המקלט שנבנה ביער

דניאל וסבא אלכס
סבא אלכס בצעירותו
מקלט שסבא רבא שלי בנה כדי להתחבא במחמת העולם השניה

סבא אלכסנדר פרידמן נולד בסלובקיה במלחמת העולם השנייה בשנת 1943. אביו של סבא היה אדם חכם שהבין שהנאצים מתכננים לפלוש לסלובקיה ורוצים להשמיד את היהודים, ולכן הוא בנה ביער מקלט אליו כל המשפחה תוכל לברוח כשהנאצים יגיעו.

אביו של סבא בנה את המקלט וכפי שחשב הנאצים אכן הגיעו. סבא שלי, שהיה אז בן שנה, וכל משפחתו ברחו אל המקלט. המקלט היה מוסתר ביער וכך הם חיו במשך שנה וחצי, כשהם מסתתרים ומקבלים תרומות אוכל ובגדים מגויים שתמכו בהם, וכך הם עברו את המלחמה.

עברו הרבה שנים מאז, אך לפני שלוש שנים סבא שלי, ביחד עם אחיו הגדול, טסו לטקס בסלובקיה. בטקס זה המשפחה שעזרה לסבא ומשפחתו בזמן שהתחבאו ביער קיבלה עיטור של כבוד מארגון "יד ושם" על כך שהצילו יהודים בתקופת המלחמה. סבי מאוד התרגש ממעמד זה ושיתף את כל המשפחה בחוויותיו.

דניאל: נהניתי להקשיב לסיפור של סבא שלי ולשמוע על מה שהוא עבר בתור ילד.

יד ושם
יָד וָשֵׁם (בשמו הרשמי המלא: יד ושם – רשות הזיכרון לשואה ולגבורה) הוא מוסד רשמי להנצחת זכר השואה בישראל הממוקם מעל הר הזיכרון בירושלים, בחלקו המערבי של הר הרצל. (ויקיפדיה)

”המשפחה שעזרה לסבא ומשפחתו בזמן שהתחבאו ביער קיבלה עיטור של כבוד מארגון "יד ושם“