שעל המצבה – Laslo Lederer . (מודגש בצהוב) בצד ההורים וכל האחים והאחיות שלו ששם משפחתם לדרר.

מטיול השורשים שלנו

תמונה 4

אחר כך נכנסנו לבית הכנסת, ואבא שלך איל שהיה כמעט בגיל בר-מצווה עלה לתורה כאשר אני אביו, ולסלו הסבא של איל אביך עומדים לידו ונרגשים עד דמעות.

מכאן גם השם שבחרתי לסיפור הקשר הרב דורי שלנו – אנחנו, אתה אלון – הנין, אביך איל הנכד, ואני הבן, אנחנו הילדים, הנכדים והנינים של אבי לסלו לדרר, שהגרמנים רצו להשמיד, ושמו חקוק ברשימת אלה שנרצחו, אבל הזכות שלנו לעמוד ליד אותה מצבה ובאותו בית כנסת, שלושה דורות אחריו הוא הניצחון שלנו ושל עוד יהודים שניצלו מהתופת, ששרדו והקימו משפחות.

ילדותי

אני הייתי ילד שובב. גרנו במרכז העיר ירושלים, ולמדתי מעשי שובבות מהילדים בשכונה שגרנו בה, שהייתה של משפחות קשות יום וקצת עניות. ולכן הילדים ובכללם אני היינו מסתובבים בשכונה ומחפשים לעשות כל מיני דברים…. (לא כאלו שהייתי רוצה לשתף אותך בהם…)

אני אהבתי להיות עצמאי כילד, וכשקיבלתי בבר מצווה אופניים התחלתי לעבוד בחלוקת פרחים וכך חסכתי לעצמי כסף. חשבתי כילד שכשאגדל ארצה להיות מכונאי רכב ולפתוח מוסך לתיקון מכוניות. אחרי הצבא עסקתי בזה קצת כתחביב אבל בסוף המשכתי כטכנאי אלקטרוניקה שבזה אני עוסק עד היום.

העץ המשפחתי שלנו

הזוית האישית

אלון: תוכנית הקשר הרב דורי נתנה לי הזדמנות להכיר עוד לעומק את הסיפור המשפחתי של סבא שלי ואבא ושלי שלא ידעתי קודם לכן. במהלך העבודה למדתי מסבא שלי שאביו לסלו, הסבא הגדול שלי, סבא רבא, היה מסגר וסבי אלי למד ממנו לעשות כל מיני עבודות בעצמו. אני רואה שגם אבא שלי איל יודע כל כך טוב לעשות את כל העבודות הטכניות בבית ולתקן כל מיני דברים ואפילו לא מזמן עשה עבודות ריתוך. אני רואה איך הקשר הרב דורי הזה משפיע ועובר מדור לדור.

סבא אלי: תוכנית הקשר הרב דורי איפשרה לי ולאלון להתמקד בסיפור המשפחתי לדורותיו ולשתף את אלון בהיסטוריה של המשפחה שהיא גם ההיסטוריה של העם היהודי בשואה ובתקומה. הפרויקט עורר אצלי סקרנות לקשר הרב דורי שלי, מה שהביא לחיפוש עץ המשפחה לדורותיו. כיום בעזרת מאגר מידע עולמי ושימוש בתוכנה שנקראת השורשים שלי My Heritage, הצלחתי לבנות עץ משפחה הכולל למעלה עשרות אנשים ומגיע לסבא וסבתא קדמונים במרחק של דורות. שיתפתי את אלון בעבודה שעשיתי בזכות הפרויקט שלו ושלי בקשר הרב דורי וזה היה מרתק.

מסגרייה
מַסְגֵּר הוא אוּמָן, בעל מקצוע מומחה העוסק בעיצוב רכיבי פלדה מעובדים לצרכים שונים, בייצור ותיקון של אביזרים וחפצים ממתכת, ובביצוע שינויים במִסְגָּרוֹת ובקורות, בפרט כאלה בהן מותקנים מנעולים. על פי רוב מסגר מחזיק במיומנויות ובכלים המאפשרים לו לכופף חלקי מתכת, לרתך חלקי מתכת זה לזה, ולבצע בהם פעולות של חיתוך, השחזה וקדיחה.

”ללמוד יותר מהכישלון יותר מהניצחון“